La CUP demana introduir clàusules socials a les adjudicacions públiques

El partit anticapitalista ha traslladat diverses propostes concretes a l’equip de govern, que han estat rebutjades

La Crida per Valls-CUP considera que la nova llei de contractació pública ha obert una oportunitat per començar a introduir clàusules socials a les adjudicacions i contractacions públiques. En una línia similar a la moció aprovada al plenari del 28 de maig, que demanava l’adhesió a la campanya «La Revolució de les Butxaques Públiques» i el compromís de l’Ajuntament de Valls amb el comerç just i la banca ètica, el grup municipal creu que cal introduir criteris socials a tots els contractes públics.

En aquesta línia, la regidora Paloma Vicente ja va proposar en Comissió Informativa afegir clàusules socials als plecs de clàusules del contracte mixt de subministrament i obres del projecte museogràfic del Museu Casteller de Catalunya i al de les obres de conservació de les instal·lacions de la piscina coberta del Fornàs. A més, la regidora va plantejar al ple d’aquest 30 de juliol la possibilitat d’incorporar clàusules socials al plec de clàusules del projecte de Ca Xapes. En paraules de la regidora cupaire, «estem parlant de contractes prou importants com per començar a treballar amb clàusules que posin al centre de la contractació pública els criteris socials, i ens allunyin de l’únic criteri de preu que se seguia fins ara». La resposta que va rebre la regidora en Comissió Informativa va ser que l’equip de govern no tenia intenció d’aplicar aquestes mesures. Al ple el seu comentari no va ser respost.

Alguns exemples dels proposats per la regidora cupaire, que podrien afegir-se a qualsevol contracte públic, ja que la llei així ho permet, són la inserció sociolaboral de persones amb discapacitat i de persones en situació de risc o exclusió social, la promoció de la igualtat entre dones i homes o les característiques de l’Economia Social de les empreses contractades. Més enllà d’aquestes mesures concretes, la candidatura rupturista considera que l’equip de govern hauria de treballar per trobar-ne d’altres que s’adaptin al cas concret de cada licitació.

Per últim, la Crida per Valls-CUP lamenta que l’equip de govern no estigui treballant ja en aquest tema, i considera que «moltes vegades sentim grans discursos que s’allunyen de la realitat quan aquests s’han de portar a la pràctica». Així, doncs, el partit independentista demana als grups de l’equip de govern que «es posin les piles» en aquest aspecte i treballin per una contractació pública més ètica i responsable.

Per últim, la Crida per Valls-CUP lamenta que l’equip de govern no estigui treballant ja en aquest tema, i considera que «moltes vegades sentim grans discursos que s’allunyen de la realitat quan aquests s’han de portar a la pràctica».