L’Ajuntament de Valls insta a la Generalitat a fer front a la situació d’emergència social

La regidora Ester Huguet insta a reformular el funcionament del Consell Escolar Municipal

El ple celebrat aquest dimarts, dia 26 de juny, ha aprovat amb 20 vots a favor (CiU, ERC, CUP, PSC i Compromís per Valls) i 1 vot en contra (PP) la moció presentada conjuntament per la Crida per Valls-CUP i Compromís per Valls per a instar a la Generalitat a fer front a la situació d’emergència social. Durant la seva intervenció, la regidora Paloma Vicente ha recordat que el 9 de novembre del 2015 el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució que afirmava que el Parlament de Catalunya no se supeditaria «a les decisions de les institucions de l’estat espanyol, en particular del Tribunal Constitucional, que considera mancat de legitimitat i de competència». Des d’aquesta declaració, ha recordat la regidora cupaire, el Tribunal Constitucional ha anul·lat 39 i ha suspès 12 normatives catalanes, la gran majoria de les quals destinades a la lluita contra la desigualtat social, com les relatives a la pobresa energètica o la llei d’emergència habitacional. En paraules de la regidora, «tots els indicadors mostren l’augment del risc d’exclusió social, que ja no només afecta a les persones aturades, i l’augment de la desigualtat social». En aquest sentit, la regidora ha manifestat que «calen solucions d’emergència mentre no s’implementi un procés constituent que ens permeti construir unes polítiques públiques basades en una major redistribució de la riquesa» i un primer pas seria fer efectives aquestes lleis suspeses.

Per altra banda, el ple municipal ha aprovat la incorporació de la regidora Ester Huguet al Consell Escolar Municipal en substitució de Francesc Martinell. Durant la seva intervenció, la regidora de la Crida per Vals-CUP ha destacat la necessitat de «reformular l’organització i funcionament del CEM». En aquest sentit, la regidora ha traslladat la necessitat de dotar de capacitat de treball, de debat i d’esperit crític el Consell Escolar Municipal per tal de tendir a una escola «democràtica, científica, crítica, lliure i no discriminatòria». En la mateixa línia, la regidora Ester Huguet ha defensat que «això és totalment impossible convocant un únic CEM durant el curs escolar». Des del punt de vista de la Crida per Valls-CUP, el govern confon participació amb comunicació, destinant els consells de participació únicament a que el govern comuniqui el que vol i li interessa. Per últim, la regidora ha lamentat que la situació no s’hagi resolt aquesta legislatura amb la regidoria de participació ciutadana.

Per últim, al punt de precs i preguntes el regidor Jordi Robert ha preguntat els motius que han dut al govern a no commemorar el 28J, dia de l’Orgull LGTB. En paraules del regidor, no commemorar el 28J «no és el més adient ja que des de l’Ajuntament gairebé no es pot treballar l’atenció a aquest col·lectiu» i caldria, com a mínim, una mínima visibilització coincidint amb el 28J o el 17M.
La regidora Paloma Vicente, per la seva banda, ha sol·licitat a l’equip de govern que s’incorporin criteris socials als plecs de clàusules del projecte museogràfic del Museu Casteller de Catalunya i al de les obres de conservació de les instal·lacions de la piscina coberta del Fornàs.

En aquest sentit, la regidora ha manifestat que «calen solucions d’emergència mentre no s’implementi un procés constituent que ens permeti construir unes polítiques públiques basades en una major redistribució de la riquesa» i un primer pas seria fer efectives aquestes lleis suspeses.