“Les joves parlen”, la CUP exposa les seves propostes en l’àmbit de joventut
Millorar la mobilitat, desplegar instruments per garantir l’accés a l’emancipació juvenil o ampliar els horaris de la biblioteca, entre les propostes destacades de la formació anticapitalista
La CUP segueix exposant les seves propostes de cara als comicis del 28 de maig d’aquest mes. Diumenge 14 de maig, coincidint amb el vermut popular organitzat pels cupaires, ha estat el torn de joventut. Mariona Montalà, acompanyada d’altres membres de la candidatura, ha estat l’encarregada de desgranar quina visió té la formació sobre com han de ser les polítiques de joventut, i ha destacat algunes de les accions incloses en la proposta política.
La CUP defensa unes joves amb veu pròpia en tots aquells àmbits del seu dia a dia, i es reafirma en el compromís d’impregnar de “joventut” totes les decisions i programes que es desenvolupen en un Ajuntament, i no reduir-lo a aspectes “estrictament juvenils”. Per aquest motiu, l’objectiu de les propostes presentades és empoderar a la població jove i fugir del paternalisme.
En l’àmbit de mobilitat, els cupaires proposen adequar horaris i freqüències de transport públic als interessos dels joves que per feina o estudis es desplacen a altres municipis de forma habitual.
Pel que a fa l’habitatge, una de les preocupacions principals del col·lectiu, la CUP es compromet ampliar l’oferta de pisos de lloguer social, oferint una borsa municipal de pisos i habitacions compartides.
En l’àmbit de vida comunitària, ens cal treballar perquè la joventut se senti part activa del municipi. Així mateix, els cupaires també aposten per una ampliació dels horaris d’obertura de la biblioteca coincidint amb l’època d’exàmens, i l’habilitació d’altres sales d’estudi als barris; i per la desmilitarització de l’Espai de l’Estudiant i dels espais educatius.
En la mateixa línia, i per tal de garantir l’empoderament de les joves, la CUP realitzarà formacions obertes en matèria de drets laborals i educació sexoafectiva, col·locant punts d’atenció temporals així com un punt fix al nou Espai Jove. Així mateix, la candidatura també creu en la necessitat d’impulsar un servei fix d’atenció en l’àmbit de l’acompanyament a la salut mental.
Per tal de desenvolupar totes aquestes propostes, la formació anticapitalista defensa la incorporació de la figura del tècnic de joventut, que Valls mai a tingut, per tal de consolidar una plantilla de personal estable per articular totes aquestes tasques, i la dotació dels recursos econòmics i de personal necessaris per desplegar el Pla de Joventut aprovar el desembre de 2022.
Propostes polítiques més destacades:
Transversals
- Dotar de recursos econòmics i de personal necessaris per desplegar el Pla de Joventut aprovar el desembre de 2022.
- Consolidar una plantilla de personal estable que pugui desenvolupar les tasques d'assessorament, dinamització, acompanyament, seguiment i avaluació de les polítiques en matèria de joventut. Cal comptar amb la figura del tècnic de Joventut, inexistent a Valls.
- Elaborar un pla d’usos i funcionalitat per l’Espai Jove, i fer-ne difusió entre el col·lectiu perquè s'elabori amb la participació dels joves i esdevingui el seu espai de referència.
- Fusionar i/O coordinar els serveis de l’Espai Jove amb l'Oficina Jove comarcal per tal que esdevingui la porta d'entrada dels joves a l'administració, on puguin rebre tota la informació, suport i acompanyament en el que refereix a les polítiques de joventut. Aquesta oficina única garantiria una coordinació, cohesió i coherència en les polítiques destinades a joves tant a nivell de Valls (que recull gran part dels joves de la comarca als centres de secundària) a través d'un treball col.legiat entre ajuntament i Consell Comarcal.
- Desenvolupar un servei fix d’atenció en l’àmbit de l’acompanyament a la salut mental.
Mobilitat
- Crear un pla de mobilitat adequat als interessos dels joves que per feina o estudis es desplacen a altres municipis de forma habitual.
- Adequar els horaris i les freqüències de transports públics a les necessitats dels usuaris/es, lluitant per augmentar la freqüència dels desplaçaments amb autobús a Tarragona i Reus, i amb tren a Barcelona i Lleida.
Habitatge
- Facilitar l’emancipació juvenil, potenciant el lloguer social i els ajuts municipals per a joves. Ampliar l’oferta de pisos de lloguer social, oferint una borsa municipal de pisos i habitacions compartides.
Esports
- Oferir descomptes en les tarifes dels equipaments públics per a les joves
- Crear espais de referència per als joves al centre històric, començant per situar-hi un nou parc de cal·listènia.
- Realitzar el manteniment pertinent de les instal·lacions esportives, com l’actual parc cal·listènia, la pista de Sant Francesc o el circuit de BMX.
Ocupació i treball
- Assegurar que tot el jovent estigui format respecte els seus drets laborals, fomentant el treball col·laborador i cooperatiu. En aquest sentit, organitzar: xerrades i formacions gratuïtes; crear punts d’informació als instituts temporals i introduir formació laboral a l'educació formal.
Sexualitat
- Dur a terme formacions en educació afectiva-sexual on entre d’altres es rebi informació sobre mètodes anticonceptius no agressius. Cal que totes puguem tenir un accés a una educació sexoafectiva diversa que contempli totes les realitats i eviti la discriminació o manca d'informació en les opcions més minoritàries i menys heteronormatives.
- Accés lliure i gratuït a preservatius als instituts, equipaments juvenils i tots aquells llocs públics que utilitza la gent jove.
Vida comunitària
- Promoure l’associacionisme juvenil, aportant recursos materials perquè les organitzacions puguin desenvolupar les seves activitats.
- Donar suport als col·lectius que treballin per la reivindicació d'espais propis per tal de poder desenvolupar les seves activitats.
- Desenvolupar una finestreta única per a les entitats per tal de facilitar els tràmits amb l’Administració Pública.
Educació
- Ampliar l’horari i les funcionalitats de les biblioteques durant els períodes d’avaluació trimestrals i exàmens universitaris. Habilitar sales d’estudi als diversos barris, apostant per l’obertura de les biblioteques de les escoles públiques i instituts.
- Fer que totes les activitats per a les joves estiguin basades de principis ètics i integradors. En aquest sentit, desmilitaritzar l’Espai de l’Estudiant i qualsevol espai educatiu.
Cultura i oci
- Ampliar l'oferta cultural adreçada als joves, i oferir-los descomptes per totes les activitats culturals o d'oci realitzades a la ciutat.
- Impulsar polítiques de creació cultural per als joves mitjançant, entre altres, un programa de beques i espais de creació on poder crear des de la multidisciplinarietat.
Assemblea Local de la CUP de Valls
Valls, Països Catalans, 14 de maig de 2023