Matricula't a la pública!

La Candidatura exposa que l'educació pública a Valls està en perill i assenyala a l'equip de govern/Esquerra com a responsable de deixar el futur de la pública en mans de l'atzar

El pròxim 6 de març comença la preinscripció escolar de cara al curs vinent 2024-2025. No és cap secret que, si ens fixem en les dades, veurem que ja fa anys que els indicadors de natalitat van a la baixa. En què es tradueix això? En un menor nombre d'alumnes que han d'iniciar el segon cicle d'educació infantil de cara al curs vinent.

 

Així i tot, a Valls es continuarà sortint amb 11 línies d'I3 i ràtio 20 de cara al curs que ve. No tancar cap línia ens semblaria bé sempre que des de l'Ajuntament - com a administració pública - es fes campanya per l'escola pública. Encara més hauria de ser així tenint en compte que la regidoria d'Educació està en mans d'Esquerra, una agrupació que - teòricament - aposta per defensar i promocionar l'escola pública.

 

Des de l'Ajuntament NO es pot tractar a totes les escoles per igual quan realment no totes tenen els mateixos recursos. L'Ajuntament com a ens públic només hauria de fer campanya per l'educació pública. A diferència d'aquesta, l'escola concertada compta amb majors recursos i ja es dedica a fer la seva pròpia campanya. Esquerra està aplicant polítiques de dretes tractant a totes per igual.

 

La preinscripció no hauria de desembocar en una batalla i competició entre totes les escoles per aconseguir més infants, tractant a aquests com a simples xifres i sabent que aquelles que no assoleixin el mínim d'inscrites estan en risc de tancar.

 

Sabem que el curs vinent continuarà amb 11 línies, però, i el següent? La natalitat segueix decreixent i posposar el problema està clar que no és la solució. Necessitem que es lluiti i planifiqui per garantir el futur de l'escola pública. Si a Valls se suprimeix una línia de pública tindrem les mateixes de pública que de concertada, una situació completament anòmala de la qual ens costa trobar-ne exemples al voltant. L'administració està tirant-se pedres a la teulada, donant cada cop més facilitats a què tots els serveis acabin privatitzant-se.

 

I per què volem una escola pública? Aquí uns quants arguments:

 

  • Rendició de comptes i transparència: L'administració pública de les escoles implica un major nivell de transparència i rendició de comptes, ja que estan subjectes a més controls i regulacions per part de les autoritats competents.
  • Participació comunitària: Les escoles públiques serveixen com a centre d'unió per a la comunitat, involucrant a les famílies, als alumnes i als membres de la comunitat en les decisions educatives i en la millora dels recursos disponibles.
  • Innovació i investigació educativa: Les escoles públiques poden ser centres d'innovació i investigació educativa, ja que estan obertes a implementar noves metodologies d'ensenyament-aprenentatge sense el compromís de rendibilitat econòmica.
  • Preservació de valors cívics: Les escoles públiques poden jugar un paper important en la transmissió de valors cívics fonamentals com la tolerància, el respecte, la responsabilitat i la participació democràtica.
  • Responsabilitat social: La inversió en l'escola pública no només beneficia als estudiants individuals, sinó que també contribueix al benestar social i econòmic de la societat en general, ja que una població més educada sol tenir un impacte positiu en el desenvolupament i la productivitat del país.

Si la regidoria no fa res per pal·liar aquesta situació cal que se sàpiga que és per una manca de voluntat política. Perquè de propostes n'hi ha i moltes, i aquí un exemple (i no, no són propostes inventades, s'estan duent a terme actualment en altres municipis de Catalunya):

 

 

Per una educació que acull tot l'alumnat, que és més diversa, rica i plural, i fomenta la cohesió social i l'equitat. La CUP fa una crida a les famílies a matricular-se a l'escola pública, a defensar-la i a no deixar-la en mans de l'atzar com sí que ha fet l'administració. Aquesta preinscripció, aposta i matricula't a la pública!

 

Si a Valls se suprimeix una línia de la pública tindrem les mateixes de pública que de concertada, una situació completament anòmala de la qual ens costa trobar-ne exemples al voltant