La CUP exposa les seves propostes per avançar en la transició energètica

Elaborar el Pla de Transició Energètica Municipal, impulsar la creació de comunitats energètiques locals o establir refugis climàtics, entre les propostes destacades de la candidatura ecologista

 

Aquest dijous la Candidatura ha continuat desgranant alguns ítems de la proposta política amb la que concorre a les eleccions municipals del proper 28 de maig. En aquesta ocasió, l’àmbit a exposar feia referència a les propostes sobre transició energètica. Ho ha fet, precisament, davant de l’Hort dels Quatre Cantons de la mà de Pere Vidal, cap de llista de la formació anticapitalista, acompanyat d’altres membres de la llista o que donen suport a la CUP en aquests nous comicis.

Vidal ha iniciat la seva intervenció afirmant que “com candidatura municipalista cal afrontar el repte de la transició ecològica des de l’òptica local, assumint la premissa que calen canvis profunds en la nostra quotidianitat perquè es produeixin impactes positius a una escala més gran”. En aquest sentit, els cupaires consideren que cal caminar cap a una ciutat més sostenible i resilient.

Per tal de guiar aquest canvi de model, la CUP vol elaborar un Pla de Transició Energètica Municipal, que determini, calendaritzi i avaluï l’avenç de la ciutat cap a l’autosuficiència energètica per mitjà de l’autoproducció d’energies renovables i la municipalització de la xarxa de distribució de l’energia.

Per fer front a aquesta emergència, les propostes dels cupaires també passen per donar suport a la instal·lació i desenvolupament de comunitats energètiques locals, aprovant el PAESC, i apostant per un model de producció i consum energètic local i cooperatiu, fent especial èmfasi en l’ús de sostre industrial i públic, i respectant el territori. 

Així mateix, la formació anticapitalista determina que cal realitzar auditories energètiques a tots els equipaments municipals, especialment a aquells que més consumeixen com els esportius, per tal d’identificar i implementar mesures per reduir-ne significativament el consum.

Finalment, els cupaires també han destacat la necessitat d’establir refugis climàtics davant les onades de calor, mitjançant l’ampliació d’horaris d’equipaments municipals com per exemple la Biblioteca Carles Cardó. Així mateix, abans de finalitzar la roda de premsa, Vidal ha recordat que "les propostes per la transició energètica sempre queden coixes si només parlem d’energia, però són molt potents si s’integren amb les propostes d’altres temes com per exemple sobirania alimentària, habitatge o salut".

Propostes polítiques més destacades: 

  • Elaborar el Pla de Transició Energètica Municipal, avançant cap a l’autosuficiència energètica per mitjà de l’autoproducció d’energies renovables i la municipalització de la xarxa de distribució de l’energia.

  • Donar suport municipal a la creació i gestió de comunitats energètiques locals, apostant per un model de producció i consum energètic local i cooperatiu, fent especial èmfasi en l’ús de sostre industrial i públic, i respectant el territori. 

  • Apostar per la creació d'una Agència de l'Energia a nivell comarcal, facilitant el control i optimitzant la factura energètica local, amb l'objectiu de reduir-ne la despesa, implementar mesures de reducció i coneixement del consum realitzat. 

  • Impulsar l'energia minieòlica, mitjançant la instal·lació de torres eòliques petites i la creació de comunitats energètiques als barris i a comunitats veïnals per tal de basar la producció en un model a escala més local.

  • Realitzar auditories energètiques municipals i a l’abast de tothom per una reducció significativa del consum energètic, promovent una nova cultura de l’energia on s’estableixin els drets i deures individuals i col·lectius necessaris per assolir aquest repte. 

  • Fer front a la salut i a les emergències climàtiques locals des dels equipaments municipals, oferint, per exemple, un horari ampliat de la biblioteca - entre altres - com a refugi climàtic per qui ho necessiti.

Assemblea Local de la CUP de Valls 

Valls, Països Catalans, 18 de maig de 2023