Unanimitat en el Ple de Valls, en defensa d'un model de SEM digne

En el passat ple del 25 d'abril, la Crida per Valls CUP presentava una moció en favor de la sanitat pública de qualitat, en defensa d’un model de SEM digne, que es va ser aprovada per unanimitat.

Al mes de Gener passat es va instaurar definitivament el nou model de distribució del SEM, un nou model que es va començar a implementar el Novembre de 2015 a Lleida i que ha finalitzat aquest Gener passat a la província de Barcelona. L’aplicació d’aquest model ha suposat el concurs públic més gran de la legislatura, amb un cost de 214 milions d’euros a l’any durant deu anys. A afectes pràctics, busca copiar el model que funciona a Barcelona. A més, aquest model s’ha implementat sense consultar ni tenir en comptes les opinions dels diferents territoris i treballadors i treballadores del SEM que mantenen opinions força oposades al canvi i que defensen el model multi-disciplinar que hi ha hagut fins ara.

El nou model de distribució divideix les unitats assistencials geogràficament dins els territoris, no té en compte les singularitats i peculiaritats de les diferents comarques on el temps d’actuació i trasllat són molt més llargs. En situacions de trasllat d’un pacient crític a un hospital de tercer nivell, les comarques es queden sense recursos propis i aquests han de venir de les comarques veïnes (augmentant encara més els temps d’actuació). És suprimeixen els equips multi-disciplinars, ambulàncies de Suport Vital Avançat (SVA) que han funcionat fins ara. La divisió dels equips multi-disciplinar en vechicles d’intervenció ràpida comporta confusionisme assistencial. Els diferents col·lectius (tècnics, infermeria i medicina) no han rebut formació específica de les noves tasques a desenvolupar.

En resum doncs, aquest nou model afecta negativament al conjunt de la població del principat ja que es poden trobar que els temps d’assistència augmenten, els territoris poden quedar àmpliament desatesos per un espai gran de temps, aboquen als diferents col·lectius a assumir tasques no pròpies i no es garanteix una bona assistència al no tenir equip multi-disciplinar.

Creiem que no cal esperar resultats positius a negatius del nou model quan molts territoris, col·lectius, plataformes, sindicats i professionals ja han manifestat la seva opinió en contra. Denunciem també, aquesta aplicació d’un model que no compta amb el suport de les persones que l’han d’aplicar i que són realment, aquelles que presten l’atenció urgent a la població.

 

El Ple de l'Ajuntament de Valls ha aprovat per unanimitat instar als Serveis Territorials de Salut de Tarragona la reincorporació d’un vehicle de suport vital avançat, amb presència de tècnic/a, metge/metgessa i infermer/a per garantir una bona qualitat assistencial als ciutadans de la nostra població i, per extensió, a la comarca de l'Alt Camp. També ajustar el model instaurat i avançar cap a un model de gestió, titularitat i preferentment provisió pública, així com traslladar a la Comissió de Salut, en el termini d’un mes i mig, els informes sobre transport sanitari que estan elaborant el CatSalut i l’AQuAS com a base per assolir un consens entorn d’un nou model de transport sanitari que atengui les necessitats del territori. L'Ajuntament també manifesta el suport als treballadors i treballadores del Sistema d’Emergències Mèdiques de la província de Tarragona per valorar el treball que executen.

Per parlar de tot això, la Crida per Valls-CUP ha preparat una xerrada informativa amb Jonathan Leiva treballador de les ambulàncies (SEM) i Gemma Ortega del Grup de Treball entorn la Sanitat de la CUP-Crida Constituent. Serà el 2 de maig, a les al Casal Popular La Turba, de Valls.

La Crida per Valls-CUP ha organitzat una xerrada informativa el proper 2 de maig