La CUP de Valls no aprova la proposta de pressupost del PME

La formació anticapitalista critica el model esportiu de la ciutat de Valls, centrat en obtenir rèdit econòmic.

El passat dimecres dia 24 de novembre es va celebrar el Consell Rector del Patronat Municipal d’Esports. El punt més destacat a tractar era l’aprovació de la proposta del Pressupost de l’organisme autònom municipal de cara al 2022. L’aportació inicial provinent de l’Ajuntament de Valls és la mateixa que l’any 2021, 550.000€, però els cupaires creuen que són uns números irreals, ja que durant l’any es fan varis modificats de crèdit i l’aportació final acaba sent gairebé el doble.

El PME ha de ser un servei públic, i, per tant, la CUP de Valls no troba malament que el consistori hi aporti diners. No obstant, creuen que s’hauria de replantejar la funció del Patronat. L’objectiu principal d’aquest hauria de ser fomentar l'esport com a activitat de salut pública, cohesió social, educació, amb polítiques públiques esportives que resolguin les necessitats de la població. Alhora, l’esport hauria de ser una eina des d’on treballar la perspectiva de gènere, les violències masclistes, lgtbifòbiques, racials, la prevenció de drogues, la salut mental, els Trastorns de la Conducta Alimentària, entre altres.

En segon lloc, des del Patronat s’apunta a que la despesa en subministrament ha incrementat molt en els darrers anys a causa de l’augment del cost de l'energia. La piscina municipal és la instal·lació que més consum d’energia té de tot Valls, i la formació anticapitalista critica que no s’està fent cap plantejament per reconvertir el seu consum en energia renovable o autoconsum, mitjançant la instal·lació de plaques solars a la teulada de l’equipament o la instal·lació d’una caldera de biomassa, com ha fet la població veïna d’Alcover. Es tracta d’una inversió elevada, però que es recuperaria amb l’estalvi energètic que suposaria i, especialment, estaríem apostant per evitar el canvi climàtic. L’Ajuntament de Valls ha fet accions en contra de la MAT, doncs no s’entén que no estigui invertint en aquesta qüestió. Si no volem la MAT, cal buscar altres formules de generació d’energia més adequades a la situació ambiental que vivim.

Finalment, la CUP va reivindicar, una vegada més, que cal eliminar la subcontractació de personal. Això repercuteix en la precarització de les treballadores, ja que cobren sous més baixos i no poden acollir-se al conveni laboral de l’Ajuntament; i desemboca a una desigualtat entre treballadores, per desenvolupar les mateixes tasques. Si s’estan dimensionant unes infraestructures esportives àmplies, això no es pot produir a costa de les treballadores, sinó que és crucial ampliar el capítol de personal.

D’altra banda, es troben a faltar partides de manteniment de les instal·lacions, com a exemple la millora i homologació de la pista d’atletisme, que no es té previst realitzar al llarg del 2022. Des de la CUP vam valorar molt positivament que la pista portés el nom de l’atleta vallenca Marta Galimany i Guasch, tanmateix ens dol que aquest gest només hagi servit per a que el govern es fes la foto, i no per dignificar l’estat de la instal·lació, més tenint en compte el gran augment d’atletes que en fan ús.

Per tots aquest motius, la CUP de Valls va votar en contra de la proposta de pressupost de l’ens municipal, atès que no comparteix el model esportiu que aquesta regidoria té per a la ciutat de Valls (model esportiu, manteniment instal·lacions, energies renovables, precarització treballadores, etc). A més, la formació denuncia que porta un any fent aportacions, i cap d’aquestes no han estat escoltades, ni es reflecteix en el pressupost. Per tant, això demostra que aquest Consell Rector és senzillament un espai per legitimar les polítiques del govern, i no per expressar punts de vista diversos i teixir un front comú en matèria de política esportiva.