La CUP insta l’equip de govern a replantejar el seu model de participació
La candidatura rupturista considera que el model de pressupostos participatius ha fracassat
L’Ajuntament de Valls ha fet públiques recentment les propostes dels pressupostos participatius del 2019 i ha facilitat a la Comissió de Seguiment les dades d’assistència a les sessions participatives fetes durant el mes de juliol. Les propostes, sorgides majoritàriament d’aquestes sessions participatives, es podran votar del 15 al 25 de novembre.
En primer lloc, la Crida per Valls-CUP considera que tant el mètode com les dates en què es van realitzar les sessions participatives no van ser les més adequades. Pel que fa al mètode, des del partit anticapitalista no entenen que s’hagi acabat vinculant l’espai on es desenvolupava cada sessió amb un barri o zona concreta de Valls. Així, doncs, des de la Crida per Valls-CUP es valora positivament que les sessions participatives s’apropin el màxim possible a totes les persones, però defensen que les sessions o les propostes sorgides d’aquestes poden ser generals i no s’han d’agrupar per zones. En la mateixa línia, el partit independentista defensa que si la intenció era apropar les sessions a tots els barris, es podria haver fet a través de les Associacions de Veïns.
Per altra banda, en relació amb les dates en què es van realitzar les sessions, des de la formació consideren que no van ser les més adequades per facilitar l’assistència, com demostren les dades de participació (54 participants en total). El fet de realitzar totes les sessions durant la segona quinzena del mes de juliol, sumat al fet que aquestes es van començar a publicitar amb poc marge de temps, va dificultar l’assistència. Des del punt de vista de la Crida per Valls-CUP, aquests fets demostren tant la improvisació de l’equip de govern com la falta d’una aposta clara per la participació ciutadana, fet que ha quedat demostrat amb el nou ROM.
Pel que fa a les propostes dels pressupostos participatius, des de la Crida per Valls-CUP no en valoren els continguts, però creuen necessàries algunes consideracions. En primer lloc, lamenten que la ciutadania de Valls hagi de fer propostes que ja s’haurien d’estar treballant des de l’equip de govern, com el canvi de faroles o la instal·lació de rampes de mobilitat. Des del punt de vista del partit anticapitalista, opcions d’aquest tipus no haurien d’ésser votades, sinó tingudes en compte i corregides per part de l’equip de govern.
Per altra banda, la Crida per Valls-CUP es mostra sorpresa per una proposta que planteja la realització d’un carril bici des del Casc Antic de Valls fins a la Zona Esportiva del Fornàs. Es dóna el cas que aquesta era una de les propostes que l’equip de govern de l’Ajuntament de Valls havia de desenvolupar durant aquest any, arribant a estar inclosa al pressupost municipal. No obstant això, des de l’equip de govern es va acabar descartant aquesta actuació i ara serà una de les propostes a votar.
Per últim, des de la Crida per Valls-CUP tornen a instar a l’equip de govern a replantejar el seu model de participació. Des del partit anticapitalista consideren que la participació real en matèria pressupostària va més enllà de les pràctiques i les dinàmiques que s’han engegat a Valls. D’aquesta forma, des del partit independentista aposten per una participació directa que asseguri que l’opinió de la ciutadania es té en compte a l’hora d’elaborar la totalitat del pressupost, i no es delega a només una partida pressupostària concreta.
Des del partit anticapitalista consideren que la participació real en matèria pressupostària va més enllà de les pràctiques i les dinàmiques que s’han engegat a Valls.