Informe del Títol de reconeixement a Càritas Arxiprestal de l’Alt Camp

El Ple de l'Ajuntament de Valls otorga cada any 'Títols de reconeixement' a ciutadans o entitats de la ciutat destacats per la seva tasca. Aquest 2014 s'otorguen reconeixements a l'artista Teresa Sanromà, el poeta Gabriel Guasch, el ciclista Miquel Àngel Iglesias, l'empresari Josep Moncunill i l'entitat Càritas Arxiprestal de l'Alt Camp. Cada grup municipal llegeix un informe amb els mèrits del reconeixement. Enguany la CUP ha elaborat l'informe de Càritas, que reproduïm a continuació.

Felititats a totes i tots els guardonats!

Valls, 03/06/2014



Informe del Títol de reconeixement a Càritas Arxiprestal de l’Alt Camp

Càritas és un organisme de l'Església catòlica dedicat a la coordinació del treball humanitari. En el seu vessant internacional (Caritas International) agrupa 162 organitzacions catòliques d'assistència, desenvolupament i servei social. Els treballs humanitaris de Càritas són realitzats sense tenir en compte la confessió, raça, gènere o ètnia dels beneficiaris, sent una de les més àmplies xarxes humanitàries de tot el món.

Càritas centra les seves activitats en la dignitat de la persona humana, és una organització dedicada al combat de la pobresa, de l'exclusió, de la intolerància i de la discriminació, habilita a les persones preses en la pobresa a participar dels afers que afecten directament les seves vides, i, a més, intercedeix per elles als fòrums nacionals i internacionals. És membre de l'ONG europea Finance Watch. Càritas declara que 'el que fa única a Càritas és la seva presència constant en les comunitats abans, durant i després de les crisis'. Mentre que alguns altres grups humanitaris ajuden només després d'una crisi i per un període determinat.

Càritas es crea a Valls i l’Alt Camp el 1957. Actualment, la coordinadora de Càritas és la Sra. Carme Turull, però cal destacar també la figura d’en Manel Fontanillas, que va ocupar la coordinació durant 14 anys. El Mossèn Josep Bofarull n’és el president. Compta amb 141 voluntaris i voluntàries i 1 servei professional. Junt amb la col·laboració dels seus sòcies i socis, i les aportacions econòmiques i materials que fan persones, empreses i institucions, es fa possible que Valls i l’Alt Camp es beneficiïn de la seva tasca.

Càritas té una llarga trajectòria a la nostra comarca de més de 50 anys, i, com dèiem abans, no només quan les persones més suport han necessitat, com en aquest període de crisi econòmica que vivim, sinó de forma continuada adaptant-se a les necessitats vitals i situacions de pobresa de cada moment. Aquesta adaptació ha passat per haver d'anar ampliant els espais d'atenció i acollida, i els programes amb els que treballa, progressivament s'han posat en funcionament un rober, un servei de distribució d'aliments, s'han habilitat 3 pisos per poder acollir famílies amb problemes d'habitatge, s'han posat en marxa programes de formació, etc. A destacar, el servei d’orientació laboral que ha aconseguit donar feina a 42 persones, probablement el que sigui el millor suport que es pugui donar, un lloc de treball.

El darrer informe presentat per Càritas Europa, titulat: La crisi a Europa i el seu cost humà, alertava que l’Estat Espanyol és el segon país de la Unió Europea amb l’índex més alt de pobresa infantil, l’altrament anomenada pobresa invisible. Aquest informe també defineix la població de l’Estat Espanyol com una de les més afectades per la crisi econòmica, constatant que les mesures d’austeritat han fallat a l’hora de resoldre problemes i generar creixement. L'estudi també revela que el 12% de la població espanyola que treballa no guanya prou per escapar de la pobresa, i que moltes persones s’han vist obligades a buscar feina a l’estranger. Entre moltes altres dades d’un elevat interès, l'entitat critica la disminució de les prestacions socials per part de l'Estat, cosa que ha fet que les organitzacions no governamentals hagin hagut de redoblar els seus esforços per intentar pal·liar-ho. I conclou denunciant que l’Estat Espanyol és una de les societats més desiguals d'Europa. Hi contribueix, diu l'informe, l'augment dels impostos indirectes, que no discriminen en funció de la renda, i que ha provocat, igual que en altres països com Grècia, un empobriment de les llars amb menys ingressos. Aquesta situació ha comportat un augment dels trastorns depressius, dels problemes amb l'alcohol i dels suïcidis a l’Estat Espanyol i Grècia, que s'han disparat des del començament de la crisi.

Amb aquestes dades preocupants que Càritas ha presentat recentment, i amb d’altres que ja havia publicat anteriorment, aquesta organització es presenta fidel als seus principis, situant a la persona i la defensa dels seus drets en el centre de la seva activitat, amb una actitud molt valenta a l’hora de treballar, analitzar i difondre les dures i reals dades sobre la pobresa i l’exclusió social, però encara més, buscant respostes i trobant solucions per a intentar que cada dia siguem menys vulnerables, que cada dia hi hagi menys persones en situació de pobresa i exclusió social. Audaç i rigorosa a l’hora d’entendre la situació que pateixen moltes persones com a un problema estructural i del sistema, descriminalitzant els qui han de ser atesos, desenvolupant un treball per a combatre la pobresa transversal i focalitzat en la superació d’estructures de desigualtat, basat en la protecció social, l’habitatge, l’ocupació, la formació, la immigració.

En aquest sentit, Càritas Alt Camp, sempre ha seguit un model decidit i convençut consistent en tractar a les persones en una situació econòmica difícil, com a tals, com a persones, i no com a pobres, i treballant per a la dignificació, corresponsabilització i empoderament de la persona, perquè puguin tenir accés als seus drets i justícia social en condicions d’igualtat, amb programes i maneres de funcionar que fugen del simple assistencialisme. Mostra d’això són els cursos d’alfabetització, els microcrèdits, la participació en les beques per a estudiants de secundària, el servei d’acollida i el canvi de sistema de donació en el rober, o recentment en la distribució d’aliments, una donació que en el 2013 va incrementar un 15% respecte el 2012 amb 2743 lots distribuïts.

Càritas també ha estat l’avanguarda de les polítiques socials, reaccionant de forma ràpida i precisa a les necessitats del moment, i sent exemple per a les institucions que han fet seus molts dels programes que Càritas havia engegat. A Valls, un exemple d’això és l’Hort per la Inclusió Social, un projecte que ara forma part del Pla d’Inclusió i Cohesió Social, amb molt bona feina i resultats, i que es va iniciar i impulsar des de Càritas de l’Alt Camp.

Per concloure, de Càritas Alt Camp també és imprescindible valorar que tota aquesta tasca no es podria desenvolupar sense els 140 voluntaris i voluntàries que hi evoquen la seva il·lusió, esforç, esperança i solidaritat perquè les desigualtats i situacions de pobresa de la nostra comarca es vagin resolent. Un treball voluntari que crea vincles, que estableix xarxes de suport mutu i esdevé una tasca associativa d’una gran qualitat humana. On, moltes vegades, no només es dediquen hores per a pal·liar les situacions de dificultats econòmiques, sinó que també per a acabar amb altres tipus de pobreses que són molt aspres, com és la soledat, la desesperació, la depressió. La proximitat, generositat i consciència dels voluntaris i voluntàries fan que totes aquestes persones que es veuen obligades a ser ateses per Càritas, no només tinguin mantes per a sobreviure el fred hivern, sinó també l’escalfor per a tenir l’empenta d’aixecar-se cada matí, no només marxin amb al carro ple d’aliments, sinó també amb el cor ple d’esperança, no només aprenguin a llegir i escriure, sinó també a fer-se respectar, no només aconsegueixin un crèdit per a reparar la nevera, sinó també la força per a ser capaços de poder omplir-la per elles mateixes, sense la necessitat de demanar.

Així doncs, per la seva perseverança, lluita, esforç, complicitat, coratge, precisió, rigorositat, empatia, entusiasme, qualitat, valors, humilitat, constància, solidaritat... en definitiva per la imprescindible tasca que fan a Valls i l’Alt Camp, Càritas Arxiprestal de l’Alt Camp és mereixedora d'aquest reconeixement.

I per tancar l’informe, permeteu-nos llegir un dels poemes que Càritas ja ha fet servir en algunes ocasions, especialment en els seus treballs referits a les persones sense llar, un poema que es diu “Los nadie” i que precisament defineix molt bé la tasca essencial que realitza aquesta organització de la nostra comarca... fer que aquells que algú creu que són “ningú” esdevinguin persones dignes.

*LOS NADIE*

Eduardo Galeano

Sueñan las pulgas con comprarse un perro y sueñan los nadie con salir
de pobres,
que algún mágico día llueva de pronto la buena suerte, que llueva a
cántaros la buena suerte;
pero la buena suerte no llueve ayer, ni hoy, ni mañana, ni nunca.
Ni en lloviznita cae del cielo la buena suerte, por mucho que los
nadie la llamen,
aunque les pique la mano izquierda, o se levanten con el pie
derecho,
o empiecen el año cambiando de escoba.
Los nadie: los hijos de nadie, los dueños de nada.
Los nadie: los ningunos, los ninguneados, corriendo la liebre,
muriendo la vida, jodidos, rejodidos.
Que no son, aunque sean.
Que no hablan idiomas, sino dialectos.
Que no profesan religiones, sino supersticiones.
Que no hacen arte, sino artesanía.
Que no practican cultura, sino folklore.
Que no son seres humanos, sino recursos humanos.
Que no tienen cara, sino brazos.
Que no tienen nombre, sino número.
Que no figuran en la historia universal, sino en la crónica roja de la
prensa local.
Los nadie, que cuestan menos que la bala que los mata