La CUP vol un espai de l'estudiant lliure d'armes
El proper 25 i 26 de febrer de 2016 es dura a terme a la ciutat de Valls la fira anual ESPAI DE L'ESTUDIANT, que inclou la proposta formativa a nivell universitari i de cicles formatius de Catalunya. Habitualment hem de veure un expositor al CENTRO UNIVERSITARIO DE LA DEFENSA, centre ubicat a l'Acadèmia General Militar amb titularitat del Ministeri de Defensa, a través de la Subsecretaria de Defensa. La presència de l'Exèrcit espanyol en aquest esdeveniment provoca el rebuig i la indignació de la ciutadania, entitats i persones que acudeixen al Saló i representa una contradicció als valors educatius que haurien de prevaler en aquest tipus d'activitats.
Tal com ho denuncia la campanya Desmilitaritzem l'Educació, els principis de l'exèrcit s'oposen als de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC), que en el marc constitucional i estatutari assenyalen en l'educació els principis de transmissió i consolidació dels valors propis d'una societat democràtica: la llibertat personal, la responsabilitat, la solidaritat, el respecte i la igualtat i alhora, del foment de la pau i el respecte dels drets humans.
La LLEI 12/2009, del 10 de juliol, d'educació de Catalunya, fomenta l'adopció de mesures i iniciatives per al foment de la convivència en els centres i la resolució pacífica de conflictes, amb mecanismes com la mediació, la cooperació, vinculant individual i col·lectivament els membres de la comunitat educativa del centre, i es situa la resolució de conflictes en el marc de l'acció educativa, com un dels objectius principals que és "capacitar els alumnes per a comprendre llur entorn i per a relacionar-s'hi d'una manera activa, crítica, cooperativa i responsable". La participació de les Forces Armades a l'ESPAI DE L'ESTUDIANT és un pas més en la normalització de l’exèrcit i la cultura de la guerra per a resoldre conflictes.
La presència de l'Exèrcit espanyol en aquest esdeveniment és una contradicció amb el procés d'alliberament nacional català i el posicionament àmpliament majoritari de la societat civil vallenca, que s'ha posicionat a favor del procés polític català pel dret a decidir. La Constitució Espanyola reserva a l'Exèrcit espanyol un paper intimidatori, agressiu i repressor envers el poble català i el seu dret a l'autodeterminació, especificant en l'article vuit que “tenen com a missió garantir la sobirania i la independència d'Espanya, defensar-ne la integritat territorial i l'ordenament constitucional.”
La CUP reclama la modificació dels requisits de participació en aquesta fira per a garantir els valors que han de transmetre els expositors, extreman els requisits on s'estableixi que els estudis que s'ofereixin han de promoure la cultura de la pau, el respecte als Drets Humans, la resolució de conflictes a traves d'eines de mediació i negociacions no violentes i la no utilització d'armes per als seus fins.
És per aquests motius que proposen la creació d'una comissió entre l'Ajuntament i l'IEV, amb un pes igual dels dos organismes i amb representació dels partits que aprovin la moció per tal d'Estudiar i aprovar si s'escau la modificació dels requisits per participar a l'Espai de l'Estudiant en base als els valors de Pau, respecte als Drets Humans i resolució de conflictes a traves d'eines no violentes i la no utilització d'armes. I impedir la participació de centres que utilitzin l'armament i la cultura de l'enfrontament per a dur a terme la seva tasca a l'Espai. També volen sol·licitar al Parlament de Catalunya una resolució com la que aquest organisme ja va aprovar per la retirada de les forces armades del Saló de l'Ensenyament de Barcelona (1141/X).
La CUP-CV demana una comissió entre l'Ajuntament i l'IEV per a prohibir la participació de l'exércit a l'Espai de l'estudiant