La CUP exposa les seves línies vermelles de cara al pressupost de 2022

Les línies vermelles es divideixen en tres grans blocs: centre històric, emergència habitacional i despesa social.

El passat dimecres, els regidors de la CUP a l’Ajuntament de Valls van dur a terme una roda de premsa per exposar el seu plantejament de cara als pressupostos 2022 de l’Ajuntament e Valls. Els cupaires van començar explicant que la ciutat viu una situació “d’emergència brutal” i que això els ha portat a mantenir converses amb l’Equip de Govern per tal de capgirar aquesta dinàmica.

La formació va reiterar que la seva voluntat ha estat de diàleg, i que a finals d’estiu ja va presentar les seves propostes i, sobretot, les seves línies vermelles davant l’Equip de Govern. Alhora, els cupaires s’han mostrat oberts a negociar i a canviar el sentit del seu vot, sempre i quan les partides pressupostàries reflectissin les necessitats de la ciutat. L’estratègia de les anticapitalistes es divideix, principalment, en tres línies vermelles.

La primera fa referència al Centre Històric, on afirmen que “cal aplicar amb urgència una sèrie de mesures per tal de revertir la situació cada vegada més crítica”. Algunes d’aquestes són: la implementació d’educadors de carrer i patrulles mixtes; el desenvolupament d’un programa de dinamització del barri que compti, d’una vegada per totes, amb un espai de referència com cal; l’execució del Pla de Mobilitat i la peatonalització del centre, ja que el trànsit rodat dificulta que el barri sigui un lloc on desenvolupar activitats quotidianes, o la creació d’un Pla de Salut que incorpori, entre altres, un dispositiu d'atenció a les drogodependències, això vol dir comptar amb un espai i professionals de referència.

La segona línia vermella aborda l’emergència habitacional que viu la ciutat de Valls. Els objectius són clars: cal incrementar el parc d’habitatge de lloguer a la ciutat i, sobretot, el nombre d’habitants residents al Centre Històric ha d’augmentar. Proposen que l’Ajuntament adquireixi el compromís de comprar i rehabilitar un nombre determinat d’habitatges a l’any, així com la creació de convenis de col·laboració público-comunitaris-cooperatius per crear més habitatge social.

Finalment, la tercera línia vermella tracta la necessitat d’augmentar la despesa social, posant el focus sobretot en tres grups concrets, com són infància, vellesa i persones dependents. Alhora, defensen la creació d’una bossa amb fons propis per poder arribar allà on no ho fa la Generalitat i la creació d’un Pla per l’abordatge de la pobresa.

Els cupaires reiteren que totes aquestes mesures han d’anar acompanyades de demandes històriques com la correcció de les mancances als recursos humans, on hi ha serveis que estan desbordats, com Urbanisme o d’altres on hi manquen figures, com Educació o Salut; i d’una aposta clara per la dignificació d’organismes autònoms com la Fundació Vilaniu, el PIUS o l’Escola de Música Municipal.

Finalment, han acabat la compareixença fent una crítica a la forma de gestionar els pressupostos que ha tingut l’Equip de Govern. D’una banda, afirmaven que compartien les seves propostes; mentre que per altra banda la formació anticapitalista ha anat veient com, de forma unilateral, els pressupostos quedaven definits a les diferents Juntes de Govern.