L'Observatori Ciutadà Municipal publica el pressupost de l'Ajuntament de Valls en “un format accessible” i critica que el govern no ho faci així

La CUP de Valls farà un seguiment del pressupost del 2014 per tal de fer accessible a la ciutadania la seva execució.

 

Valls, 09/01/2013. L'Observatori Ciutadà Municipal (OCM) ha publicat avui el pressupost municipal del 2013 en un format accessible pels ciutadans, en el sentit que sigui possible treballar la informació i les dades.

 

L'OCM treballa per la transparència municipal i la participació ciutadana, és membre de la Plataforma Ciutadana del Deute (PACD) i està vinculat al Internacional Citizien Audit Net (ICAN). La CUP de Valls anima la ciutadania a sumar-se a aquest projecte que pretén crear una xarxa d'OCM independents als municipis.

 

La CUP també demana al govern local que reflexioni sobre la proposta feta el juliol del 2013, que demanava declarar il·legítim un milió d'euros del deute municipal. En aquest sentit, recorda que ja hi ha municipis que han declarat il·legítim part del seu deute, com Badalona, Cerdanyola del Vallès i Molins de Rei, i també Noruega i l'Equador.

 

La CUP de Valls farà un seguiment del pressupost del 2014 per tal de fer accessible a la ciutadania quina és la seva execució.

 

 

Què és i què fa un OCM?

 

Els Observatoris Ciutadans Municipals (OCMs) són grups de persones del mateix municipi dedicades a fomentar la transparència i la participació ciutadana en la seva localitat. Des de la PACD els entenem com a espais oberts, organitzats i autogestionats. Els considerem útils per impulsar auditories ciutadanes municipals perquè potencien el control des de la base, des de la ciutadania en definitiva, especialment en temes pressupostaris i en tot el que fa referència al deute públic. Els OCMs neixen amb la intenció de facilitar la participació en la gestió dels nostres organismes públics, començant pels més propers: els ajuntaments.

Les administracions públiques són opaques i se solen caracteritzar perquè dificulten una participació real en les decisions consistorials més enllà del vot cada quatre anys. La seva opacitat es deu a la burocratització i fins i tot a la falta de la cultura de la transparència entre els seus funcionaris. No existeixen vies reals de participació i la poca informació oferta a la ciutadania és esbiaixada i de mala qualitat. Per lluitar contra aquesta burocràcia i opacitat, els OCM treballen per l’empoderament ciutadà individual i col·lectiu, aconseguint que hi hagi més persones informades de la gestió que fa l’Ajuntament dels nostres recursos; i a través de la interacció amb l’administració a través de consultes i respostes públiques.

Proposem la creació d’una xarxa d’Observatoris Ciutadans Municipals independents, autogestionats i assemblearis que puguin treballar en xarxa, que posin a la disposició de la ciutadania els pressupostos municipals i que agilitin la participació a través de les consultes recolzades per la resta d’usuaris. La nostra intenció és que aquests observatoris siguin una prova per experimentar estructures realment “independents” que assumeixin el control de les administracions públiques des de la base, evitant figures com les del Síndic de Greuges, les Sindicatures de Comptes o el Tribunal de Comptes, la independència dels quals ha estat nul·la en reconeguts casos. Des d’aquests observatoris apostem per formes de govern participatives reals, on la ciutadania tingui veu i vot directes, i en un primer pas facilitem un espai de lluita col·lectiva pel dret a la informació com a pas previ o simultani al dret a la participació.