Estupefacció de la CUP davant l'immobilisme dels partits polítics pel què fa a la nomenclatura franquista i a la presència de l'exèrcit a l'Espai de l'Estudiant

Crònica del Ple Municipal de Valls, 06/03/2015 (2).

Tots els partits polítics s'han mostrat contraris a les mocions de la CUP per evitar la presència de l'exèrcit espanyol a l'espai de l'estudiant i per revisar els símbols i noms franquistes de la via pública.

 

 

Moció per excloure l'exèrcit espanyol de l'Espai de l'Estudiant

 

Aquesta moció presentada per la CUP ha estat rebutjada per tots els partits, amb arguments tant de forma com de contingut. De forma general els partits han criticat, especialment ERC, que presentem aquesta moció sense pactar-la amb l'IEV, organitzadora de l'Espai de l'Estudiant. La CUP però ja fa dies que n'ha fet públic el motiu: després d'un any de parlar-hi en diversos cops i de no rebre resposta de cap de les institucions organitzadores o col·laboradores, i després de no trobar cap impediment jurídic per canviar les bases de participació a l'Espai de l'Estudiant que permeti no admetre a l'exèrcit espanyol, a la CUP només li queda presentar la moció. La regidora Lourdes Quintero, que ha insistit en què no s'ha tirat pel dret (respecte l'IEV) però el què no farà la CUP és mirar cap a un altre cantó, ha destacat el fet que davant l'encariment de la universitat l'exèrcit s'aprofita de la pobresa dels joves per reclutar-los amb l'excusa d'uns estudis gratuïts que no estan homologats. En un punt del debat el regidor del PP Francesc Caballero ha criticat la CUP per estar “en contra de les armes de l'exèrcit però no de les armes dels terroristes”, declaració que ha provocat riures i murmuris del públic assistent, bàsicament membres de la CUP; l'alcalde Albert Batet ha fet callar el públic i ha demanat respecte pel regidor del PP, cosa que ha servit en el torn de rèplica a Quintero per recriminar-li que ell mateix no mostri el mateix respecte que demana durant l'exposició de la moció. Cal dir que alguns regidors del govern s'han posat a parlar i a riure mentre la regidora de la CUP presentava la moció, en una clara falta de respecte institucional.

 

 

Moció per a la revisió dels noms i símbols franquistes de les vies públiques

 

També en aquesta ocasió tots els grups polítics s'han mostrat contraris a la moció per motius de contingut o forma. Gerard Nogués ha retret als partits que es fixessin en els detalls de la moció quan ningú s'ha preocupat d'esmenar-la: “estem al 2015 i el posicionament respecte al franquisme no té perquè ser el mateix que el de fa dècades, encara que llavors s'arribés a solucions de compromís”; Nogués ha fet un al·legat a la necessitat del debat públic i ha preguntat a qui li fa por tenir-lo. La CUP no entén com es pot afrontar la construcció d'un nou país sense poder debatre públicament sobre el passat franquista i la possibilitat d'eliminar-ne les referències públiques.

La moció de la CUP demanava també que els noms de carrers, edificis, etc. s'escolleixin i es revisin de forma participada pels agents implicats (escoles, veïns, partits, IEV, etc.), fent referència al fet que el govern unilateralment hagi posat un nom franquista a l'edifici que acull la Biblioteca (Espai Ca Creus). Tots els grups han fet una gran defensa al sistema actual d'elecció de noms, en el qual es demana un informe a l'IEV, sense tenir en compte que aquest mecanisme és fruit d'una moció de la CUP del 2007. Nogués s'ha referit també a l'opinió del regidor d'ERC, Jordi Cartanyà, segons el qual l'elecció del nom d'un carrer és una qüestió tècnica i acadèmica, quan és evident que és un fet polític: “cadascú que defensi la seva postura política, però que s'escolti a totes les parts implicades”. Finalment i davant la insistència de tots els partits perquè es retirés la moció per tal de treballar-la i pactar-la en comissió informativa, la CUP, perplexa pels esdeveniments, l'ha retitada. Nogués ha recordat que la CUP ja havia fet abans aquesta proposta el 2007 i des de llavors cap partit se n'ha interessat, que el 2010 el Memorial Democràtic va fer un catàleg d'elements franquistes en el què se'n recollien vuit a Valls i que no només s'ha millorat en aquest aspecte, sinó que avui tenim un nou nom franquista al carrer (Ca Creus).