La Crida per Valls-CUP denuncia l'estat dels torrents i demana contundència en el Pla Especial

Tot i que la CUP ha imposat àmpliament les seves tesis en torrents i urbanisme, alerta que en la propera legislatura s'haurà de lluitar pel manteniment dels acords aconseguits

 

Valls, 31/03/2015. El Grup de treball d'espais públics de la Crida per Valls-CUP va fer el passat dissabte 28 de març una caminada pels torrents, en la qual va constatar la important degradació ecològica i de l'espai, tal com s'ha denunciat sovint: col·lectors que se sobreïxen amb les pluges i aboquen brutícia a la llera, conductes d'aigües fecals trencats i abocats al torrent, grans moviments de terres que desfan la morfologia del torrent i malmeten la vegetació, abocaments de deixalles, talussos i murs de contenció que cedeixen, proliferació d'espècies al·lòctones, etc.

 

Les conclusions d'aquesta visita són clares: tot i parlar-ne des de fa dècades, els torrents continuen sent un espai de degradació. Cal una intervenció contundent i integral que recuperi els torrents com a espai natural i una estratègia per a la seva preservació, amb l'objectiu que els vallencs se'ls estimin, els gaudeixin i els respectin. Valls ha de passar de rebre multes de la UE pel mal estat dels torrents a incorporar-los com espai de gaudi i atractiu turístic.

 

Després de molts anys d'espera, el POUM s'acompanyarà d'un Pla Especial de Torrents llargament reclamat per molta gent, per la CUP des del 2003. Finalment sembla ser que el govern també acceptarà una altra al·legació de la CUP d'incloure-hi un Pla Especial de Sanejament complert, que no només contempli una solució pels col·lectors sinó per a tot el sistema de depuració. Sabem que això implica la construcció de la nova depuradora del Polígon Industrial, però cal recordar que el contracte per a la gestió de l'enllumenat i aigües residuals inclou una millora per part de l'empresa d'una «aportació econòmica a fons perdut de 400.000€ per a la construcció de la nova EDAR industrial de Valls».

 

En l'acord amb el govern per a l'aprovació inicial del POUM, la CUP hi va poder concretar, a banda de la tramitació del Pla especial urbanístic dels torrents de Valls, un projecte tècnic que ha de permetre treure els col·lectors de les lleres, una calendarització de les actuacions i una aportació directa dels pressupostos de l'Ajuntament per no haver d'esperar a l'aprofitament mitjà del desenvolupament urbà. L'acord final sembla que arribarà a la propera legislatura, és per això que serà important disposar d'un grup municipal fort i nombrós de la Crida per Valls-CUP per tal de garantir que es respecti aquest pre-acord i que es desenvolupi en el temps i la forma correcta.

 

El 2005 es va crear el Consell de Participació Ciutadana per al Desenvolupament de Projectes de Regeneració dels Torrents i es va elaborar un document marc dels Torrents, que va quedar oblidat fins que el 2009 la CUP el va recuperar en les negociacions del POUM. Des de llavors el govern ha anat assumint àmpliament les tesis i al·legacions de la CUP. Fins i tot hem aconseguit que CiU abandoni una de les seves propostes estrella: el gran parc de ciutat a la zona de Ruanes. Finalment ha quedat demostrat que allò important és la rehabilitació dels torrents, que prou feina portarà, i no nous grans projectes que portaran més problemes que solucions.

 

La legislatura que acabem la CUP ha imposat àmpliament les seves tesis en torrents i urbanisme. A la propera legislatura la Crida per Valls-CUP li tocarà garantir-ne l'execució i el manteniment dels acords polítics. Si l'execució va per llarg, la Crida per Valls-CUP haurà de seguir fent propostes d'actuació als torrents per tal que no tornem a passar més anys amb la situació de degradació actual, com quan al 2010 la CUP va proposar destinar-hi part dels fons del famós Plan E de Zapatero.