[opinió] Les cases sense cortines
Una de les coses que més em va sorprendre la primera vegada que vaig anar a Holanda, és que les cases no tenien cortines i un podia veure les tasques quotidianes dels seus habitants. Per dins pensava: has d'estar molt segur de tenir la casa ordenada i no fer coses que generin certa exaltació veïnal per dir-ho d'alguna manera. Un fet que contrasta i molt amb el que passa a la nostra casa de la Vila.
Aquí, un bon dia, en plena eufòria post electoral, ens van dir que les parets de l'Ajuntament serien de vidre, el que no ens van dir és de quin tipus. El que segur sabem és que no és del vindre que ens imaginàvem. Ho vam veure fa poques setmanes amb la jugada «mestre» del senyor batlle que va fugir a corre-cuita a tapar les vergonyes del Pius en una sala annexa. La seva mirada de nen trapella, entre passadissos, un cop acabat l'enrenou, evidencia la premeditació de l'acte però no sé fins a quin punt la decisió estava consensuada amb el soci de Govern, donades les paupèrrimes explicacions d'algun regidor d'esquerra.
Aquest potser és l'exemple més sonat que ha passat darrerament, però hi ha altres detalls més subtils que em fan pensar que la Casa de la Vila no està preparada per treure les cortines de les finestres. Alguna cosa no rutlla i no només la web de la transparència, que sigui dit no és cap meravella de la modernitat, hi ha alguna cosa més de fons. La convivència mai és senzilla i menys quan un està acostumat a viure sol i l'altre té moltes ganes d'agradar.
Sorprèn, a les Comissions informatives o en altres espais dins la dinàmica de l'Ajuntament, la manca de comunicació que hi ha entre els membres del Govern. A tall d'exemple, aquest mes de juny es va modificar el dia del Ple i a la comissions informatives hi havia regidors de govern que no ho sabien. Simplement estrany. A vegades les informacions es dupliquen perquè primer ho explica un regidor dins la seva àrea i després l'altre ho repeteix en la seva -tot i que la norma és que les explicacions escassegen-, i això que tenim una regidoria de Participació i Transparència que suposadament havia de ser qui transversalitzés la informació. Si més no, curiós.
Externament la cosa no millora gaire tampoc. Els regidors a l'oposició o els membres dels diferents organismes rebem sempre la informació a darrera hora i a vegades incompleta. Preguntes si hi hauran modificacions en els horaris de les comissions, dels plens o de les juntes i es fa el silenci. Hi ha un grup de portaveus en una famosa aplicació per mòbil, que teòricament es va crear per poder fer comunicacions ràpides, que és com enviar un missatge a la Via Làctia perquè tarden anys llum en contestar si la informació no s'acaba perdent per l'univers.
Són detalls, detalls que em fan pensar que alguna cosa no rutlla. En un sistema presidencialista, tothom està pendent que el «capo» mani, i fins que no ho fa, res es mou i ningú es mulla. És el que té aquest model, res a dir amb els sistemes de gestió de cadascú, però quan intentes vendre una cosa que no és i a sobre pretens treure les cortines de les finestres, el resultat és que tothom veu que la casa no està endreçada i el veïnat s'exalta.
Francesc Martinell, Regidor de la Crida per Valls- CUP
En un sistema presidencialista, tothom està pendent que el «capo» mani, i fins que no ho fa, res es mou i ningú es mulla.