La CUP Valls i la CGT Alt Camp i Conca de Barberà plantegen la necessitat d’un debat social sobre el model de gestió dels serveis públics

Les dues organitzacions van organitzar aquest dimarts un acte sobre la Llei Aragonès

La CUP de Valls i la CGT Alt Camp i Conca de Barberà van aprofitar l’acte organitzat aquest dimarts, dia 17 de desembre, per plantejar la necessitat d’obrir un debat social sobre la gestió dels serveis públics. En paraules d’Eulàlia Reguant, ex-diputada de la CUP-CC al Parlament de Catalunya, «aquesta llei pressuposa un model molt clar: l’externalització dels serveis públics» i, per tant, «el que caldria és obrir un debat sobre quin model de gestió volem pels serveis públics: la gestió directa per part de l’administració o la privatització». Des del punt de vista de la cupaire alguns partits ja s’han posicionat clarament a favor del model privatitzador, però «no podem permetre que apliquin aquest model sense un debat social».

En relació al projecte de Llei de Contractes de Serveis a les Persones, popularment coneguda com a Llei Aragonès, la Marta Minguella, militant de la CGT Baix Camp, va afirmar que «obre la porta a l’externalització d’una gran quantitat de serveis que actualment gestiona directament l’administració». Per exemple, «a l’annex de serveis subjectes a aquesta llei hi figuren serveis com el de tutoria». A la vegada, la ponent va afirmar que «tot i que ara diguin que aquest llistat no pressuposa la privatització de tots aquests serveis, la veritat és que l’aprovació d’aquesta llei n’obre la porta». Entre els serveis que formen part d’aquest annex hi trobem serveis socials, de salut o educatius.

Les dues ponents van afirmar que «ens volen fer creure que aquesta llei va contra les grans empreses, però precisament aquestes són les que tenen més capacitat per adaptar-se a les exigències del mercat». De fet, «no hem sentit ni a grans empreses ni a la Patronal posicionar-se contra aquesta llei, l’únic que hem vist és a entitats com la Xarxa d’Economia Solidària dir que no s’utilitzi l’economia solidària

Des del punt de vista de les dues organitzacions «cal més informació i més lluita per aturar aquesta llei». L’ex-diputada cupaire va informar que actualment la llei es troba en el procés d’esmenes parlamentàries, «pas previ a l’aprovació definitiva al ple del Parlament». La ponent també va afirmar que la CUP no ha presentat esmenes «perquè això suposaria acceptar que el debat s’ha de situar en com externalitzem els serveis, i no en si els volem externalitzar o no».

Ester Huguet, regidora de la CUP a l’Ajuntament de Valls, va aprofitar per recordar que la seva formació política havia presentat recentment una moció al ple de l’Ajuntament contra aquesta llei i que «va ser rebutjada amb els vots en contra de Junts per Valls, ERC i el PSC».

Des del punt de vista de les dues organitzacions «cal més informació i més lluita per aturar aquesta llei»