L’Ajuntament de Valls mostra el seu rebuig a la sentència de l’anomenat cas de «La Manada»

El ple municipal també aprova una moció en defensa dels CDR

El ple municipal celebrat aquest dilluns, dia 7 de maig, ha començat amb una declaració institucional mostrant el rebuig dels regidors i les regidores de l’Ajuntament de Valls a la sentència de l’anomenat cas de «La Manada». El text, que s’ha llegit a l’inici de la sessió plenària, remarca que «aquests fets són propis d’un sistema patriarcal» i que «la sentència reforça la creença que les dones són sempre còmplices i, en el fons, responsables de la violència que pateixen». En aquest sentit, l’Ajuntament de Valls ha manifestat el seu compromís amb la lluita feminista.

La sessió plenària també ha aprovat una moció presentada per Compromís per Valls i ERC per denunciar l’incompliment del pacte d’estat en matèria de violència de gènere en el projecte de pressupostos de l’Estat per al 2018 i per reclamar la partida pressupostària compromesa per a les administracions locals destinada a la lluita contra la violència masclista i les polítiques d’igualtat. Durant la seva intervenció, la regidora Ester Huguet ha mostrat els dubtes que generava al grup de la Crida per Valls-CUP aquesta moció. En primer lloc, la regidora cupaire dubtava de la necessitat d’instar un estat «repressor i sense límits» i amb unes prioritats clares en temes d’igualtat i violència de gènere. Per altra banda, la regidora ha afirmat que «no és ètic exigir a altres administracions quan el desplegament de les polítiques d’igualtat i de violència de gènere a nivell local és tan baix». Per últim, la regidora ha mostrat el posicionament del partit independentista, que «inicia ja la desconnexió». Per tots aquests motius, la candidatura rupturista s’ha abstingut.

Per altra banda, els grups municipals de la Crida per Valls-CUP, ERC, CiU i Compromís per Valls han presentat una moció de denúncia de la criminalització dels CDR per part de l’aparell de l’estat espanyol. El regidor Jordi Robert ha defensat que «la pràctica de la no-violència ha estat un principi bàsic irrenunciable fins i tot davant de les actuacions d’unes forces policials desbocades» i ha lamentat la criminalització del moviment independentista. El regidor cupaire també ha afirmat que «l’existència de presos polítics no ens espanta sinó que ens reafirma en la nostra decisió».

Pel que fa al punt de precs i preguntes, la regidora Paloma Vicente ha instat l’Ajuntament de Valls a planificar de forma urgent una solució pels possibles col·lapses a l’entorn de l’escola Enxaneta a causa de les obres al pàrquing del Carme i a la Carretera de Barcelona. En paraules de la regidora, «caldria valorar i planificar les conseqüències que aportarà aquesta obra i sobretot fer un treball de difusió i comunicació per arribar a la ciutadania i poder donar resposta a les seves preguntes». Per la seva banda, el regidor Jordi Robert ha recordat la moció aprovada contra les agressions masclistes als grans esdeveniments d’oci o festius de Valls, i ha preguntat a l’equip de govern com es desenvoluparia aquesta campanya a la festa major d’enguany i si s’aplicaria a altres esdeveniments d’oci nocturn que organitzi l’Ajuntament, tal com contemplaven els acords de la moció. El prec i la pregunta han rebut una resposta molt minsa per part de l’equip de govern, però la Crida per Valls-CUP espera que serveixin perquè s’hi posin a treballar.

Per altra banda, la regidora ha afirmat que «no és ètic exigir a altres administracions quan el desplegament de les polítiques d’igualtat i de violència de gènere a nivell local és tan baix»