La CUP proposa clàusules socials per a la l'externalització de serveis a empreses
L'Ajuntament de Valls ha renunciat a exercir cap mínim control sobre les condicions laborals dels treballadors dels serveis públics municipals externalitzats a empreses com CESPA i la UEC.
Els contractes de “col·laboració social” son el nou mecanisme d'explotació laboral de l'administració pública.
Segons la CUP, a la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC), en cada canvi de proveïdor s'han anat perdent condicions laborals i s'han anat rebaixant les condicions salarials. Nogués creu que “l'Ajuntament hi hauria de fer alguna cosa perquè es perd qualitat del servei”. Per altra banda, CESPA està en negociació amb els treballadors perquè vol retallar el conveni laboral, però el conveni amb l'Ajuntament de Valls no para de créixer i no s'han eliminat serveis.
Per la CUP aquesta situació és un argument més per a demanar que aquests serveis retornin a la gestió directa de l'Ajuntament, ja que ha quedat demostrat que externalitzar serveis a empreses no és ni més econòmic ni més eficient.
La CUP presentarà una proposta de clàusules socials a introduir a tots els contractes que l'Ajuntament faci amb empreses, clàusules que marquin un mínim a complir per totes les empreses en política de recursos humans i de condicions laborals.
Per altra banda, la CUP intenta engegar campanyes i grups de treball entre usuaris de serveis i treballadors per defensar els serveis públics i aturar les retallades. Per la CUP aquesta és una línia de treball necessària perquè els problemes dels treballadors són també els dels ciutadans i viceversa, i hi ha d'haver un coneixement de la situació de cada col·lectiu, perquè els responsables de la degradació dels serveis no són els treballadors sinó els governs.
Els contractes de “col·laboració social” son el nou mecanisme d'explotació laboral de l'administració pública.
L'Estat i la Generalitat posa a disposició de les administracions locals una mesura de “foment de l'ocupació” amb persones que han d'estar a l'atur. L'administració només paga la diferència entre l'atur i el sou base pel qual ha estat contractat, només en el cas que aquest sou base sigui superior al què el treballador cobra de l'atur; si el sou és inferior a l'atur, l'administració no li paga res, només la cotització mínima. Així doncs, el sou del treballador continua sent en part o totalment el què cobra de l'atur, que continua consumint. D'aquesta manera el treballador es pot trobar acabant el contracte i sense atur perquè ja l'ha consumit treballant.
Aquests contractes de “col·laboració social” s'estan aplicant a l'Ajuntament de Valls i el Consell Comarcal de l'Alt Camp i “al conjunt d'administracions locals governades per persones amb nul sentit social i moral”, segons el regidor de la CUP Jordi Escoda. Segons Escoda, “aquest és un nou mecanisme d'explotació del sXXI que serveix perquè l'administració pública s'estalvii un dineral”, és “una canallada jurídica i una falta de principis ètics i morals”. Gerard Nogués, conseller de la CUP, denuncia la manca de sensibilitat d'alguns consellers, que pensen sobre aquesta mesura que “per estar a casa cobrant de l'atur, que vinguin a treballar”.
La CUP fa una crida als treballadors del sector públic i a la ciutadania de Valls perquè es faci una aliança de lluita i defensa del sistema de serveis públics per aturar el seu desmantellament.