L’Ajuntament de Valls insta la Generalitat a presentar-se com a acusació particular contra IQOXE
S’aprova per unanimitat la moció presentada per la CUP i consensuada amb ERC i Junts per Valls
El ple celebrat aquest dilluns, dia 27 de gener, ha aprovat per unanimitat la moció en relació a l’accident succeït a l’empresa IQOXE, presentada per la CUP i consensuada amb els grups municipals d’ERC i Junts per Valls. Entre d’altres acords, la moció instava la Generalitat de Catalunya a presentar-se com a acusació particular contra IQOXE.
Des del punt de vista de la candidatura rupturista, que ha recordat que aquest accident no ha estat anecdòtic, «és urgent implementar a curt termini mesures encaminades a rebaixar l’impacte que té el complex petroquímic al Camp de Tarragona». En aquest sentit, des de la CUP demanen incrementar els controls sobre els efectes nocius de la indústria química, tant en el medi ambient com en la salut i la seguretat; endurir la legislació pel que fa al control ambiental, les mesures de seguretat i les condicions laborals al sector químic; i revisar els protocols d’emergència per tal d’agilitzar la seva activació i evitar demores tan escandaloses com les del passat 14 de gener. També han afirmat que «és inacceptable que a hores d’ara no disposem d’estudis independents de la qualitat de l’aire que es duguin a terme de manera regular» i «estudis epidemiològics que posin de manifest les conseqüències que té el complex petroquímic sobre la salut, tant dels treballadores i treballadores com del conjunt de la població».
En la mateixa línia, des de la CUP han recordat que moltes organitzacions (veïnals, ecologistes i econòmiques) fa anys que reclamen l’impuls d’una diversificació econòmica al Camp de Tarragona, «allunyant-nos de l’actual dependència cap a la indústria petroquímica». Així, doncs, han afirmat que «el desmantellament progressiu de la indústria ha de donar peu a nous sectors» i que cal «apostar per models econòmics que posin la salut i el benestar de les persones al centre, que no posin en risc ambiental i de seguretat a la població i a la classe treballadora i que promoguin l’Economia Social i Solidària».
Per últim, en paraules de la regidora Ester Huguet, l’explosió del passat 14 de gener a l’empresa ubicada al Polígon Sud (La Canonja) «va posar de manifest una greu descoordinació comunicativa entre l’empresa, els serveis d’emergència, els responsables polítics i la població». «Els equips d’emergències no van saber durant més d’una hora si l’aire que respirava la població després de la deflagració era tòxic» i «es van difondre missatges contradictoris: mentre a través de les xarxes socials es cridava al confinament no es van activar les sirenes, responsabilitzant a la gent de decidir què fer en funció de si veien o no fum i de si sentien o no molèsties». En aquest sentit, des de la formació han demanat avaluar i comunicar els riscos que suposa conviure amb un complex petroquímic com el del Camp de Tarragona per tal de permetre un debat seriós sobre la idoneïtat o no de mantenir aquest model econòmic al territori.
És urgent implementar a curt termini mesures encaminades a rebaixar l’impacte que té el complex petroquímic al Camp de Tarragona