Moció per a la participació en l'estudi de la qualitat de l'aire

El juny del 2014 la Plataforma Cel Net va presentar al Morell en acte públic els resultats de l’estudi realitzat pel Laboratori del Centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb conveni amb els ajuntaments de Constantí , El Morell, Perafort-Puigdelfí i Vilallonga del Camp firmat el juny del 2012. Durant un any i mig es va estudiar la qualitat de l'aire a partir de controls socials, químics i de modelització numèrica de les emissions atmosfèriques contaminants a la Vall de Francolí en aquests municipis propers al complex petroquímic. 

L’estudi d’avaluació de la qualitat de l’aire al voltant del Polígon Nord de Tarragona, ha tret en evidència les mancances actuals que hi ha en el nostre país en quant a protecció de la qualitat de l’aire per a la salut de les persones.  Entre tots els contaminants detectats, s’ha observat la superació dels nivells de qualitat d’alguns compostos tòxics com el benzè al terme municipal de Constantí, l’ 1,3-butadiè al terme municipal del Morell o PM10 al Morell, Constantí, Vilallonga del Camp i Perafort-Puigdelfí, declarats tots com a potencials cancerígens per organismes de referència com la Organització Mundial de la Salut (OMS) o l’Agència de Protecció Ambiental Americana.

Aquests estudis demostraven que les anàlisis actuals de la Generalitat només controlen dos compostos orgànics volàtils (benzè i benzo(a) pirè) de tots els que emeten aquestes indústries. Actualment la Xarxa de Vigilància i Protecció de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, únicament té instal·lats  tres punts de control al voltant  del Polígon Nord. En aquests, de tots els compostos orgànics volàtils (COVs) que es poden generar en aquest tipus d’activitats, únicament s’analitza el benzè, i en la majoria d’ocasions el valor acaba essent ‘’per determinar’’.  En l’estudi realitzat, s’han arribat a detectar fins a 160 COVs que diàriament respiren els veïns dels municipis afectats. Aquests resultats ens porten a criticar el control actual que s’està fent de la qualitat de l’aire de les zones urbanes i a exigir als responsables polítics que incrementin el control de les substàncies analitzades en les XVPCA, així com també les sancions imposades a les activitats responsables de la seva emissió.  No creiem just que els contaminants que s’analitzin en una zona rural siguin els mateixos d’una zona urbana situada al costat del polígon químic i petroquímic més gran del sud d’Europa, amb tot el risc que això comporta. Exigim també, un control real de les emissions difuses que es produeixen en certes activitats industrials, com és el cas del complex químic i petroquímic de Tarragona i un augment de la transparència en quant al control d’aquestes activitats. 

En el passat ja hi va haver un punt de control de la XVPCA al polígon industrial de Valls, actualment no en tenim cap. Malgrat tenir-hi ubicada activitat industrial química.

Segons les conclusions de la Plataforma CelNet, les evidències reflectides en els resultats de l'estudi fan indispensable demanar un canvi normatiu i dels criteris d'avaluació de la qualitat de l'aire, que passa per incloure tots aquells compostos químics, potencialment nocios per a la salut i el medi ambient, amb estàndards de qualitat reconeguts a nivell internacional. No és lògic que els contaminants que s'analitzin en una zona rural siguin els mateixos d'una zona urbana situada al costat del poligon químic i petroquímic més gran del sud d'Europa, amb tot el risc que això comporta.

En un moment en què grans empreses de diversos industrials ja estan promovent mesures de desemvolupament per a la sostenibilitat, demanem a les empreses implicades que més enllà d'actuacions de responsabilitat social i mediambiental corporativa, accelerin els seus esforços per eliminar al màxim les emissions contaminants. Els projectes de R+D+I són fonamentals per canviar de paradigma cap una economia sostenible.

Per tot això el ple de l’ajuntament de VALLS,

ACORDA:

  1. Que l'Ajuntament de Valls faci les tramitacions necessàries per a realitzar l'estudi de qualitat real de l'aire al nostre terme municipal signant un conveni amb el Laboratori del Centre de Medi Ambient de la UPC. L'objectiu d'aquest serà analitzar l'impacte mediambiental de la indústria petroquímica al Camp com també la ubicada a la ciutat de Valls, tenir un control permanent de la qualitat de l'aire i elaborar un mapa d'impacte de la indústria química i petroquímica del Camp de Tarragona

  2. Que l'Ajuntament de Valls valori la necessitat de proposar a la Generalitat de Catalunya, la instal·lació d'una caseta de la Xarxa de Vigilància de Prevenció de la Contaminació (XVPC) de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de tenir dades públiques en tot moment.

  3. Instar a la Generalitat a regular aquells contaminants que actualment no es contemplen en els programes d'avaluació de la contaminació de la Xarxax de Vigilància de Prevenció de la Contaminació (XVPC) de la Generalitat de Catalunya, amb l'objectiu de reduir immediatament les emissions i difuses dels compostos quíimics.

  4. Instar a la Generalitat a crear un equip de control extern i transparent que no sols controli la contaminació atmosfèrica, sinó també la contaminació del sòl i de l'aigua, i la contaminació acústica i lumínica. Així com que els informes d'aquest equip de control es facin públics.

 

 

VALLS, a 23 de novembre de 2015