La CUP demana que l’Ajuntament no participi en actes amb la presència de cossos policials i govern espanyols o la corona

La candidatura rupturista reitera la necessitat de resoldre la no presència de l’exèrcit espanyol a l’espai de l’estudiant de Valls

El ple d’aquest dilluns, dia 9 d’octubre, ha estat profundament marcat pels fets ocorreguts el passat diumenge dia 1 d’octubre. D’aquesta manera, el grup municipal del PSC, per una banda, i els grups municipals de CiU, ERC, Crida per Valls-CUP i Compromís per Valls, per altra banda, han presentat mocions relacionades amb el referèndum del passat 1 d’octubre.

La moció presentada pel PSC, que s’ha rebutjat amb els vots en contra de CiU, ERC, Crida per Valls-CUP i PP i amb els únics vots a favor del PSC, mostra, en paraules del regidor Francesc Martinell, «un punt de cinisme». El portaveu del grup municipal de la Crida per Valls-CUP ha retret al grup socialista la seva complicitat amb les actuacions del govern espanyol i que pretenguin «instrumentalitzar les víctimes per culpar al mateix PP al que fins ara havíeu fet costat». Durant la seva intervenció, Francesc Martinell ha destacat la falta de voluntat de diàleg del PP i del PSOE, a més de recordar al PSC que no es van sumar a una moció de censura que hauria fet fora el PP del govern. Per últim, el regidor de la CUP ha lamentat que el PSC «escollís no ser-hi el diumenge» i, per tant, «no tingui ni idea del que es va patir». Per totes aquestes circumstàncies, el portaveu cupaire ha anunciat el trencament de les relacions amb el PSC «fins que reconegui un referèndum d’autodeterminació».

Per la seva banda, la moció presentada conjuntament per CiU, ERC, CUP i Compromís per Valls s’ha aprovat amb els vots favorables d’aquests partits i els vots contraris del PSC i el PP. La intervenció de Francesc Martinell ha començat afirmant que «el dia 1-O serà recordat com el dia de la dignitat del poble català». A banda, el regidor de la CUP ha recordat a PP i PSC que «no volien el 9-N i es va fer, no volien unes plebiscitàries i es van fer i no volien un referèndum i s’ha fet». El grup de la Crida per Valls-CUP ha aprofitat aquesta moció per demanar a l’Ajuntament de Valls que no participi en actes amb la presència dels cossos policials espanyols, del govern espanyol o de la corona, a més de reiterar, una vegada més, la necessitat de resoldre la no presència de l’exèrcit espanyol a l’espai de l’estudiant de Valls. Francesc Martinell ha acabat la seva intervenció amb una especial menció a tots els pobles de la comarca que van patir de primera mà la violència policial.

Més enllà de les mocions relacionades amb l’1-O, el ple ha aprovat provisionalment la modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana de Valls per a la creació del sistema d’habitatge dotacional públic i un equipament cultural. En la seva intervenció, la regidora Paloma Vicente ha tornat a demanar que es aquests habitatges es destinin a persones joves.

Pel que fa al punt de precs i preguntes, la regidora cupaire ha demanat a l’Ajuntament de Valls que netegi les pintades aparegudes recentment en alguns indrets emblemàtics del centre històric.

Per últim, aquest va ser el darrer ple de Francesc Martinell com a regidor a l’Ajuntament de Valls. En el seu discurs de comiat (que podeu llegir al document adjunt), el fins ara regidor de la CUP va reiterar el seu compromís amb el projecte de la CUP i de la Crida per Valls, a més de repetir que deixava el seu càrrec per motius estrictament personals.

El portaveu del grup municipal de la Crida per Valls-CUP ha retret al grup socialista la seva complicitat amb les actuacions del govern espanyol i que pretenguin «instrumentalitzar les víctimes per culpar al mateix PP al que fins ara havíeu fet costat».