CIUTAT FEMINISTA
El que cal és actuar per…
- Crear la regidoria de feminismes i LGBTI, ampliant el pressupost i els recursos humans destinats a aquesta àrea per desplegar la perspectiva feminista de manera transversal a totes les àrees de l'Ajuntament. Dotar el SIAD i el SAI de l'estructura necessària, ja que fins el dia d’avui aquesta ha estat insuficient.
- Dur a terme accions feministes permanents i que comportin un canvi social real, fent campanyes regulars més enllà del 25 de novembre i el 8 de març. Les accions han de generar transformacions reals en la societat vallenca per tal d’acabar amb la violència masclista de forma definitiva. Una ciutat segura és una ciutat on cap dona o persona del col·lectiu LGBTI pateix violència masclista.
- Crear un Consell de Feminismes i LGBTI que substitueixi l’actual Consell de Dones, dotant-lo de contingut i debat crític i conscient, i convertint-lo en una eina de transformació social amb poder decisori que abordi les problemàtiques vers les violències i discriminacions des d'una mirada transversal i interseccional.
- Crear un protocol d’abordatge de les violències sexuals en entorns festius, anant més enllà dels Punts Liles. La perspectiva feminista ha de ser transversal al llarg de tot l’any i en tots els actes, així com en totes les entitats de cultura popular. L’abordatge ha de ser integral en els espais festius, tant diürns com nocturns, i ha de contemplar tots els entorns de consum de drogues i alcohol.
- Tolerància zero amb els abusos sexuals a menors, establint els mecanismes necessaris per a la prevenció, detecció i abordatge de possibles abusos sexuals a menors que puguin tenir lloc a qualsevol àmbit públic i privat, així com a qualsevol entitat o associació.
- Afegir als convenis i a les subvencions de les entitats amb l’Ajuntament l’obligatorietat de comptar amb un Pla d’igualtat, un protocol de prevenció i abordatge a les agressions masclistes i abusos sexuals a menors, acompanyant aquelles entitats que no hi poden fer front.
- Crear un Centre d’Informació, Recursos i Recerca feministes ubicat a l’edifici del Parc Barrau, situant-hi la regidoria, el SIAD i el SAI, a més de ser l’espai de reunió del Consell de Feminismes i LGBTI i totes aquelles entitats relacionades que ho sol·licitin.
- Crear borses de treball per a persones LGBTI, treballant per millorar l’ocupació dels col·lectius amb dificultats per la inserció laboral, posant especial èmfasi en el col·lectiu trans.
- Elaborar una estratègia municipal de prevenció i promoció de la salut mental, apostant per donar una resposta comunitària i col·lectiva a les experiències de patiments psíquics de les persones en un moment d'empitjorament de les condicions de vida.
- Crear els Grups de Suport Mutu (GAM) en Salut Mental, prioritzant la població jove, esdevenint espais segurs, basats en l’horitzontalitat i l'autogestió que permeten acompanyar-se col·lectivament. Els GAM tindran un funcionament assembleari, autònom i sense la presència de "persones expertes".
- Facilitar atenció psicològica de qualitat a l’abast de tota la població, creant mecanismes que fomentin l’accés a tothom que ho necessiti. Moltes persones que tenen patiment psíquic no poden pagar-se un servei privat d’atenció psicològica, i l’Ajuntament ha de donar-hi resposta.
- Abordar les situacions de soledat no desitjada introduint un enfocament preventiu i comunitari. La soledat no desitjada és un dels motius que fa que la salut mental de les persones empitjori, sobretot en les persones grans i les que estan en situació de dependència.
- Crear un pla municipal de lluita contra el racisme, vetllant per la protecció i garantia dels drets de les persones racialitzades, actuant davant de qualsevol agressió feixista o racista que hi hagi al municipi i aportant assessorament legal a les víctimes d’agressions.
- Monitorar i auditar les pràctiques de les policies locals, prohibint les identificacions per motius ètnics, i realitzant de forma paral·lela formacions específiques a tot el cos sobre drets humans, discriminacions i moviments migratoris.
- Ser ciutat d’acollida, oferint condicions de vida dignes a persones refugiades, sol·licitants d’asil i nouvingudes per motius polítics, de conflicte bèl·lic, pobresa o crisi climàtica.
- Crear l’Oficina de vulneració de drets, destinada a recollir les queixes interposades per qualsevol persona en relació amb una discriminació per raó d’origen, ètnia, diversitat funcional, sexe, gènere, orientació sexual o identitat de gènere, religió o creença filosòfica, lingüística, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.
- Crear polítiques públiques destinades a combatre la desinformació propagada per la ultradreta i el feixisme (fake-news i dogmes basats en estigmes), desenvolupant formacions a voluntariat “antirumors”, creant contingut divulgatiu a xarxes socials i a la premsa local.
- Elaborar un programa municipal de promoció de la Salut, i de Prevenció i Tractament del consum de drogues, atenent els consums recreatius i evitant que aquests esdevinguin addiccions.
- Treballar la prevenció de les addiccions, sobretot mitjançant els centres escolars i les regidories de joventut, esports, serveis socials i educació amb programes específics.
- Crear un espai multifuncional de reducció de danys, amb l’objectiu de disminuir les conseqüències negatives que té el consum de drogues, tant per a la persona consumidora, vetllant per la seva salut física i psicosocial, i motivant-los i facilitant l’accés a un tractament, com per al seu entorn. Aquest ha de ser un espai de trobada, suport i seguiment de les persones que consumeixen drogues.
Fitxer: