[OPINIÓ] A Valls, un 25-N descafeïnat

Al llarg de la setmana passada, molts dels pobles i ciutats dels Països Catalans han realitzat activitats entorn el 25 de novembre, dia internacional contra la violència de gènere. La lluita contra les violències masclistes i contra la discriminació que pateixen les dones, no és cosa d’un sol dia, sinó que s’ha d’actuar amb tots els mecanismes de canvi que tingui una societat i durant tot l’any. La meitat de la població, de totes les edats i tots els àmbits socials, pateix dia a dia un sistema que invisibilitza les violències que han de suportar i que ataca els seus drets més bàsics.

Sembla que dies com el 25 del novembre, juntament al 8 de març, l’agenda de notícies és favorable a tractar el tema i, per un moment, el focus recau en un dels problemes més grans que tenim com a societat, com són les violències que pateixen les dones. A més, aquest any, malauradament, el judici de Pamplona reforça la lluita dels molts moviments feministes que tenim arreu del Països Catalans. Aquests moviments, actualment forts, aprofiten aquestes jornades per visualitzar la feina de formigueta que fan al llarg de l’any.

A Valls, però, enguany els actes entorn al 25 de novembre van ser molt descafeïnats, pobríssims. No podem estar contentes que les activitats entorn un dia com aquest es redueixin a la lectura d’un manifest un divendres al matí, quan la majoria de la població està treballant. A banda de ser un horari que afavoreix poc la presència de la ciutadania, que aquest sigui l’únic acte públic ens dol. I ens dol perquè confiàvem en una regidoria d’Igualtat que ens va prometre potenciar jornades com aquesta.

És cert que al llarg de la setmana passada també es va treballar a les escoles el tema de la violència masclista, però aprofitant el focus mediàtic que t’atorga el 25-N la veritat és que esperàvem més. Treballar a les escoles és necessari, imprescindible, però el problema és tan estructural que tots els esforços han d’anar a tots els àmbits. És evident que l’argument de manca de personal també és verdader, i creure en les polítiques d'Igualtat és també dotar del personal necessari aquest àmbit. La dedicació completa de l’inici de legislatura que la regidora de l’àrea tenia per centrar-se en aquest àmbit i en participació, se n’ha anat per motius laborals.

Creiem que Valls mereixia un 25-N amb més activitats feministes, i no uns actes entorn el dia contra la violència de gènere que a la nostra ciutat van ser insuficients.

 

Jordi Robert Caselles, regidor de la Crida per Valls-CUP

La meitat de la població, de totes les edats i tots els àmbits socials, pateix dia a dia un sistema que invisibilitza les violències que han de suportar i que ataca els seus drets més bàsics.