L'estudi sobre la qualitat de l'aire detecta contaminants potencialment cancerigens a la Vall del Francolí

Els controls actuals de la Generalitat només mesuren un dels 160 components orgànics volàtils que emeten les indústries químiques

Ciutadania i Municipis de la Vall del Francolí reclamen millors controls de l'aire

Els participants a la xerrada proposen que l'Ajuntament de Valls se sumi a l'estudi i també controli la qualitat de l'aire



 

Valls, 17/07/2014. La Plataforma Cel Net ha presentat aquest dijous a Valls davant una cinquantena de persones l'estudi d'avaluació de la qualitat de l'aire al voltant del Polígon Nord de Tarragona, en el marc del cicle de xerrades a la fresca organitzat per la CUP.

Segons els ponents, aquest estudi ha tret en evidència les mancances actuals que hi ha en el nostre país en quant a protecció de la qualitat de l’aire per a la salut de les persones. Entre tots els contaminants detectats, s’ha observat la superació dels nivells de qualitat d’alguns compostos tòxics com el benzè al terme municipal de Constantí, l’1,3-butadiè al terme municipal del Morell o PM10 al Morell, Constantí, Vilallonga del Camp i Perafort-Puigdelfí, declarats tots com a potencials cancerígens per organismes de referència com la Organització Mundial de la Salut o l’Agència de Protecció Ambiental Americana.

Actualment la Xarxa de Vigilància i Protecció de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, únicament té instal·lats tres punts de control al voltant del Polígon Nord. En aquests, de tots els compostos orgànics volàtils (COVs) que es poden generar en aquest tipus d’activitats, únicament s’analitza el benzè, i en la majoria d’ocasions el valor acaba essent ‘’per determinar’’. En l’estudi realitzat, s’han arribat a detectar fins a 160 COVs que diariàment respiren els veïns dels municipis afectats.

La Plataforma Cel Net critica el control actual que s’està fent de la qualitat de l’aire de les zones urbanes i a exigeix als responsables polítics que incrementin el control de les substàncies analitzades en les XVPCA, així com també les sancions imposades a les activitats responsables de la seva emissió. “No creiem just que els contaminants que s’analitzin en una zona rural siguin els mateixos d’una zona urbana situada al costat del polígon químic i petroquímic més gran del sud d’Europa, amb tot el risc que això comporta”. També exigeixen un control real de les emissions difuses que es produeixen en certes activitats industrials, com és el cas del complex químic i petroquímic de Tarragona i un augment de la transparència en quant al control d’aquestes activitats. En altres països s'ha aconseguit disminuir aquestes emissions un 70% amb mesures de control i seguretat.

L’estudi és fruit de l’acord de col·laboració entre els ajuntaments de Constantí , El Morell, Perafort-Puigdelfí i Vilallonga del Camp, la Plataforma Cel Net i el Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya. L’acord, signat el juny del 2012, té com a principal objectiu disposar d’una avaluació molt més complerta i específica de la qualitat de l’aire actual en aquests municipis situats a la Vall del Francolí.

És el primer cop que un estudi analitza tots els compostos volàtils de l'aire.

 

 

Els participants a la xerrada proposen que Valls faci controls de l'aire

 

Les conclusions de l'estudi recomanen la continuació de l'avaluació realitzada i la Plataforma Cel Net impulsa una segona fase d'estudi ampliada a més municipis de la Vall del Francolí, per tal de conèixer l'abast de l'impacte d'aquests contaminants al Camp.

En les intervencions del públic, els participants han demanat que Valls s'afegeixi a aquesta ampliació de l'estudi, ja que la ciutat també s'ha vist afectada per episodis de pudors i l'activitat del polígon industrial ho recomana.

 

Cel Net creu que de la mateixa manera que es fan controls regulars de l'aigua, també se n'haurien de fer de l'aire. Segons els seus portaveus, “actualment hi ha els mitjans tècnics necessaris per a dur un control de l'aire continuat i només cal instal·lar un aparell que costa 2.000€”. Segons Cel Net, a Valls no caldria fer un estudi tant complert com el què s'ha fet al Polígon Nord, sinó que amb molts menys recursos podria controlar la qualitat de l'aire i saber si està afectat per la indústria química o bé per altres focus de contaminació no controlats; en aquest sentit, cal recordar que l'estudi que s'ha fet ha identificat la fàbrica de tractament d'olis d'Alcover com a un dels focus contaminants origen dels episodis de contaminació detectats.

 

La CUP de Valls ha recollit aquest punt de vista i la proposta d'actuació local per portar-la a debat a l'Ajuntament.

 

Més informació (09/06/2014):

Posicionament de la Plataforma Cel Net davant els resultats de l’estudi 'Saps què respires? Estudi d'avaluació real de la qualitat de l'aire a la vall de francolí'