La CUP de Valls presenta les seves propostes en el marc de la Salut Mental
Elaborar una estratègia municipal de prevenció i promoció de la salut mental, crear i activar grups de suport mutu (GAM), facilitar una atenció psicològica de qualitat a l’abast de tothom i donar suport a les associacions que treballin la salut mental, entre les propostes destacades de la formació anticapitalista
Aquest divendres la CUP ha seguit exposant les seves propostes de cara als comicis del 28 de maig. Després d’una xerrada participativa on l’Associació Abilis ha aportat la seva expertesa en el món de la Salut Mental, s’han exposat les propostes de la mà de Lurdes Quintero Gallego, acompanyada d’altres membres de l’assemblea.
Quintero ha iniciat la seva intervenció emmarcant les situacions de patiment que vivim com a conseqüència d’una realitat plenament capitalista i cisheteropatriarcal, amb noves formes de producció i consum, que ens han empès cap a nous models d’explotació, control i violències. Ha citat a López Petit, que diu que “Viure ja no és viure, sinó que viure és carregar amb una vida que hem de gestionar”. Seguidament, ha incidit en el fet que des la CUP està parlant molt de pa, sostre i treball en aquesta campanya, però això ja no és suficient, perquè, tal i com ha exposat Quintero: “ens falta el temps, perquè ens falten els vincles, perquè ens falta la salut mental. Per tant, des d’avui volem reivindicar pa, sostre, treball i salut mental”.
Així mateix, la portaveu també s’ha referit al suïcidi com la punta de l’iceberg d’aquesta asfixia social, il·lustrant amb dades que exposen que el 2022 hi va haver 1425 temptatives de suïcidi de menors a Catalunya, és a dir, que 4 menors pensen en suïcidar-se cada dia a Catalunya. Els cupaires consideren d’extrema gravetat aquestes dades i que, per tant, cal afrontar la situació de forma urgent.
Seguidament, Quintero ha volgut remarcar que el suïcidi no és conseqüència d’un trastorn mental, sinó que té les seves causes en aspectes socioeconòmics, culturals i comunitaris. La formació anticapitalista constata que el suïcidi és la màxima expressió dels malestars que ens travessen, traduïda en les ganes de morir-se, perquè ja no val la pena viure. Per aquest motiu, un dels objectius principals de la CUP per aquesta legislatura és poder retornar a la gent aquestes ganes de viure!
La CUP no vol parlar de malalties mental, sinó que precisen en què les persones estem desesperançades, cansades, estressades, preocupades, tristes, condemnades a viure amb un nus a l'estómac i a passar les nits en blanc per aquestes condicions asfixiants de vida i treball. Tampoc volen parlar de trastorns mentals, sinó de neurodiversitats o persones diagnosticades, precisament per lluitar contra l’estigma. La neurodiversitat no obeeix a uns criteris de rendiment capitalista, per això es sobremedica, perquè no molestin. Els cupaires tenen clar que les pastilles mai seran la solució definitiva i que les solucions passen perquè les persones amb experiències de patiment psíquic puguin prendre les regnes de les seves vides amb les seves pròpies decisions.
Quintero ha posat èmfasi en el fet que la salut mental encara es planteja en termes individuals, paternalistes i estigmatitzadors. En un context on estar malalt moltes vegades és producte directe de les condicions de vida i treball, “la politització dels malestars ens permet impugnar un model de vida al servei de l’acumulació capitalista” ha reafirmat. Per tant, les solucions han de passar per polititzar aquesta situació i anar més enllà de les respostes individuals i individualitzants.
Els cupaires consideren que per a transformar la nostra salut mental, l’augment de psicòlegs en els centres sanitaris és important, però no serà mai suficient. La transformació ha de ser col·lectiva: cal intervenir en tots aquells àmbits de la vida que exclouen les persones amb diagnòstic, que les rebutgen, que les assenyalen, que les culpabilitzen per ser diferents o estar malament. Cal intervenir al carrer, a les entrevistes de feina, a les escoles, als hospitals psiquiàtrics, als supermercats, a les festes. Perquè des de la CUP es creu en la seguretat de viure bé, siguem com siguem.
Per a resoldre la situació, la CUP de Valls creu que des de l’Ajuntament es poden tirar endavant moltes polítiques. Apel·len a la necessitat d’omplir la ciutat d’espais, entorns i vincles on les persones puguin viure lliures la seva neurodiversitat, sense sentir-se diferents, excloses, culpables o censurades, des d’una cura i acompanyaments col·lectius i compromesos, que també permeti transformar les condicions de vida que generen aquest patiment.
Finalment, Quintero ha destacat que les xarxes de suport són un element imprescindible per a sostenir la vida, ja que aquestes són les que redueixen i acompanyen el patiment i la diferència i, en algunes ocasions, poden salvar la vida. L’Ajuntament ha de treballar per trencar amb l’individualisme, secretisme i tabú amb el que es tracta avui la salut mental, i poder bastir aquestes xarxes de suport.
Quintero, per acabar la intervenció, va utilitzar una consigna del col·lectiu “Orgull Boig”: "La felicitat mai entrarà a les portes tancades d’un psiquiàtric".
Propostes polítiques més destacades:
-
Elaborar una estratègia municipal de prevenció i promoció de la salut mental, en un moment d’empitjorament de les condicions de vida per la crisi socioeconòmica.
-
Crear programes per a les escoles com a primer fòrum i lloc d’àmbit comunitari i social, on es pot treballar la promoció de la salut mental, la prevenció de problemes psicològics, la conducta suïcida i les autolesions. Creiem en el poder de l’educació com a mitja per a trencar prejudicis i lluitar contra l’estigma i l’autoestigma.
-
Planificar i crear l’activació de Grups de Suport Mutu (GAM), en funció de les necessitats de la població. Els grups de suport mutu es caracteritzen per un funcionament assembleari, autònom i sense la presència de "persones expertes". Volen ser espais segurs, basats en la horitzontalitat i l'autogestió que permeten acompanyar-se col·lectivament.
-
Atenció Psicològica de qualitat a l’abast de tothom, tot i que la nostra aposta és per el treball de la salut mental de forma comunitària, hi ha situacions en les que es requereix un treball individualitzat. La majoria de persones que tenen patiment psíquic o neurodiversitat no poden pagar-se un servei d’atenció psicològica, és per això que des de l’Ajuntament s’han de crear els mecanismes per tal que tothom qui ho necessiti en pugui tenir accés.
-
Abordar les situacions de soledat no desitjada, que és un dels motius que fa que la salut mental de les persones empitjori, sobretot en les persones grans i les que estan en situació de dependència, des d’un enfocament preventiu i comunitari.
-
Donar suport i acompanyar a totes aquelles iniciatives de Salut Mental que parlin en primera persona, especialment a les associacions vallenques com Porta Oberta, Egueiro o Ginac. Aquelles iniciatives que lluitin pels drets de les persones amb neurodiversitat, per la fi de les contencions mecàniques, perquè els ingressos deixin de ser empresonaments i per l’autonomia i el dret a decidir.
-
Celebrar el dia de l’orgull boig, per tal de promoure la superació del vell paradigma de la biomedicina i la despsiquiatrització del col·lectiu.
Assemblea Local de la CUP de Valls
Valls, Països Catalans, 19 de maig de 2023