La CUP troba a faltar voluntat política per evitar la presència de l’exèrcit a l’Espai de l’Estudiant

La candidatura denuncia la inacció de l’equip de govern municipal tot i la moció aprovada en plenari

Aquest divendres, dia 9 de març, la Crida per Valls-CUP ha convocat una roda de premsa per denunciar, una vegada més, la presència de l’exèrcit a l’Espai de l’Estudiant de Valls. En primer lloc, la candidatura rupturista ha lamentat la falta de voluntat política per aplicar els acords de la moció aprovada al plenari del 27 de febrer del 2017. Durant la seva intervenció, el regidor cupaire ha recordat que un dels acords de la moció aprovada era «formalitzar la creació d’un Espai de Coordinació amb els partits signants (...) amb l’objectiu de fer el seguiment i vetllar perquè l’Espai de l’Estudiant pugui complir amb la Moció 55/XI del Parlament de Catalunya el més aviat possible i de forma continuada en el temps». Es dóna el cas que aquest Espai de Coordinació es va convocar per primera vegada aquest dilluns dia 5 de març de 2018, més d’un any després de l’aprovació de la moció i a escassos 2 dies de l’obertura de l’Espai de l’Estudiant. Per altra banda, l’Espai de Coordinació es va convocar després d’una pregunta sobre el compliment d’aquesta moció feta pel grup municipal de la Crida per Valls-CUP al ple del 19 de febrer i la formació «dubta si s’hauria convocat en cas que aquesta pregunta no s’hagués fet públicament».

Pel que fa a la reunió de l’Espai de Coordinació d’aquest dilluns, dia 5 de març, la formació independentista ha valorat que arriba tard: a dos dies de la inauguració de l’Espai de l’Estudiant, el marge de maniobra d’aquesta reunió era pràcticament nul. Tot i així, la Crida per Valls-CUP ha celebrat aquesta primera trobada i ha afirmat que «treballaran intensament per donar compliment al seu objectiu i al de l’Espai de Coordinació». Durant la trobada, un dels principals punts de divergència entre la CUP i l’equip de govern va ser el codi ètic que no permet «la difusió d’elements bèl·lics o que fomentin la violència». Des del punt de vista de l’equip de govern, aquest codi ètic ja s’està complint per part de l’exèrcit i és el màxim que poden fer com a Ajuntament. Contràriament, la Crida per Valls-CUP considera que la sola presència de l’exèrcit ja és una mostra d’elements bèl·lics que atempten contra la pau i els drets humans. En aquest sentit, la formació ha recordat la missió de l’exèrcit espanyol i les seves actuacions i ha reclamat més contundència per evitar la seva presència a l’Espai de l’Estudiant. Per altra banda, el regidor Jordi Robert ha afirmat que «la prohibició de la presència de l’exèrcit a la Fira de Girona durant 3 anys és la mostra més clara que, si hi ha voluntat política, hi ha possibilitats de treball real». En paraules del regidor cupaire, el codi ètic de l’Ajuntament de Valls, «que és calcat al de Girona», ja hauria permès el veto aquest any.

Per últim, el regidor cupaire ha afirmat que «aquesta situació és la constatació de la falta de voluntat per posar solució a aquest problema» i que s’han sentit enganyats després de consensuar la moció aprovada fa més d’un any. Així, doncs, la candidatura rupturista seguirà denunciant la presència de l’exèrcit a l’Espai de l’Estudiant fins que s’aconsegueixi vetar la seva participació.

Per altra banda, el regidor Jordi Robert ha afirmat que «la prohibició de la presència de l’exèrcit a la Fira de Girona durant 3 anys és la mostra més clara que, si hi ha voluntat política, hi ha possibilitats de treball real». En paraules del regidor cupaire, el codi ètic de l’Ajuntament de Valls, «que és calcat al de Girona» ja hauria permès el veto aquest any.