La CUP rebutja un pressupost municipal continuista i insuficient en polítiques per a les persones

La candidatura rupturista lamenta la poca influència d’ERC en el govern municipal

Aquest dilluns, dia 26 de febrer, el ple municipal de l’Ajuntament de Valls ha aprovat inicialment el pressupost municipal per l’any 2018, amb els únics vots favorables dels grups de govern (CiU i ERC) i amb el vot en contra de tots els grups a l’oposició. Des de la Crida per Valls-CUP consideren que l’aprovació del pressupost amb els únics vots favorables del govern és una mostra de la poca voluntat de diàleg amb la resta de partits polítics. Per altra banda, la CUP ha denunciat que uns pressupostos municipals s’aprovin inicialment a finals de febrer.

Entrant en el contingut dels pressupostos, i pel que fa a l’apartat d’ingressos, el regidor cupaire Jordi Robert ha afirmat que «aquests no són els nostres pressupostos». Des del punt de vista de la formació independentista, els ingressos d’un pressupost municipal venen donats per les ordenances fiscals aprovades prèviament, i en aquest sentit caldria apostar per una política fiscal realment redistributiva. Tal com han comentat repetidament en l’aprovació de les diverses ordenances fiscals, els cupaires pensen que les ordenances són una de les principals eines de l’Ajuntament per mostrar la seva voluntat política, i en el cas de l’Ajuntament de Valls aquesta voluntat política no s’ha vist pràcticament modificada amb l’entrada d’ERC al govern.

Pel que fa a l’apartat de despesa, el grup municipal de la Crida per Valls-CUP ha fet un repàs de les diverses àrees en què es divideix, començant per l’àrea de Cultura. Sobre aquesta àrea, els cupaires s’han mostrat sorpresos per la disminució de 10.000€ a la partida del Museu de Valls, tenint en compte que aquest serà el primer any amb l’equipament remodelat. També sobre el Museu de Valls, el regidor Jordi Robert ha apostat perquè la seva ampliació compti amb la Sala d’Actes de la Casa de Cultura, i ha instat al govern municipal a negociar-ho amb la Generalitat quan es formi govern.

Sobre esports, la Crida per Valls-CUP dubta que mantenint el mateixa partida que l’any 2017 al Patronat Municipal d’Esports l’equip de govern pugui complir diversos dels seus acords de govern, com l’adequació de noves pistes als barris o la planificació de la tercera zona esportiva. A banda d’aquests acords, el regidor cupaire ha lamentat que amb la mateixa partida no es podran millorar les condicions laborals del personal del PME.

Sobre Participació i Igualtat, el regidor Jordi Robert ha lamentat que siguin dues àrees «amb un paper residual, ja que pressupostàriament tenen una dotació irrisòria». En aquest sentit, la candidatura rupturista lamenta la manca d’activitat i de dinamització del Consell de Dones, una de les principals mancances de la regidoria d’Igualtat. Per altra banda, la Crida per Valls-CUP considera que «és absurd crear una regidoria només per externalitzar els pressupostos participatius», en referència a la regidoria de Participació. En aquest sentit, la formació independentista ha afirmat que tant Participació com Igualtat són dues regidories carregades de simbolisme, però sense un contingut real.

Sobre Joventut, els anticapitalistes s’han mostrat sorpresos per la falta d’una aposta clara per les polítiques de joventut que reverteixin les dades de la diagnosi del Pla Local de Joventut, elaborat ara farà un any. Aquestes dades mostraven que un 70% dels joves no volen viure a Valls i que en els últims 5 anys Valls ha perdut el 25% de la població jove.

Sobre Comerç i Turisme, el regidor cupaire ha considerat que el plantejament de les partides d’aquesta àrea és una mostra clara de les seves problemàtiques: la falta de planificació i de personal. Així, doncs, trobem partides genèriques «on hi cap tot». Sobre Vallsgenera, la candidatura ha valorat molt positivament els plans d’ocupació, que consideren que han de servir per desenvolupar aspectes aprovats al Pla Local d’Habitatge, però ha lamentat la seva poca dotació pressupostària, que en diverses ocasions ha generat problemes de liquiditat.

Sobre Benestar Social, la formació independentista ha lamentat no poder consultar l’Estudi de Condicions de Vida realitzat per la URV, que «ha de servir per dibuixar les línies estratègiques de la ciutat». Tot i l’augment del pressupost en aquesta àrea, des de la Crida Per Valls-CUP consideren que aquest servirà per normalitzar la situació de personal a l’àrea i agilitzar-ne les llistes, però no servirà per desenvolupar treballs de prevenció, una de les grans mancances de l’àrea. Així, doncs, des de la candidatura consideren que els titulars de cofoisme de l’equip de govern queden allunyats de la realitat.

Sobre Ensenyament, «ens trobem amb un pressupost plenament continuista». En aquest sentit, la Crida per Valls-CUP ha lamentat que no hi hagi una aposta clara per incidir en temes educatius de ciutat i ha denunciat que no tinguem un Pla Educatiu de Ciutat i que el Pla Educatiu Entorn acabi sent una graella d’activitats. Sobre l’Escola de Música, des de la formació consideren que l’augment que ha experimentat és insuficient per millorar les condicions laborals del personal, compromís adquirit per l’equip de govern.

Sobre Governació, el regidor cupaire ha lamentat que no hi hagi hagut un debat sobre el model de gestió de la nova ràdio municipal i aquesta s’hagi externalitzat.

Sobre Hisenda i Finances, la Crida per Valls-CUP ha denunciat l’alta dotació de partides com comunicació institucional (amb 95.000€) o protocol i alcaldia (amb 20.000€).

Sobre Mobilitat, la candidatura rupturista considera que s’hauria de reflexionar sobre el model de mobilitat de la ciutat. L’aposta d’aquests pressupostos en aquesta àrea és el carril bici, i «reduir tot l’apartat de mobilitat al carril bici és poca cosa». De fet, la Crida per Valls-CUP ha lamentat que els desplaçaments en vehicle privat no s’hagin reduït, que no hi hagi més zones peatonitzades i que enlloc de peatonitzar el centre s’hi posi hagi posat un pàrquing en superfície.

Sobre Territori i Medi Ambient, la Crida per Valls-CUP ha lamentat el cost elevat de l’externalització dels serveis ambientals. En paraules del regidor cupaire, «el control del compliment dels contractes de prestacions de serveis urbans no hauria d’implicar un pressupostos de 15.000€». La candidatura també ha lamentat la manca de personal a l’àrea d’urbanisme, que no permet avançar en temes com el POUM, el Pla Especial de Torrents o la disciplina urbanística.

Per últim, la formació independentista ha fet un repàs de les inversions plantejades per l’equip de govern. En primer lloc, la candidatura considera que les inversions patrimonials les hauria de decidir o assessorar la comissió de patrimoni. D’aquesta manera s’evitarien situacions com la de la teulada de Sant Francesc. Per altra banda, la Crida per Valls-CUP ha afirmat que la seva aposta hauria estat fer el Centre Cívic. Tot i així, i veient que les prioritats del govern són unes altres, ha preguntat si a l’edifici de Ca Xapes s’hi desenvoluparà el Centre Cívic. Una vegada més, la Crida per Valls-CUP ha lamentat que la política del govern municipal al Barri Antic es resumeixi en les grans inversions i en la política de totxo. En paraules del regidor cupaire, «això pot servir per fer el gran titular, però sabeu prou bé que caldrà més que política de totxo per revertir la situació». En aquest sentit, la formació independentista ha celebrat que l’equip de govern hagi assumit gran part del seu discurs, acceptant que el principal repte de la ciutat durant els propers anys serà la rehabilitació d’habitatge al Barri Antic. En relació a la resta d’inversions, la formació ha celebrat la rehabilitació mediambiental del Pont del Camí dels Molins, tot i que ha lamentat que no hi hagi una aposta més clara per la intervenció als torrents. La candidatura també ha demanat que la nova pista esportiva al Vilar sigui un espai lliure i ha denunciat «un acord de govern irreal», amb acords que no es compliran com la nova seu a la Policia Local, el Centre Cívic, la Fàbrica Cultural o la Casa de la Festa.

Així, doncs, des de la candidatura consideren que els titulars de cofoisme de l’equip de govern queden allunyats de la realitat.