La CUP demana que es paguin impostos i taxes en funció de la renda i altres criteris socials

 

Proposa que les llars principals paguin menys IBI que segones residències o pisos desocupats

 

La CUP de Valls presenta 10 al·legacions a les ordenances fiscals de l'Ajuntament pel 2015 perquè les reduccions d'impostos s'apliquin als més vulnerables per la crisi.

Torna a proposar baixar o eliminar taxes a entitats sense ànim de lucre.

 

 

 

 

Valls, 19/11/2013. La CUP presenta un total de 10 al·legacions a la proposta del govern municipal d'ordenances fiscals per al 2015. El període per presentar al·legacions es va acabar ahir i l'aprovació definitiva serà al Ple Municipal del divendres 5 de desembre. Les al·legacions van destinades, entre d'altres coses, a augmentar les taxes sobre ocupació de l'espai públic de caixers automàtics i empreses subministradores de serveis públics; baixar la taxa de brossa dels locals d'entitats sense ànim de lucre i dels habitatges dins del nucli urbà en contraposició a xalets i disseminats; baixar o eliminar les taxes que es cobren a les entitats sense ànim de lucre per a l'ús d'espais municipals; introduir el criteri de responsabilitat social en la quota de l’IAE per reducció de plantilla en l’exercici en curs; eliminar la quota de 3€ per usuari que les entitats esportives han de pagar per l'ús de les instal·lacions esportives municipals; etc.

 

Pel què fa a la rebaixa general de l'IBI urbà, la CUP proposa rebaixar-lo només en el cas de les llars principals i subvencionar-lo per a les famílies amb rendes més baixes i altres criteris socials. També proposa subvencionar el 25% de l’IBI per aquelles llars no principals que es lloguin.

 

Per la CUP les ordenances fiscals són una eina més per la transformació social i de lluita contra les desigualtats i la pobresa. La política fiscal d'un ajuntament pot ser una bona estratègia per a fer front a la crisi i els seus efectes sobre l'endeutament familiar, l'atur i l'augment de la pobresa. Però també pot contribuir en temes claus com l’accés universal a la cultura, la lluita contra l’especulació urbanística i per un altre model d’urbanisme o de suport al teixit associatiu.

 

La CUP aposta per una revisió profunda de la concepció i definició de les ordenances fiscals a la ciutat, perquè aquesta és una de les eines més importants que té l'ajuntament per a aplicar justícia social i ajudar els més desafavorits d'una manera estructural i no caritativa. Per això ha presentat un seguit d'al·legacions basades en la idea principal que les taxes que paguen els ciutadans no han de ser iguals per a tothom, sinó en funció de la renta i altres condicionants: qui més té, més ha de contribuir-hi. D'això se'n diu “progressivitat” i és un criteri molt utilitzat en d'altres administracions.