La CUP presenta al·legacions al pressupost per potenciar la creació cultural a Valls

La formació planteja incloure als comptes partides de creació cultural i potenciar els festivals més petits com el Guant o el Cicle d’Estiu

El passat mes de desembre, la Crida per Valls-CUP va presentar al·legacions als pressupostos municipals. Malgrat que l'àrea de Cultura és una de les que més creix any rere any, les polítiques culturals del govern preocupen els cupaires.

En referència al teixit associatiu de Valls, la CUP aposta per posar ordre en les dotacions econòmiques que dona el consistori a les entitats del poble. Així, des de la formació es defensa que s’ordeni i s’estableixin uns criteris que determinin les subvencions a entitats, i sobretot posar fi a la discriminació que suposa que algunes entitats tinguin convenis i d’altres no. A més, cada any es veuen canvis en els repartiments de diners a les entitats sense cap criteri establert, i des de la formació es considera que hauria d’haver-hi un criteri vàlid per tothom, amb l’objectiu de deixar de tenir entitats de primera i de segona (que és el que ara sembla que hi ha amb el repartiment de subvencions).

Per altra banda, l’augment de pressupost en cultura, que a priori hauria de ser quelcom positiu, només va destinat a polítiques de consum cultural. L’Ajuntament no ha destinat mai pressupost a potenciar la creació cultural a la nostra ciutat, ni a crear sinergies entre diferents agents culturals del municipi. És en aquest sentit que la CUP aposta per la creació d’una partida de creació cultural, amb la voluntat que els agents del municipi puguin produir més i millor, i la programació de la ciutat durant tot l’any pugui incloure més propostes vallenques. La formació també creu que la participació s’hauria d’obrir a altres àmbits de la gestió cultural, ja que actualment només se centra, i de forma molt limitada, en la Festa Major de Sant Joan.

Alhora, en les al·legacions als pressupostos la CUP també augmenta les partides destinades al Festival Guant i el Cicle d’Estiu, ja que són propostes que fa anys que funcionen i que actualment compten amb un pressupost que els fa extremadament fràgils. Aquests augments de partides es veuen compensats sobretot per una redistribució i disminució de les partides de comunicació, però també una reformulació de partides de la Festa Major de Sant Joan i de Santa Úrsula que permetrien estalviar també diners.

També dins de l’àmbit de Cultura, la CUP lamenta que el govern no hagi volgut detallar a què anirà destinada la partida de més de 200.000 euros de posicionament del Museu Casteller. Ja per acabar, la CUP també qüestiona l’elevat cost del Ball de Cap d’Any i el conveni de 10.000 que el consistori signa anualment amb un mitjà privat com és la Revista Castells.

L’Ajuntament no ha destinat mai pressupost a potenciar la creació cultural a la nostra ciutat, ni a crear sinergies entre diferents agents culturals del municipi.