L’Ajuntament de Valls penjarà la bandera de l’arc de Sant Martí el proper 28 de juny

A instàncies de la CUP, el ple de l’Ajuntament de Valls ha aprovat una moció per la commemoració del 28J, dia internacional de l’alliberament LGTBI

Dilluns dia 27 de març, el ple municipal de l’Ajuntament de Valls va aprovar, amb l’únic vot en contra del PP, una moció proposada per la Crida per Valls-CUP per la commemoració del 28J, dia internacional de l’alliberament LGTBI.

El primer punt de la moció, que en paraules del regidor Jordi Robert era el més important, era el de manifestar el rebuig a les agressions homòfobes patides per tres persones a Berga i Sants recentment. Per la candidatura rupturista «atacs d’aquest tipus no es poden tolerar en una societat democràtica que defensa el dret de les persones a la lliure expressió de la pròpia sexualitat i identitat de gènere». Tot i la concreció d’aquestes agressions, que han tingut un tractament informatiu més rellevant, la Crida per Valls-CUP va posar de manifest que, segons la memòria del ministeri públic, l’any passat es van denunciar 47 agressions per homofòbia a Catalunya. Per altra banda, segons les dades de l’Observatori Contra l’Homofòbia, l’any passat l’Observatori va tenir coneixement de 113 incidències, que inclouen agressions, insults o assetjament. Més de la meitat d’aquestes incidències van ser contra homes gais o bisexuals (55%) i la resta contra persones transsexuals (13,3%) i dones lesbianes i bisexuals (11,5%).

L’aprovació del tercer acord de la moció, que demanava l’adhesió de Valls a la Xarxa de Municipis LGTBI, constituïda el juny de l’any passat amb la voluntat d’ajudar a desplegar polítiques LGTBI a tots els municipis que ho desitgin, implica que Valls serà el primer municipi del Camp de Tarragona adherit a aquesta xarxa.

La resta d’acords de la moció demanaven organitzar un acte públic per la commemoració del 28J, que posi de relleu la lluita d’aquest col·lectiu contra la discriminació que existeix encara en aquest país, i fer arribar la moció al Front d’Alliberament Gai de Catalunya, a l’Observatori Contra l’Homofòbia de Catalunya, a la Xarxa de Municipis LGTBI i a la Generalitat de Catalunya.

Per altra banda, el ple municipal del 27 de març també va donar compte de la liquidació del pressupost de l’exercici 2016. La formació independentista va aprofitar per demanar que totes les dades de l’Ajuntament es pengessin en format accessible i editable a la web de la transparència.

La Crida per Valls-CUP va denunciar que l’execució del pressupost, tal com passa cada any, s’allunya molt del que s’aprova inicialment. Concretament, l’any 2016 es va aprovar un pressupost inicial de 25 milions d’euros i l’any va acabar amb un pressupost definitiu de 32 milions d’euros. La candidatura rupturista considera que aquesta diferència, de més de 7 milions d’euros, dificulta el debat democràtic, allunyant allò que s’aprova d’allò que s’acaba executant. La formació va exposar que aquests més de 7 milions d’euros de diferència provenen de més de 130 modificacions de partides pel que fa a l’apartat de despeses.

El regidor de la formació independentista va posar especial atenció a partides com la de Ca Xapes, que va començar l’any 2016 amb un pressupost de més de 400.000 euros, es va rebaixar amb una modificació fins a 120.000 euros i no s’ha executat en tot l’any 2016. La Crida per Valls-CUP també va denunciar l’ampliació de la partida de les retribucions dels òrgans de govern, de comunicació institucional i de protocol. Pel que fa al capítol d’inversions reals, la candidatura va lamentar que algunes de les inversions pressupostades encara no s’hagin executat, i va transmetre que espera que l’equip de govern no estigui esperant al darrer any de legislatura per executar-les. Per últim, la formació va lamentar l’estat dels edificis municipals, com el convent de Sant Francesc, amb una partida per l’arranjament de la seva coberta encara sense executar.

Al punt de precs i preguntes, la Crida per Valls-CUP va preguntar si l’Ajuntament de Valls havia demanat la subvenció per al 2017 per a la instal·lació d’infraestructures de recàrrega per al vehicle elèctric en el marc del Pla d’Acció per al desplegament d’infraestructures de recàrrega per als vehicles elèctrics a Catalunya. Va demanar al govern que, en cas que no l’haguessin demanat, ho fessin en el període més breu possible, considerant que la Generalitat cobreix el 100% de la instal·lació d’aquestes estacions. També van preguntar de quina manera s’està treballant des de l’Ajuntament per evitar la pèrdua de paradistes al mercat del Barri Antic i va mostrar la seva disconformitat amb el fet que la brigada es destinés a fer feina per als paradistes.

Per la candidatura rupturista «atacs d’aquest tipus no es poden tolerar en una societat democràtica que defensa el dret de les persones a la lliure expressió de la pròpia sexualitat i identitat de gènere».