La CUP presenta el seu model de ciutat

La formació anticapitalista rebutja els pressupostos de l’Equip de Govern, que es queda sol en la seva aprovació.

El dia 18 de març, quan gairebé ja havia passat un trimestre del nou any, l’Equip de Govern va realitzar la presentació dels pressupostos de cara al 2021. Aquests es varen aprovar inicialment amb els únics vots favorables dels dos grups de l’equip de govern, Junts per Valls i ERC-Compromís per Valls.

No obstant, poca estona abans de la presentació dels comptes per al 2021, l’Equip de Govern va organitzar una Roda de Premsa on va exposar que aquests incrementarien en més d’un milió d’euros provinents del romanent, informació que no havia estat exposada a la resta de partits i va molestar bastant. La candidatura rupturista afirma que es tracta del pressupost “més continuista de la història”, on es troba a faltar “una aposta clara per rescatar el més valuós que tenim en aquesta ciutat: les persones”.

Respecte els ingressos, la CUP de Valls critica la congelació de les ordenances, i afirma que aquestes s’haurien d’haver revisat amb anterioritat per tal d’incorporar criteris progressius associats a la renda, on aquelles persones que tinguin més diners, hagin de pagar més.

Pel que fa a l’eix de serveis a les persones, s’ha fet referència al Contracte Programa de Serveis Socials, el qual “no reflecteix les necessitats de la ciutadania vallenca”. Alhora, s’ha denunciat la manera com l’Equip de Govern ha gestionat la sensació d’inseguretat creixent a varis punts de la ciutat. La CUP aposta per implementar mesures de cohesió, dinamització social i mediació comunitària als barris. En la mateixa línia, la formació creu que caldria ampliar les partides destinades a entitats del tercer sector, ja que estan fent una gran feina a la ciutat i aquesta augmentarà en els propers mesos donada la situació de crisi sanitària, social i econòmica que s’experimentarà.

Finalment, les anticapitalistes han fet referència a la situació de la Fundació Vilaniu. Creuen que serà necessària una gran inversió per pal·liar, en primer lloc, l’absorbiment de la RAC, així com per dignificar el personal laboral que hi treballa.

Referent a l’eix de reactivació econòmica, tot i que representa una ínfima part de la totalitat del pressupost, la CUP de Valls ha elogiat l’augment que s’ha produït a Valls Genera, al·legació que fa molt temps que es reclamava des de la formació.

Respecte l’eix d’inversions directes, la formació rupturista ha criticat que, “en any de COVID, la inversió més gran sigui la renovació de la vorera del Passeig de l’Estació, pressupostada amb 600.000€”. Alhora, respecte aquelles inversions destinades al Centre Històric, la CUP recalca que la situació no es resoldrà únicament invertint “en totxo”, sinó que “cal una forta inversió per tal de revertir dos problemes clau: la manca d’habitatge digne a i la degradació del barri”.

La formació també s’ha referit a altres assignatures pendents de la ciutat, com són la gestió dels RRHH de l’Ajuntament, afirmant que ens trobem davant de “serveis desbordats, on hi manquen figures importants i falta consolidar l’estructura”; la situació viscuda a l’Escola de Música Municipal, on ha calgut la mobilització de tota una AMPA i perdre un Equip Directiu pel camí per tal d’assolir una solució seriosa i estructural; o el POUM, ja que després d’haver-lo aprovat “hi manquen recursos per desenvolupar-lo”.

Per tots aquests motius i molts d’altres, les anticapitalistes han votat en contra dels pressupostos, han instat a l’Equip de Govern a apostar pel diàleg en la redacció dels següents comptes, i ha presentat una sèrie d’al·legacions que exposen el seu propi model de ciutat, basades en una forta inversió per assolir un rescat social, una injecció als Organismes Autònoms municipals i una clara aposta per desenvolupar polítiques d’habitatge.

 

CUP de Valls

30 de març de 2021