El ple de l’Ajuntament de Valls rebutja la criminalització de l’activitat de Proactiva Open Arms

La moció, presentada per la Crida per Valls-CUP, es va aprovar amb els vots favorables de tots els partits excepte el PSC i el PP

El ple municipal celebrat aquest dimarts, dia 3 d’abril, va aprovar la moció presentada per la Crida per Valls-CUP en suport a la Fundació Proactiva Open Arms, amb els vots a favor de tots els partits excepte el PSC i el PP. En la seva exposició, la regidora Paloma Vicente va destacar el paper de la Fundació, que «va néixer com a resposta a la política de tancament de fronteres promoguda per la Unió Europea» i que té com a objectiu «evitar la mort de les persones exiliades que intenten arribar al continent europeu fugint d’Àfrica, ja sigui per qüestions econòmiques, polítiques o bèl·liques».

La moció, presentada com a resposta a la immobilització del vaixell de Proactiva Open Arms el dia 18 de març per part de la República Italiana i al procediment penal obert contra els seus membres per uns suposats delictes de foment de la immigració il·legal i associació criminal, pretenia posar el focus mediàtic en un problema al que la Unió Europea i molts dels seus estats membres han girat l’esquena.

A la seva intervenció, la regidora cupaire també va recordar la voluntat manifesta del poble de Catalunya d’acollir persones refugiades, mostrada amb la campanya «Casa nostra, casa vostra», que va culminar amb la manifestació del 18 de febrer del 2017. Per la seva banda, l’Ajuntament de Valls va aprovar una moció de suport a aquesta campanya al plenari del 30 de gener del 2017. En aquest sentit, i per seguir amb les mostres de suport per part de l’Ajuntament de Valls, la regidora Paloma Vicente va demanar a l’equip de govern municipal que estudiés la possibilitat de col·laborar econòmicament amb l’ONG.

Per altra banda, la Crida per Valls-CUP va lamentar que les diferents iniciatives endegades per la Generalitat de Catalunya per revertir aquesta situació hagin topat, una vegada més, amb l’oposició de l’estat espanyol.

Pel que fa als acords, la moció aprovada al plenari demanava mostrar el suport de l’Ajuntament de Valls a la Fundació Proactiva Open Arms i a l’activitat que desenvolupa, exigir al Primer Ministre i al President de la República italiana que prenguin mesures per solucionar el conflicte, instar al jutjat que instrueix el cas a arxivar el més ràpid possible aquesta causa, exigir als òrgans corresponents de la Unió Europea que afrontin aquest conflicte i instar al Govern de la República de Catalunya a l’exili que prengui les mesures necessàries per defensar els interessos d’aquesta ONG.

En aquest sentit, i per seguir amb les mostres de suport per part de l’Ajuntament de Valls, la regidora Paloma Vicente va demanar a l’equip de govern municipal que estudiés la possibilitat de col·laborar econòmicament amb l’ONG.