La CUP demana al govern un esforç amb el què queda del Pla Integral del Barri Antic de Valls
Els programes socioeconòmics han desatès els col·lectius de risc · Fa més de dos anys que la comissió de participació del Barri Antic no es reuneix · La Generalitat de Catalunya deu 1.800.000 euros a l’Ajuntament · Cal refer la línia de subvenció per a activitat comercial.
El passat dimecres es va reunir el comitè d’avaluació i seguiment del Pla Integral del Barri Antic de Valls. Partint de la base que aquestes trobades donen poca oportunitat al debat, sí que vam intentar trobar resposta a molts dels dubtes que encara tenim sobre el projecte, així com fer suggeriments i propostes ja que, com bé diu el seu nom, aquest comitè hauria de ser un espai de treball, no només un aparador de l’Ajuntament cap a la Generalitat.
Sobre es actuacions realitzades durant el darrer any vam trobar a faltar l’avaluació dels objectius marcats en l’anterior reunió, com les obres del convent del Carme o la posada en funcionament de la Biblioteca, la sortida a Espardenyers; la manca absoluta d’autocrítica per part del govern en aquests aspectes ens decep. Es van presentar unes actuacions en el marc d’un barri que semblava extraordinari i ressorgit, en paraules de la regidora Judit Fàbregas, que presidia el comitè. Aquest no és pas el barri que nosaltres coneixem, la ficció de la reunió no s’ajusta amb la realitat i convidem als responsables de la Generalitat a fer un tomb pel nostre barri.
Qui viu i habita el barri sap del cert que no se’n pot fer una valoració gens positiva de tot plegat. Ja ens hem gastat 10 milions d’euros dels 15 milions d’euros totals, i encara ens costa veure com aquests 10 milions d’euros han beneficiat al barri, si amb els 5 milions que queden hem d’aconseguir donar-li la volta, ho tenim cru.
Més enllà de les reformes urbanístiques necessàries, fer reviure el barri econòmicament i social sempre ha estat una prioritat per la CUP, tanmateix ens hem gastat més del 80% del pressupost en programes socioeconòmics i el barri segueix tenint els mateixos problemes crònics de sempre. En cap cas s’ha fet un treball acurat amb els col·lectius de risc. Actualment el Barri Antic és seu de famílies i persones amb manques de recursos o amb cicles vitals molt desestructurats, per tant, cal treballar amb aquesta realitat, incidint-hi directament amb programes que treballin les dificultats específiques d’aquests col·lectius i que en millorin les condicions de vida. Aquests programes han desatès les drogodependències, els nouvinguts amb dificultats d’accés als serveis universals, les famílies desestructurades amb problemes socioeconòmics, els joves amb comportaments predelictius, la infància amb risc i les persones amb dependència.
Des de la CUP confiàvem en el Centre Cívic com a l'última oportunitat per poder construir un projecte comunitari de barri, un projecte estratègic que treballés per a la creació de sinergies, espais de trobada i de foment de la pertinença al barri, incloent a aquests col·lectius de risc, afavorint la seva participació i creant línies d’actuació encaminades a cobrir les mancances concretes que puguin tenir per assolir una normalitat en el seu curs vital. A la reunió vam mostrar la nostra preocupació pel fet que les dotacions previstes per la construcció del Centre Cívic aniran destinades a la construcció del Museu Casteller, i vam incidir en si es conservaria el projecte pel Centre Cívic previst, encara que fos en d’altres espais, i de quina manera, ja que enteníem que era d’una urgència evident. La resposta que se’ns va donar va ser que amb les activitats de la Fusta i amb algunes activitats que es farien a la Biblioteca, ja estava resolt. Vam insistir que el projecte comunitari va més enllà de les activitats puntuals, però sembla que la CUP i CIU vivim en móns diferents.
D’altra banda, i donat que el projecte ha patit canvis importants, amb la incorporació del projecte del Museu Casteller, i que la realitat també és molt canviant, vam demanar un esforç per a convocar als agents del barri i tornar a fer de forma participativa el procés de debat, deliberació i consens del projecte pels anys que queden. Recordem que fa més de dos anys que la comissió de participació no es reuneix. La resposta va ser una negativa rotunda, al·legant que el barri ja estava informat de tot i que no es creia necessari, i que com que l’associació de veïns estava desactivada, tampoc tenia sentit. Precisament, el fet que el barri no tingui a dia d’avui una associació de veïns, demostra que el barri fa passes enrere, aquest hauria de ser un dels motius principals que empenyés a l’equip de govern a reactivar una comissió de participació que intentés reactivar la vida social i les xarxes que aquest barri està perdent dia a dia. Ens resulta indignant aquest tancament de portes a la gent del barri, quan és qui millor coneixen la realitat; cal que augmentem la seva capacitat d’autogestió, fent que se sentin responsables i protagonistes de la transformació que pot viure el barri, consensuant línies sòlides i coherents. Creiem que una reunió informativa de l’alcalde al Barri Antic no té res a veure amb la participació ciutadana.
Des de la CUP vam realitzar una bateria de preguntes que se’ns van respondre llençant pilotes fora. Sobre la reformulació dels projectes de promoció econòmica i la proposta reiterada i habitual d’altres anys de fer una planificació turística, se’ns va redirigir al regidor de promoció econòmica, sobre el trasllat dels serveis socials al Barri Antic, que ho preguntem a la regidora de Benestar Social, sobre la possibilitat de demanar l’1% cultural per la muralla de Sant Antoni, que tot és culpa de Madrid, sobre la recuperació de l’església de Sant Francesc, que no era un àmbit d’actuació d’aquella reunió, sobre la revisió de façanes, que ja es va explicar a la comissió pertinent, sobre l’inici de les obres del Convent del Carme, la gran frase indefinida “el més aviat possible”, si resulta que la reunió era per avaluar i fer el seguiment del projecte no entenem aquest joc de pilotes fora que es va fer.
Per acabar, des de la CUP volem destacar la contundència del president de la Unió de Botiguers quan va alertar que el comerç al Barri Antic està perdent establiments importants i de qualitat i els que s'obren de nou no tenen la qualitat desitjada i duren poc. A la vegada, també va denunciar la desertització de comerços que ha ocasionat la construcció de la biblioteca de Ca Creus a la zona de la plaça dels Alls i el carrer Forn Nou, on recorda que encara hi ha la llosa de ciment, i alerta que, sense oposar-se al projecte del Museu Casteller, la construcció serà molt i molt complicada i que no podem caure en els errors que s’han comès amb la construcció de la biblioteca. En aquest sentit, la CUP fa anys que defensa refer la línia actual de subvenció per a arreglar façanes i per a promoció de l'activitat comercial, ja que no ha tingut l'impacte desitjat i no hi ha demanda, de manera que mai es gasta el què es pressuposta. Creiem que un dels problemes per a l'establiment de comerços al Barri Antic és el mal estat dels baixos comercials i per tant s'hauria d'obrir una línia de subvenció o crèdit per a rehabilitar-ne.
La Generalitat de Catalunya deu 1.800.000 euros a l’Ajuntament de Valls del projecte, sincerament, ens va sobtar molt que en aquesta reunió d’avaluació l’equip de govern no requerís aquest pagament immediat a la Generalitat i hagi de ser la CUP qui ho pregunti i qui vetlli per al pagament dels diners el més aviat possible. Senzillament, una mostra més que era una trobada per a omplir l’expedient i per a escenificar que tot va sobre rodes... mentrestant CIU governa d’esquenes al Barri Antic, obviant les problemàtiques històriques més profundes, els dies passen, les oportunitats s’esgoten i les flors ja no poden amagar els plors.