La CUP troba insuficient el III Pla d’Igualtat i Polítiques de Gènere de l’Ajuntament de Valls

La candidatura considera que era el moment propici per fer una aposta arriscada

El ple de dilluns, dia 29 de maig, va aprovar, amb els vots a favor de CiU, ERC, PSC, PP i Compromís per Valls i l’abstenció de la CUP, el III Pla d’Igualtat i Polítiques de Gènere de l’Ajuntament de Valls. La candidatura rupturista va optar per l’abstenció, entre altres motius, perquè troba aquest Pla insuficient.

En primer lloc, el regidor Jordi Robert va voler destacar que aquest és un Pla d’Igualtat i Polítiques de Gènere que inclou també un apartat contra la LGTBIfòbia. Tot i que la desigualtat entre homes i dones i la LGTBIfòbia són dos aspectes que la formació considera que s’han de treballar, sorprèn que s’incloguin dins d’un mateix pla dues línies d’actuació que, normalment, es treballen en plans diferents. Un apartat sobre la LGTBIfòbia que, a més, té pràcticament com a única proposta la creació d’un punt d’atenció, que si bé la formació considera necessari, no és suficient.

Per altra banda, i com a punt central de la seva argumentació, la CUP considera que el Pla que es va aprovar és un pla «fet amb un gran nombre d’autolimitacions que ens hem autoimposat». En un moment en què la lluita feminista i la lluita contra la LGTBIfòbia són, com a mínim, a l’agenda política, la candidatura considera que era el moment per fer una aposta arriscada en aquest sentit. En paraules de Jordi Robert, «era el moment d’apostar-hi més, i això en aquest pla no es fa». Així, doncs, l’argument utilitzat en diverses reunions entre el govern i els grups de l’oposició, dient que l’anterior Pla era massa ambiciós i aquest es reduïa per poder-lo aplicar, no convenç a la formació independentista.

Un altre dels aspectes que també preocupa a la candidatura rupturista és la poca especificació dels punts. La formació considera que la voluntat d’elaborar un pla amb un mínim marge de maniobra no el pot reduir a frases extremadament genèriques. En aquest sentit, la frase «anirem treballant i adequant-ho en funció de les circumstàncies», llargament repetida en les sessions de debat del Pla, tampoc convenç a la CUP.

La formació també va manifestar, com ja havia fet en diversos espais de debat, la seva preocupació per la tasca de seguiment del Pla atorgada al Consell de Dones. Tot i que el mateix Pla en fa una reformulació, el Consell de Dones no s’ha caracteritzat per un funcionament entorn a la participació destacat. A més, la poca especificació del Pla no permet veure aquesta aposta de forma clara.

Per últim, la CUP reconeix com a positiu que aquest Pla incorpori una calendarització i una previsió econòmica aproximada, una demanda que la formació feia temps que plantejava. També consideren necessàries les propostes d’ampliació de jornades d’un departament amb manca de personal i de pressupost. És per això que la formació va apostar per l’abstenció, amb la voluntat de seguir treballant i seguir aportant tot allò que puguin.

En un moment en què la lluita feminista i la lluita contra la LGTBIfòbia són, com a mínim, a l’agenda política, la candidatura considera que era el moment per fer una aposta arriscada en aquest sentit.