Crònica del Ple municipal del 09/05/2014


Divendres passat el Ple municipal va aprovar el Pla de Mobilitat Urbana i va fer modificacions al pressupost. Vols conèixer les novetats municipals? Convent del Carme, cinemes de Valls, carrers nous, etc.


Divendres passat al Ple Municipal es va fer l'aprovació inicial del Pla de Mobilitat Urbana (PMU) de Valls. Malgrat les deficiències del procés d'informació i participació cap als grups de l'oposició per part del govern, la CUP ha posat sobre la taula una sèrie de mancances importants que el PMU hauria de contemplar (i que hem exposat detalladament en aquesta nota de premsa):

1. La qüestió més important és no haver inclòs un Pla de Mobilitat Especial per al Polígon industrial, una demanda no només de la CUP sinó que apareix en tots els documents estratègics de desenvolupament de la ciutat, del Consell Econòmic i Social de Valls, o de l'Autoritat del Transport Metropolità, que el 2012 va subvencionar l'Ajuntament de Valls amb 36.000€ per a elaborar aquest pla per al polígon i que no s'ha fet. El propi PMU ho defineix com una eina bàsica per les zones que concentren tanta activitat econòmica Per això no entenem que no s'hagi inclòs i que es deixi per més enllà del 2019. L'any 2007, l'autoritat del transport Metropolità del Camp de Tarragona (que llavors es deia el Consorci del Transport Públic) ja va començar a redactar un Pla de Mobilitat Específic el polígon industrial del Valls en el marc del Pla d'Internacionalització de l'Economia Catalana. Aquest pla de mobilitat no es va acabar fent, però ja es considerava imprescindible i estratègic, no només per la gent de Valls, sinó per l’economia del Camp de Tarragona.

2. Trobem a faltar una anàlisi sobre l'adequació de la xarxa principal de vianants en cas de mobilitat reduïda (física i sensorial), localitzant els punts conflictius i aportant propostes de millora.

3. Quant a l'ús de la bicicleta també vam proposar que el PMU incorporés la substitució o millora del carril bici que connecta els barris del Bon Sol, els Pisos de Clols i les Vivendes de la Colla Vella, així com l'adequació per a vianants. Sigui o no sigui un tram de competència municipal, el PMU ha de parlar d'aquest punt negre de la mobilitat de la ciutat i ha de plantejar una solució.

4. El Pisos de Clols són un punt negre de la mobilitat i seguretat viària de la ciutat, i no cal entrar en més detalls perquè són molt tristos. Ho tornem a dir, que no estigui clara la competència i titularitat d'aquell tram de carretera, nosaltres creiem que el Pla de Mobilitat ha d'incloure una solució per tal que els veïns puguin traspassar la carretera amb seguretat, i una proposta per accelerar la construcció d'una rotonda a l'encreuament de la carretera de Puigpelat. El PMU bé que insisteix que s'ha de construir la rotonda al nord del polígon. No entenem perquè no inclou també aquesta rotonda tan justa pel barri dels Pisos de Clols.

5. Un altre aspecte que el PMU de Valls no analitza són els problemes de mobilitat que generen els autobusos escolars interurbans que transporten l'alumnat de la comarca als instituts de Valls. En aquest sentit proposem que el PMU de Valls contingui una proposta de racionalització del sistema de transport escolar de la comarca als instituts de secundària de Valls, atès que actualment cada autobús ha de fer un circuit pels 5 centres de secundària de la ciutat, generant dificultats diàries en la circulació de Valls en els moments punta.

6. Finalment, creiem que el PMU ha d'expressar l'objectiu de ciutat de connectar-nos a la xarxa de rodalies ferroviàries del Camp i de Barcelona, de les quals ara hi estem exclosos. Des de la CUP hem qüestionat el nou servei d'11 viatges de bus diaris entre l'estació de Renfe de Tarragona i Valls, en tot cas caldrà fer-ne la valoració dels primers resultats. Hem proposat que un bla B temporal podria ser busos llançadora entre Valls i Sant Vicenç de Calders, ja que la nova carretera ha retallat molt la distància i fins i tot és més ràpid que el viatge fins a Renfe de Tarragona (45 minuts).

Modificacions del pressupost
Hem votat sí al punt de la tercera addenda del Conveni del Convent del Carme, ja hi vam votar a favor al ple passat, ja que no podem fer més que els últims esforços per tal que l'Escola Enxaneta s'hi pugui traslladar el proper curs. Amb aquest acord amb la Generalitat podrem retardar un any el pagament de mig milió d'euros per fer front a una sèrie d'obres no previstes en l'operació del Convent del Carme, relacionades amb conservació de patrimoni i urbanització de l'entorn, però que donarà per a altres intervencions, bàsicament “posar macos els carrers”. A ningú se li escapa que es tracta d'alliberar 0,5M€ d'inversions “de lluïment” l'any abans de les eleccions, una pràctica tan trista com habitual a la que de la CUP no ens acabarem d'acostumar mai.
El mig milió d'inversions alliberat anirà a aquestes actuacions: patrimoni i sala d'actes (que s'havia de pagar amb la llei de barris), aquests dos temes 200mil. Plaça del Carme 60mil. 15mil arreglar façana de la rectoria del Carme (hem demanat saber quina part hi posa el Bisbat, com a propietari). Arreglar el forat de la teulada de l'església de Sant Francesc, 30mil. Obres al C/Avenir, zona del C/Paborde, Miralbosc, Miralcamp i altres, 210mil€. Finalment, també hi entraran 36.000€ per a un conveni amb el Cinema de Valls per evitar-ne el tancament.

El Cinema
S'ha aprovat una modificació de crèdit que no sabem si caldrà, només és per previsió donada l'alarma expressada per l'empresa. Ens agradaria que Valls continués tenint cinema, però no a qualsevol preu. Dissortadament ja no hi ha tan consum de cinema com anys enrere (no és només a Valls), i per sort la zona del vilar funciona autònomament sense dependre del moviment que genera el cinema. Per tant hem de calibrar molt bé si cal ajudar directament a una empresa, en un moment on gairebé tothom passa dificultats. En aquest sentit, la cup va fer la següent proposta en junta de portaveus: seria justificat ajudar econòmicament al cinema amb diners municipals si la ciutat a canvi pot fer ús i gestionar alguna de les 9 sales de què disposa. Valls té un dèficit en equipaments: no tenim auditori ni sala d'actes, i el cinema ens pot resoldre, encara que sigui temporalment, aquest dèficit. Com amb tots els modificats de pressupost, la CUP hi va votar en contra.

Entrega de la medalla d'or per anys de servei a funcionaris de la Policia Local.
Des de la CUP sempre ens hem abstingut a aquesta distinció ja que en tot cas, haurien de ser tots els treballadors de l'Ajuntament els què es mereixen un reconeixement, no només uns quants.


Moció de la CUP contra el projecte de Llei general de Telecomunicacions.
Aquesta moció, que va ser elaborada per la Plataforma en contra de la contaminació electromagnètica, bàsicament demanava el replantejament de la llei, pel que fa als favoritismes que estableix envers les companyies telefòniques que podran ubicar lliurement les antenes de telefonia mòbil a qualsevol terrat o espai (públic o privat) sense que ningú hi pugui fer res, en ser considerades les xarxes com d'interès general, el mateix rang que té una carretera o un hospital.
La moció vulnera clarament les competències municipals, fet que CIU darrerament ha defensat tant en sessions plenàries, tanmateix, només ha defensat les competències municipals quan li ha interessat, en aquest cas prefereix que l'Estat cedeixi aquesta potestat a les empreses privades de telefonia i comunicacions.
La moció no es va aprovar però va rebre els vots positius del PSC (que al congrés hi havia votat en contra) i d'ERC.

Precs i preguntes de la CUP
1. Demanem un informe a la comissió de patrimoni sobre l'estat del Colomar de l'hort del Carme i l'església de Sant Francesc. Hi ha un pressupost per rehabilitar el colomar d'uns 600.000€, que ara no es pot assumir, però ens agradaria saber si s'hi poden fer mesures de protecció per evitar l'enderrocament. Pel què fa a Sant Francesc, els 30.000€ previstos ara per arreglar el forat de la teulada només són una mesura d'urgència, ens agradaria saber quins altres aspectes de conservació cal tenir en compte.
2. Que es replantegi el nom de l'edifici 'Espai Ca Creus', per tal que el protagonisme el tingui el nom de “Biblioteca Carles Cardó”.
3. Que es facin els tràmits necessaris perquè l'oficina de turisme de Valls formi part de la xarxa d'oficines de la Generalitat. El regidor Joan Carles Solé, després d'emetre una resposta que en cap cas feia referència al prec que se li va fer, ens va respondre que les condicions de la xarxa són de difícil compliment i altres ciutats han optat també per no ser-hi. Llavors, però, si estem igual que abans, on és la millora d'aquest servei que necessita la ciutat, en vistes al nou museu de què disposarem? Des de la CUP seguim pensant que per a desenvolupar aquest sector econòmic cal una aposta política més clara. En aquest sentit, després d'haver acceptat que era necessari un Pla de turisme per a la ciutat, ara ha canviar de parer i considera que amb el parell d'estudis que tenim ja n'hi ha prou. Des de la CUP seguirem insistint que sense una planificació turística adequada, Valls mai podrà un desenvolupament turístic adequat.

Finalment, aquest Ple ens ha ofert frases per a la memòria com la de Martí Barberà “la ciutadania són els vots” o la de Francesc Caballero: “si esteu en contra de les ones electromagnètiques perquè porteu mòbil?”. Si tant clar ho té, Francesc Caballero podria donar exemple del què predica i cedir el seu terrat per a instal·lar-hi una antena de telefonia mòbil.