L'Ajuntament de Valls ha iniciat la reforma del Reglament Orgànic Municipal
Per la CUP “s'obre la oportunitat d'aconseguir una major incidència de les entitats i la ciutadania en les decisions de l'Ajuntament”
Valls, 28/01/2014. L'Ajuntament de Valls ha començat la reforma del Reglament Orgànic Municipal (ROM) i obre així la possibilitat d'augmentar la incidència d'entitats i ciutadania en les decisions que ens afecten, a través d'eines de participació ciutadana.
Per la CUP, que apel·la a les entitats i la ciutadania, “ara es tracta de saber com ens agradaria participar en la política municipal, en quines decisions i de quina forma. I demanar-ho.”
La CUP comença aquest procés de reforma amb una sèrie de propostes per tal d'obrir al màxim la participació ciutadana en la política vallenca. En termes generals, la CUP creu que “cal impulsar hàbits i valors participatius, per avançar cap a una ciutadania activa i una ciutat democràtica, participativa, transparent i comunitària.”
Entre d'altres, la CUP proposa que les entitats puguin intervenir en sessions informatives i en els Plens Municipals, presentar-hi i defensar-hi mocions; la creació de les audiències públiques, on el govern ha de donar comptes i respondre a la ciutadania i entitats sobre temes concrets; la formalització de les iniciatives ciutadanes; la creació del Defensor del Ciutadà, que té per missió vetllar pels drets de la ciutadania amb relació a l'actuació de l'Administració municipal i dels organismes que en depenen, de forma independent i atenent les queixes que se li presentin.
La CUP, que ha informat d'aquest procés a les entitats i institucions vallenques, creu que és important conèixer les idees i aspiracions de la ciutadania. Emplaça al teixit associatiu a fer-les públiques o bé a comunicar-les als representants polítics que assisteixen a la comissió de partits que l'Ajuntament ha creat per a debatre aquesta reforma.
La CUP està preparant esmenes a tot l'articulat de la proposta de reforma de ROM com també una proposta de Reglament de Participació Ciutadana. La formació política s'ofereix a informar sobre el procés, a canalitzar idees i a ajudar a presentar esmenes.
CUP Valls
653993326
Algunes propostes concretes
A continuació us exposem algunes de les propostes de la CUP. En aquest enllaç hi ha un document amb més informació.
1. Redactar i difondre periòdicament un butlletí municipal amb aportacions plurals de tots els grups polítics i socials.
2. Habilitar mecanismes de consulta i deliberació ciutadana que permetin que la ciutadania no només rebi informació, sinó que se li consulti la seva opinió.
3. Formalitzar el dret d'iniciativa ciutadana
Article ..... Iniciativa ciutadana.-
La iniciativa ciutadana és aquella forma de participació per la qual les entitats ciutadanes sol·liciten a l'Ajuntament que realitzi una determinada activitat de competència d'interès públic municipal, per a la qual cosa aporten mitjans econòmics, béns, drets o treball personal.
4. Dret a intervenir en les sessions plenàries, audiències públiques i sessions informatives,
Article ..... Audiència pública.-
Les sessions d'audiència pública són actes de lliure concurrència que es faran amb l'objecte que les entitats i la ciutadania puguin rebre oralment de l'Ajuntament informació de certes actuacions político-administratives o puguin formular verbalment els seus suggeriments o propostes.
Article ..... Participació a les Comissions informatives i als organismes autònoms.-
De forma general o puntual, a l'únic efecte de rebre informació detallada i manifestar l'opinió, per aquest reglament es garanteix el dret d'assistir a les Comissions Informatives i als organismes autònoms municipals, als representants d'aquelles associacions degudament inscrites al Registre d'Entitats que acreditin ser part interessada d'un expedient concret i així ho manifestin i ho sol·licitin per escrit. El mateix dret s'entén quan l'òrgan municipal en qüestió debati una proposta presentada per una associació ciutadana.
Article ..... Participació al Ple Municipal.-
1.- Les entitats ciutadanes inscrites al Registre Municipal d'Entitats tindran dret a intervenir en algun dels punts de l'ordre del dia de les sessions plenàries de l'Ajuntament i a presentar i defensar mocions.
Per tal de fer-lo efectiu ho demanaran a l'Alcalde per escrit, i el presenten al Registre Municipal d'Entrades de Documents, on ha de constar l'objecte de l'intervenció amb una breu exposició de motius.
2.- L'Alcalde, prèvia consulta a la Junta de Portaveus, autoritzarà la intervenció a l'entitat sol.licitant o bé la denegarà si es refereix a assumptes que no siguin de competència municipal.
3.- Arribat el punt de l'ordre del dia on estigui prevista la intervenció, previ al debat dels grups polítics, el representant de l'entitat autoritzada farà l'exposició anunciada, la qual no excedirà en temps del que disposin els grups polítics municipals per fer la seva primera intervenció.
5. Crear la figura del Defensor del Ciutadà
Article ...... Definició.-
1. El Defensor del Ciutadà de Valls és una institució que té per missió vetllar pels drets de la ciutadania amb relació a l'actuació de l'Administració municipal i dels organismes que en depenen. Amb aquesta finalitat, estudia les queixes que se li presentin.
2. El Defensor del Ciutadà compleix les seves funcions amb independència i objectivitat, examina i resol les queixes formulades.
3. L'Administració municipal, i en general tots els organismes i empreses depenents de l'Ajuntament, auxiliaran amb caràcter preferent i urgent al Defensor del Ciutadà en les seves tasques, per la qual cosa tindrà accés a tots els expedients municipals.
4. El Defensor del Ciutadà informa anualment al Ple de la Corporació de les seves actuacions presentant l'informe corresponent.