[OPINIÓ] "Ja estem apoderades, ara toca construir la República"

Defensem l'1 d'Octubre, defensem els resultats de l'1 d'octubre i defensem la República. No ens enganyem, aquestes eleccions no són un plebiscit, ni una segona volta de l'1 d'Octubre. Són una imposició del Govern espanyol, il·legal fins i tot d'acord amb la seva pròpia normativa. Són eleccions convocades per qui no té l'autoritat per fer-ho, i es fa en un context d'excepcionalitat antidemocràtica, amb un àrbitre parcial i amb les cartes marcades.

Per començar, la premissa d'un referèndum és 'una persona, un vot'. En unes eleccions 'ordinàries' això no és així, els vots es ponderen amb la Llei d'Hont - que és la que marca la LOREG, altrament coneguda com a Llei electoral-, per tant, el dia 22 comptarem escons, no vots. A més a més, hem de decidir quin partit polític votem, cada un d'ells amb un programa electoral concret o no tant concret.

No podem obviar que estem fent una campanya electoral amb candidats a la presó, on se silencien anuncis electorals pel seu contingut polític, es prohibeixen colors, se censuren façanes, llaços i calendaris, i on, entre d’altres, es veten els observadors internacionals. On són les garanties en aquestes eleccions?

El programa de la CUP-CC és molt clar: materialitzar la República i obrir, immediatament, el procés constituent que ha de servir per estructurar les bases d'una república per a poder canviar-ho tot. Aquesta és per nosaltres l’única possibilitat d'avançar i no retrocedir més de 40 anys en retallades i llibertats. El 'bloc 155', mal anomenat 'constitucionalista' per alguns mitjans de comunicació, són els còmplices de l'ocupació policial i militar que estem patint. És la crossa d'aquests que ens han suspès més de 46 lleis aprovades legítimament pel Parlament de Catalunya. Lleis que pretenien ampliar drets tan bàsics com la pobresa energètica, la igualtat entre homes i dones o el tancament de les nuclears catalanes abans de l'any 2027. Aquest 'bloc 155', amb el beneplàcit de la corona borbònica, està dient de forma clara que passades les eleccions mantindran la intervenció financera, i si guanya el 'bloc sobiranista', el 155 ja està en marxa. Davant d'aquest panorama de coacció, intervenció i amenaça només hi ha un camí possible: la materialització de la República.

Tenim memòria i no oblidem. L'1 d'octubre, no només vam defensar els col·legis, les urnes i els vots, vam defensar la nostra dignitat com a poble. L'1 d'octubre ens vam apoderar i ens van autodeterminar. El 3 d'octubre vam realitzar un acte de dignitat col·lectiva amb una vaga general com feia dècades que no es veia. I el 8 de novembre va tornar a ser el poble qui paralitzava el país. Ara ens toca defensar el que ja està en marxa. Ara ens toca exigir a qui surti escollit/da que iniciï el procés constituent, perquè és l’única manera de recuperar les llibertats i construir, entre totes i tots, la república que volem.

 

Montse Aumatell, membre de la CUP de Valls

El programa de la CUP-CC és molt clar: materialitzar la República i obrir, immediatament, el procés constituent que ha de servir per estructurar les bases d'una república per a poder canviar-ho tot.