La CUP denuncia que la situació al Centre Històric ha arribat al col·lapse

Una vegada més, la CUP ha denunciat la situació límit que es viu al Centre Històric de la ciutat. Si la setmana passada era notícia una batalla campal per diferents carrers del barri que va acabar amb tres ferits per ganivetades, durant aquesta setmana varis ciutadans han denunciat episodis molt greus relacionats amb el consum i tràfic de drogues, persecucions, crits, tensió i inseguretat. Tots aquests fets es tradueixen en un malestar i greu molèstia entre el veïnat i els vianants, conjuntament amb manca de seguretat, brutícia, sorolls, olors i, en definitiva, degradació. Un barri amb tanta circulació de drogues no només és perillós pels efectes delictius que genera, sinó també pel risc que suposa que per a la població tenir aquestes substàncies tant a l’abast.

La formació anticapitalista recalca, en primer lloc, que aquesta situació és fruït de la deixadesa i la passivitat dels diferents Equips de Govern durant nombroses legislatures. En segon lloc, mentre l’Equip de Govern segueix capficat en fer nous Plans i diagnosis, la CUP reitera, una altra vegada, que la necessitat i prioritat és actuar immediatament. Les propostes i diagnosis fa més de deu anys que estan fetes, i les problemàtiques segueixen sent les mateixes agreujades. La situació és molt greu i cal actuar amb rapidesa.

En aquesta línia, la formació exposa sis propostes bàsiques d’activació immediata per revertir la situació. 

  1. Implantar educadors de carrer i patrulles mixtes. Es tracta d’una demanda històrica de la CUP. El treball de carrer és imprescindible per poder tractar les problemàtiques des de l’òptica correcta, fer una detecció acurada de les necessitats, intervenir-hi, i poder prevenir molts episodis com els viscuts durant aquestes darreres setmanes.
  2. Iniciar un Programa específic d’acció i dinamització comunitària per al Centre Històric. Tenint en compte la complexitat social del barri, l’Ajuntament no pot seguir implementar únicament accions comunes a tota la ciutat de Valls, independentment de l’estat en el que es trobi cada Barri. El Centre Històric requereix de mesures valentes de millora de la convivència, la cohesió i integració social, així com la formació i pedagogia a la ciutadania, la coresponsabilitat i  la solidaritat  des d’un plantejament transversal.
  3. Crear un servei d’atenció i seguiment de les Drogodependències. Primerament, assumir que existeix una problemàtica important amb el tràfic i consum de drogues és vital, juntament amb reconèixer que l'elaboració d’un Pla de Drogues per al conjunt de la població no és la manera més eficient per combatre-ho. Cal canviar la perspectiva i generar accions específiques adequades a les persones afectades. 
  4. Dotar de més plantilla i estabilitat els Serveis Socials municipals. És imprescindible que els Serveis Socials comptin amb el personal establert i que no estiguin sota mínims, per tal que es pugui oferir un servei de qualitat i les usuàries tinguin uns referents clars amb qui establir un vincle.
  5. Fer una aposta clara en habitatge. Molts problemes succeeixen perquè, donada la gravetat de la situació, cada vegada viu menys gent al Barri. Cal revertir aquesta tendència i tornar a posar en valor el Centre Històric. En aquest sentit, és necessari dotar l’Àrea d’Urbanisme de més personal i recursos amb l’objectiu d’activar l’oferta d’habitatge i la rehabilitació d’edificis per atraure nous habitants.
  6. Pacificar el trànsit. Valls hauria de prendre exemple de la resta de capitals de comarca del Camp de Tarragona: Reus, Montblanc i Tarragona, i reduir considerablement el trànsit rodat. El Centre Històric ha de ser una zona peatonal, de circulació exclusiva per al veïnat, juntament amb càrrega i descàrrega. 

 

CUP de Valls

21 de maig de 2021