L'Ajuntament de Valls fa una diagnosi sobre drogues i pantalles que no aporta solucions

La formació anticapitalista creu que els resultats no es corresponen amb la realitat de la problemàtica vallenca, la qual cada vegada és més preocupant.

A finals de gener d’aquest any l’Equip de Govern ens presentava els resultats de la diagnosi del Pla de Drogues i Pantalles, la qual ha estat elaborada per una empresa externa, Spora Sinergies SCCL. I quina era la flamant conclusió a la que arribava? Doncs que Valls està als mateixos nivells que la mitjana de Catalunya i, per tant, tenim el mateix problema que la resta del país! 

Analitzant els resultats sembla que Junts i Esquerra visquin en una ciutat paral·lela, perquè les conclusions a les que arriba la diagnosi no reflecteixen la realitat del poble. Des de la CUP creiem que si es volia analitzar el problema, calia fer-ho mitjançant un mètode singular ajustat a Valls. En aquest cas, l’Ajuntament ha agafat estudis estàndards que també circulen a la resta de ciutats de Catalunya amb l’objectiu de poder-los comparar. Segurament d’aquesta manera aconsegueixen “salvar els mobles” i dir que ja han fet alguna cosa davant l’evident problemàtica existent a la ciutat. A més, el fet que els números coincideixin amb la mitjana catalana els permet justificar que Valls no necessita un centre de reducció de danys, és a dir, un espai que compti amb serveis adreçats a reduir els efectes negatius del consum actiu de drogues sobre la salut individual.

Si hi donem un tomb més, segurament ens adonarem que els números no estan complets: els resultats surten d’enquestes fetes als instituts, i a la població en general, però de forma voluntària i via online! Algú creu que el gruix de les persones consumidores destinarà quinze minuts de la seva vida a contestar aquesta enquesta? O les persones traficants? Probablement no. Volem un estudi que incorpori treball de camp, que pregunti als comerços, al veïnat… en definitiva, a qui faci falta perquè els números finals s’ajustin a la realitat i ens serveixin per actuar. La conclusió és senzilla: si la diagnosi no copsa la problemàtica vallenca, no podrem planificar accions per solucionar-la. 

Tot i així, com a CUP ens preguntem si els resultats obtinguts realment justifiquen que no fa falta prioritzar en polítiques i recursos per tal d’abordar un problema que cada vegada afecta més a la ciutadania. Malgrat la poca participació de la població adulta en l'estudi i l’evident incapacitat per arribar a tots els sectors de la ciutadania, es veu un augment generalitzat de consums. Ho repetim: aquesta diagnosi hauria de servir per assentar les bases per l'abordatge de la problemàtica, no per justificar que no estem tan malament. 

Alhora, ens sorprèn que només es tinguin en compte les variables sexe-edat i no hi hagi cap anàlisi sobre les diferents variables socioeconòmiques… en definitiva, l’estudi parteix d’una visió excessivament generalista. A més, la diagnosi estudia les drogodependències com si fossin la causa dels problemes, quan realment són una conseqüència que ve donada a partir d’altres problemes personals. En aquest sentit, trobem a faltar un anàlisi sobre quines són les raons que fan que les persones arribin a consumir. Així doncs, tot i que la proposta inicial va sortir de la Taula del Barri Antic, quan allà es tractava aquest assumpte no es feia referència a aquest tipus de diagnosi.

Finalment, el que encara trobem més greu és la manca d’accions planificades a partir d’ara. Des de la CUP creiem que algunes de les actuacions que caldria fer són la incorporació d’un tècnic/a de salut, comptar amb un centre de reducció de danys per atendre a la població més afectada i oferir-los acompanyament, empoderar a la ciutadania amb propostes comunitàries i, sobretot, apostar per una estrategia integral de prevenció i tractament a les drogodependències, la qual s’hauria de configurar a través d’un pla municipal que comptés amb la participació de les diferents àrees i serveis implicats. Un primer pas ha estat l'obertura d’un punt d’atenció al centre històric per part de l'associació Egueiro, entitat que coneix i atent a les persones consumidores, esperem no quedar-nos aquí.

En definitiva, la conclusió final a la que arribem des de la CUP és lleugerament diferent de la de l’Equip de Govern. Hem estat dos anys per atendre una demanda sobre drogodependència, però la diagnosi final no s’ajusta a la realitat: creure’s aquests resultats és no ser conscient de la problemàtica vallenca. Així doncs, moltes expectatives i al final res: cap novetat en aquest Equip de Govern.



CUP de Valls

21 de febrer de 2022

 

Hem estat dos anys per atendre una demanda sobre drogodependència, però la diagnosi final no s’ajusta a la realitat: creure’s aquests resultats és no ser conscient de la problemàtica vallenca.