Documents
El que cal és actuar per…
- Crear la regidoria de feminismes i LGBTI, ampliant el pressupost i els recursos humans destinats a aquesta àrea per desplegar la perspectiva feminista de manera transversal a totes les àrees de l'Ajuntament. Dotar el SIAD i el SAI de l'estructura necessària, ja que fins el dia d’avui aquesta ha estat insuficient.
- Dur a terme accions feministes permanents i que comportin un canvi social real, fent campanyes regulars més enllà del 25 de novembre i el 8 de març. Les accions han de generar transformacions reals en la societat vallenca per tal d’acabar amb la violència masclista de forma definitiva. Una ciutat segura és una ciutat on cap dona o persona del col·lectiu LGBTI pateix violència masclista.
- Crear un Consell de Feminismes i LGBTI que substitueixi l’actual Consell de Dones, dotant-lo de contingut i debat crític i conscient, i convertint-lo en una eina de transformació social amb poder decisori que abordi les problemàtiques vers les violències i discriminacions des d'una mirada transversal i interseccional.
- Crear un protocol d’abordatge de les violències sexuals en entorns festius, anant més enllà dels Punts Liles. La perspectiva feminista ha de ser transversal al llarg de tot l’any i en tots els actes, així com en totes les entitats de cultura popular. L’abordatge ha de ser integral en els espais festius, tant diürns com nocturns, i ha de contemplar tots els entorns de consum de drogues i alcohol.
- Tolerància zero amb els abusos sexuals a menors, establint els mecanismes necessaris per a la prevenció, detecció i abordatge de possibles abusos sexuals a menors que puguin tenir lloc a qualsevol àmbit públic i privat, així com a qualsevol entitat o associació.
- Afegir als convenis i a les subvencions de les entitats amb l’Ajuntament l’obligatorietat de comptar amb un Pla d’igualtat, un protocol de prevenció i abordatge a les agressions masclistes i abusos sexuals a menors, acompanyant aquelles entitats que no hi poden fer front.
- Crear un Centre d’Informació, Recursos i Recerca feministes ubicat a l’edifici del Parc Barrau, situant-hi la regidoria, el SIAD i el SAI, a més de ser l’espai de reunió del Consell de Feminismes i LGBTI i totes aquelles entitats relacionades que ho sol·licitin.
- Crear borses de treball per a persones LGBTI, treballant per millorar l’ocupació dels col·lectius amb dificultats per la inserció laboral, posant especial èmfasi en el col·lectiu trans.
- Elaborar una estratègia municipal de prevenció i promoció de la salut mental, apostant per donar una resposta comunitària i col·lectiva a les experiències de patiments psíquics de les persones en un moment d'empitjorament de les condicions de vida.
- Crear els Grups de Suport Mutu (GAM) en Salut Mental, prioritzant la població jove, esdevenint espais segurs, basats en l’horitzontalitat i l'autogestió que permeten acompanyar-se col·lectivament. Els GAM tindran un funcionament assembleari, autònom i sense la presència de "persones expertes".
- Facilitar atenció psicològica de qualitat a l’abast de tota la població, creant mecanismes que fomentin l’accés a tothom que ho necessiti. Moltes persones que tenen patiment psíquic no poden pagar-se un servei privat d’atenció psicològica, i l’Ajuntament ha de donar-hi resposta.
- Abordar les situacions de soledat no desitjada introduint un enfocament preventiu i comunitari. La soledat no desitjada és un dels motius que fa que la salut mental de les persones empitjori, sobretot en les persones grans i les que estan en situació de dependència.
- Crear un pla municipal de lluita contra el racisme, vetllant per la protecció i garantia dels drets de les persones racialitzades, actuant davant de qualsevol agressió feixista o racista que hi hagi al municipi i aportant assessorament legal a les víctimes d’agressions.
- Monitorar i auditar les pràctiques de les policies locals, prohibint les identificacions per motius ètnics, i realitzant de forma paral·lela formacions específiques a tot el cos sobre drets humans, discriminacions i moviments migratoris.
- Ser ciutat d’acollida, oferint condicions de vida dignes a persones refugiades, sol·licitants d’asil i nouvingudes per motius polítics, de conflicte bèl·lic, pobresa o crisi climàtica.
- Crear l’Oficina de vulneració de drets, destinada a recollir les queixes interposades per qualsevol persona en relació amb una discriminació per raó d’origen, ètnia, diversitat funcional, sexe, gènere, orientació sexual o identitat de gènere, religió o creença filosòfica, lingüística, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.
- Crear polítiques públiques destinades a combatre la desinformació propagada per la ultradreta i el feixisme (fake-news i dogmes basats en estigmes), desenvolupant formacions a voluntariat “antirumors”, creant contingut divulgatiu a xarxes socials i a la premsa local.
- Elaborar un programa municipal de promoció de la Salut, i de Prevenció i Tractament del consum de drogues, atenent els consums recreatius i evitant que aquests esdevinguin addiccions.
- Treballar la prevenció de les addiccions, sobretot mitjançant els centres escolars i les regidories de joventut, esports, serveis socials i educació amb programes específics.
- Crear un espai multifuncional de reducció de danys, amb l’objectiu de disminuir les conseqüències negatives que té el consum de drogues, tant per a la persona consumidora, vetllant per la seva salut física i psicosocial, i motivant-los i facilitant l’accés a un tractament, com per al seu entorn. Aquest ha de ser un espai de trobada, suport i seguiment de les persones que consumeixen drogues.
El que cal és actuar per…
- Invertir en l’adquisició de sòl i la compra i/o rehabilitació d’habitatge social o d’emergència per tal d’augmentar el parc públic d’habitatge, potenciant les ajudes específiques a les obres de rehabilitació d’habitatges i reduint les càrregues impositives dels habitatges en lloguer social, protecció oficial o cooperatives en cessió d’ús.
- Fer front al greu problema d’emergència habitacional, desenvolupant el Pla Local de l’habitatge, i garantit-ne la seva implementació; definint noves polítiques per la creació d’habitatge; desenvolupant el Pla integral de rehabilitació d'habitatges vinculat a plans d'ocupació municipals; i creant convenis de cessió de sòl municipal per fomentar l'habitatge assequible.
- Impulsar noves fórmules d'accés de l’habitatge mitjançant el dret a superfície, el foment d'habitatge en cessió d’ús, les cooperatives, la masoveria urbana o altres projectes comunals o col·lectius, fomentant les alternatives al model de propietat privada.
- Tractar l’energia com a bé comú, garantint l’accés als subministraments energètics a tota la ciutadania i prohibint-ne el tall als col·lectius en situació de vulneració econòmica.
- Donar resposta a l'emergència social de Valls, impulsant la creació d’un equip que treballi la prevenció i la intervenció des del carrer amb una visió i abordatge integral de les vulneracions.
- Crear un equip de professionals - coordinant CAP, Policia Local, SIAD, entre altres - que esdevinguin referents per a detectar i acompanyar les persones víctimes de violència masclista, apostant per uns circuits que posin al centre les supervivents, el seu benestar i la seva recuperació.
- Crear un servei de mediació per desenvolupar un projecte de gestió de conflictes i mediació que cerqui referents comunitaris, aconseguint una millora de la convivència que tingui present totes les diversitats de les veïnes i veïns del nostre municipi.
- Dissenyar unes polítiques municipals inclusives, sent conscients de la diversitat de les persones i col·lectius, i treballant amb la mirada posada en les seves necessitats i inquietuds.
- Incrementar el pressupost per atendre demandes no incloses en els programes actuals de benestar social, per gaudir de vides dignes i garantir les intervencions socials necessàries. Davant l’emergència social cal actuar per fer-hi front i garantir els drets de les persones.
- Crear el Servei d’Atenció al Risc de Pèrdua de l’Habitatge, que reguli el funcionament i gestioni i assessori els casos de pèrdua de l’habitatge i el seu procés de recuperació, col·laborant amb les entitats que ja hi treballen.
- Augmentar la cooperació entre entitats i ciutadania, creant una borsa de serveis i espais compartits, i difonent les seves activitats mitjançant un portal digital. Les entitats seran cogestores del portal.
- Desenvolupar un programa de revitalització per retornar la vida al centre històric, generant un espai de referència, el Centre Cívic, amb una co-gestió comunitària entre l'administració i la ciutadania. Ha de ser un espai de trobada i treball per a les entitats, per a les associacions de veïns i pel conjunt de la ciutadania.
- Impulsar espais de participació popular, com ara Consells Municipals i/o Consells de Barris, treballant conjuntament en la definició de problemàtiques i necessitats per fomentar la cohesió, la reducció de desigualtats i la millora de les condicions de vida dels veïns i veïnes. Cal superar les polítiques de subvencions i la competitivitat dels pressupostos participatius actuals.
- Fer de Valls una ciutat segura, entenent la seguretat com la possibilitat de desenvolupar les nostres vides lliures de violències, coercions o agressions. Les polítiques de seguretat han d’aconseguir garantir els drets de tot el veïnat amb habitatge digne, un urbanisme feminista i una xarxa comunitària sòlida que aposti per la convivència i les relacions de confiança.
- Pacificar el trànsit al centre històric, reduint considerablement el trànsit rodat ja que dificulta l’execució d'activitats i la vida, i fent que aquesta zona esdevingui un espai peatonal de circulació exclusiva per al veïnat, a més de càrrega i descàrrega.
- Impulsar una major participació ciutadana en la programació cultural de la ciutat, així com l’oferiment i programació d’espais de creació artística i cultural, apropant la cultura a tota la ciutadania, i tenint en compte les diversitats.
- Fer que el català sigui la llengua vehicular a l’Administració Pública, tant per a l’atenció a la ciutadania com per a l’ús intern.
- Activar i reformular el Consell de Política Lingüística de Valls, desenvolupant, entre altres, un canal de queixes lingüístiques per millorar la situació de la llengua als espais municipals.
- Prioritzar i accelerar la rehabilitació de Ca Padró, donant una doble sortida a un edifici històric i atenent la necessitat de disposar d’un nou emplaçament per a l’Escola de Música Municipal Robert Gerhard.
- Transformar el Consell Escolar Municipal, fent que aquest esdevingui un veritable òrgan de participació i decisió en les polítiques educatives municipals de la ciutat.
- Bastir un Projecte Educatiu de Ciutat (PEC) que generi projectes integrals d’èxit, cooperant amb els agents del sector i superant l’actual Pla educatiu d’entorn
El que cal és actuar per…
- Garantir el traspàs de la gestió del Pius Hospital a la Generalitat de Catalunya, amb la condició que aquest mantingui els llocs de treball i les condicions laborals del conjunt de la plantilla, així com la totalitat dels serveis. Resoldre les deficiències estructurals greus que acumula l’actual Hospital i el sociosanitari, i garantir la qualitat assistencial.
- Garantir condicions laborals dignes a les residències de la Fundació Vilaniu, assumint de forma directa l’equiparació de les condicions laborals de totes les treballadores per evitar desigualtats, mantenint o millorant el conveni laboral actual.
- Tractar l’esport com a eina d’integració, cohesió, lluita contra la segregació, coeducació, i promotora de la salut i educació en valors, entenent-lo com una mesura de prescripció social i apostant pel treball coordinat entre els organismes públics, els clubs, els barris i els serveis socials.
- Promoure que les entitats esportives que utilitzen equipaments municipals o reben subvencions públiques ofereixin places becades i compensar positivament la pràctica esportiva inclusiva, impulsant així l’esport de base i inclusiu.
- Ampliar el nombre d’equipaments esportius de la ciutat, començant per exemple per desbloquejar el desús de la pista que trobem al barri de la Xamora o la pista de Sant Francesc. Cal crear espais esportius als barris que puguin fer servir les entitats que avui en dia no tenen emplaçament.
- Crear el Consell Municipal d’economia social i solidària, perquè supervisi i avaluï polítiques públiques de promoció cooperativa, i alhora generi propostes de transició econòmica i ecològica per al conjunt de l’economia local.
- Activar un programa d’incubació de projectes d’economia social i solidària, fomentant sectors estratègics com l’agroecologia, les energies renovables, la innovació tecnològica, el comerç i consum responsable i la cultura cooperativa. Tots els àmbits econòmics imprescindibles per garantir una transició ecosocial digna per a tothom.
- Desenvolupar Plans d’Ocupació Municipals, generant activitats productives d’inserció des del mateix ajuntament. S’impulsaran, com a àmbits prioritaris, els horts comunitaris a partir de terres desocupades, la rehabilitació d'habitatges, els projectes d’economia social i solidària, els serveis de cures a les persones o la recuperació i manteniment dels torrents. Els plans no han d’actuar com a mesures a curt termini, i han d’anar destinats a defensar les dones, persones migrades i racialitzades, treballadores manuals, aturades i majors de 45 anys.
- Fer del Pacte Camp de Valls – Parc Industrial de l'Alt Camp- una veritable eina de coordinació i dinamització industrial del territori, convertint-lo en l’òrgan de gestió que lideri les línies estratègiques de la política industrial vallenca i de la comarca.
- Elaborar un Pla de comerç Local, abordant i posant mesures per resoldre les problemàtiques actuals de la xarxa comercial vallenca, i aturant el tancament de comerços a la trama urbana. Una ciutat sense comerç local és una ciutat morta.
- Mantenir actualitzat el cens comercial de la ciutat i tenir una borsa de locals buits que estiguin reformats i degudament adequats, facilitant l'obertura de nous projectes i afavorint el relleu generacional als comerços, especialment al centre històric.
- Fomentar polítiques econòmiques i comercials a favor del petit comerç i de proximitat, impulsant l’especialització i la promoció de la producció de proximitat agroecològica, industrial i artesanal, i de l’economia social i el cooperativisme.
- Impulsar mecanismes de fidelització al teixit econòmic local, desenvolupant eines, com l’impuls d’una moneda local, targetes de fidelització… per tal de protegir i promoure l’economia local donant resposta a les necessitats de la gent que hi viu.
- Elaborar el Pla de Turisme de Valls, definint el model a seguir, les accions a emprendre i el tipus de gestió. Sense aquesta planificació correm el risc de perdre totes les oportunitats del desenvolupament turístic al voltant del Museu Casteller.
- Promoure la Plana de Secà i la vall del riu Francolí com a nous valors i recursos turístics i paisatgístics, fomentant una aliança amb les administracions, entitats i agents implicats.
- Introduir una reducció de sous i una limitació dels salaris dels càrrecs electes, entenent que la disminució de retribucions i indemnitzacions és imprescindible per evitar la professionalització de la política.
- Desplegar una política d’hisenda municipal basada en la justícia distributiva, repensant les ordenances fiscals a través de la tributació progressiva en totes aquelles taxes i preus públics on sigui possible fer-ho. Paral·lelament, impulsar una línia de subvencions per assegurar que totes les persones fan el mateix esforç econòmic.
- Recuperar el control municipal dels serveis públics en mans privades, molts d’ells actualment amb contractes prorrogats com la neteja, la recollida d’escombraries, la jardineria, o l’enllumenat públic.
- Ser referents en l’aplicació de les condicions laborals dignes, treballant per millorar la contractació del personal, el compliment dels convenis laborals, les retribucions justes i els drets dels treballadors i treballadores públiques, amb Plans d’Igualtat efectius i Protocols de prevenció i l’abordatge de les violències masclistes i l’assetjament laboral.
- Impulsar la compra i la contractació pública responsable per mitjà de la incorporació sistemàtica en qualsevol licitació pública de clàusules socials, de gènere, ètiques i ambientals, elaborant i promovent les llistes d’empreses socialment responsables i garantint una discriminació positiva a l’hora d’adjudicar les contractacions.