Debat a l’entorn del municipalisme i les eines pel canvi
El passat 19 d'abril, la Crida per Valls-CUP va organitzar una xerrada-debat sobre municipalisme, on hi van participar una trentena de persones per compartir les expectatives posades entorn de la feina municipal i institucional.
En Jordi Martí Font, actual regidor a l'Ajuntament de Tarragona, va explicar que el municipalisme que tenim s'ha construït a base d'experiències, però no hi ha una teoria prèvia, ni una genealogia clara. Va situar alguns teòrics del municipalisme, la recuperació de les ciutats i la massa crítica, i va fer un repàs de com, a partir de la suma d'experiències, s'ha construït la teoria de l'ecologia social que es tradueix en l’afirmació que l’apoderament de la gent es produirà a partir de la dissolució del poder, a través de l'organització de les persones fora de la lògica capitalista. Així, construir cooperatives, associacions de veïns, etc. permet baixar a la quotidiamintat les teories i anar teixint les aliances entre la gent que proposa coses similars. Alguns exemples concrets que es van exposar van ser els dels Provo, als anys 65-70 a Amsterdam, que a través d'uns innocents «happenings» van anar aconseguint incidència política i van anar creixent fins a construir un model de societat. La formulació moderna d'«estats» ha desposseït als municipis de la sobirania que havien tingut i ara cal anar-la recuperant. Va citar diversos autors per a situar la independència en allò que es fa i no en allò que es declararà que s'acabarà fent.
Per la seva banda, Lurdes Quintero, militant de la Crida per Valls-CUP i exregidora a l'Ajuntament de Valls, va criticar la utilització que es fa des de les institucions per desmuntar el concepte de participació ciutadana desarmant a la gent. Va plantejar la problemàtica que suposa aquesta manera d'entendre la participació ciutadana que acaba institucionalitzant i fent perdre els referents a les persones que volien fer canvis en el model social. Quintero va criticar que els processos de participació ciutadana són processos dirigits, és el govern qui tria què es porta a participació i què no i això és un silenciador d'assumptes que no es parlen.
Lurdes Quintero va posar exemples concrets, com el d'Arenys de Munt que va decidir municipalitzar la llar d'infants i per fer-ho va desobeir la LARSAL –que impedia fer noves contractacions--. Un altre exemple més proper, als Guiamets (Priorat) que acaben d'aprovar una Reglament d'Ordenació Municipal (ROM) que conté alguns elements diferenciadors com el fet de convertir les decisions que es prenguin per consens a l'assemblea popular de poble en vinculants, i el govern es compromet a tirar endavant tot allò que majoritàriament es decideixi fer.
Si voleu veure el debat, podeu visualitzar el video de la xerrada aquí.