La CUP posa en mans de la fiscalia possibles casos d'incompatibilitats a la Xarxa Social i Sanitària Santa Tecla

Denuncia opacitat i manca de transparència i posa en dubte la missió fundacional de la Xarxa

 

Per la CUP la sanitat ha esdevingut un àmbit públic des del qual diferents empreses i autodenominats professionals de la gestió sanitària s'han lucrat a costa del diner públic

 

Dilluns la CUP de Valls i la CGT del Pius explicaran l'evolució dels serveis i les llistes d'espera a l'hospital vallenc

 

 

Hospital Joan XXIII de Tarragona 03/07/2014. El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona (GTDSP) ha organitzat una segona tancada de 24h a l'Hospital Joan XXIII, per tal de denunciar que “amb l'excusa de les retallades estan desmantellant el nostre hospital, amb unes conseqüències nefastes per al personal que hi treballa i també per al conjunt d'usuaris/es que en rebem atenció”.

 

La CUP ha aprofitat la cita per fer públic que després d'un procés d'investigació de les CUP del Camp, la CUP de Tarragona s’ha vist amb l'obligació ètica i moral de posar en mans de fiscalia, el que consideren que és “un clar cas d'incompatibilitats i conflicte d'interessos que afectaria a diferents alts directius d'aquesta Xarxa i de les institucions públiques sanitàries”.

 

En primer lloc, han constatat els grans obstacles per accedir a la informació d'unes fundacions i unes empreses, que si bé són de capital privat (en concret de l'Arquebisbat de Tarragona) es nodreixen bàsicament de diner públic. I, per tant, la primera constatació que han volgut fer pública és que la sanitat pateix d'una greu opacitat i manca de transparència, provocada per la gestió público-privada. Han aprofitat per denunciar aquest model, igual com ja ho van fer en el cas de SAGESSA (empresa depenent d'INNOVA) a la ciutat de Reus.

 

En el treball que la CUP ha realitzat per investigar l'estructura i organització de les diferents fundacions, empreses i consorcis públics que formen part de la Xarxa Social i Sanitària Santa Tecla, i d'aquelles empreses públiques i fundacions de capital públic que hi tenen participació, han pogut comprovar com “molta part de l'activitat que desenvolupen s'escapa clarament de la missió fundacional de la Fundació de l'Hospital Sant Pau i Santa Tecla”. La constatació d'aquest fet, els ha generat el dubte de saber si realment, la creació d'aquesta àmplia xarxa d'empreses i fundacions respon realment a atendre les necessitats sanitàries de la ciutadania, o si darrere d'això, hi ha d'altres interessos de caràcter lucratiu.

 

El que principalment han destacat i els genera el gran dubte entorn a aquestes empreses és l’efecte de les 'portes giratòries' entre el sector privat i sector públic. La CUP i el Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública han constatat com més d'una desena d'alts directius d'aquesta xarxa han ocupat al llarg de la seva etapa professional diferents càrrecs de caràcter públic, fins i tot arribant a ser simultanis la possessió de càrrecs públics i càrrecs d'alta direcció d'aquestes empreses. Aquest fenomen, denuncien que no és exclusiu de la Xarxa, sinó que “es produeix a molts d'altres municipis, com és el cas mateix de la ciutat de Reus i l'entramat d'empreses públiques INNOVA”.

 

Aquesta evidència, els planteja el dubte de si aquestes professionals de la gestió sanitària han actuat legítimament (i, sobretot, si la llei empara aquesta acumulació de càrrecs públic-privats), o si per contra haurien aprofitat la seva presència en àmbits públics, per tal de beneficiar els interessos privats de la Xarxa.

 

Davant de tots aquests interrogants, afirmen, i sent conscients de com està evolucionant la gestió de la sanitat pública a les nostres comarques és que han decidit de posar en coneixement de la fiscalia, tot un seguit de dades objectes que ens plantegen aquests dubtes. Lamenten que, “arreu del nostre país, la sanitat ha esdevingut un àmbit públic des del qual diferents empreses i autodenominats professionals de la gestió sanitària s'han lucrat a costa del diner públic”. Davant les evidències constatades, la CUP vol que l'aparell judicial esbrini si a les nostres comarques també s'ha produït aquest desmantellament de la sanitat públic en favor d'interessos privats. És per això, que ha presentat aquest escrit a la Fiscalia i esperen que “el sistema judicial hi posi tots els seus esforços, recursos i coneixements perquè doni una resposta a tots aquests interrogants que han planetjat”.

 

 

Dilluns xerrada sobre la sanitat catalana i el Pius Hospital a Valls

 

La diputada Isabel Vallet parlarà sobre a sanitat catalana i representants de la CUP Valls i la CGT del Pius explicaran l'evolució dels serveis i les llistes d'espera a l'hospital vallenc.

Serà dilluns 7 a les 20h a l'auditori de Mas Miquel de Valls.