[OPINIÓ] Una biblioteca amb molts problemes, una enquesta per solucionar-ho?

Hi ha una biblioteca en la que els nens no poden seure amb els seus pares. On si hi entres amb un nadó et renyen. Una biblioteca que et talla l’accés als ordinadors quan ja s’ha esgotat el teu temps, indepeendentment de si n’hi ha de lliures o no. Una biblioteca amb una zona infantil saturada i on cada tarda es diu a nens i nenes que se’n tornin perquè no tenen lloc. Una biblioteca que en lloc de ser un lloc productiu per la cultura és un lloc hostil i carregat de normes… aquesta biblioteca existeix, i està al nostre poble.

Aquesta setmana arrenca, segons l'equip de govern, un procés participatiu per tal de decidir la biblioteca que volem. Des de la CUP Crida per Valls fa gairebé un any que estem treballant per tal de trobar les maneres de provocar canvis de millora en la seva gestió. Tots teníem l'esperança que amb la nova ubicació moltes coses s'arreglarien, però res a canviat. És més, el dia a dia dels usuaris està sent molt restrictiu. Voler tenir una biblioteca amb funcions de centre cívic per cobrir una necessitat de dinamització del barri i a més posar-hi dependències municipals, és un joc d'equilibris impossible de sostenir.

N'hi diuen procés participatiu; de moment podem dir que tenim una enquesta amb preguntes tancades i respostes molt restrictives que donen poc marge de maniobra. La CUP va presentar una proposta de reglament, modificant aquells ítems que sempre han creat controvèrsia: l’ús d'Internet, els ordinadors, l'edat dels infants i els seus drets, els usos de la zona infantil, la convivència entre adults i infants,... La majoria d'aquestes aportacions s'han transformat en les preguntes d’aquest suposat procés participatiu.

La nostra biblioteca fa complicada la convivència familiar: els fills no poden seure al costat dels pares a la zona d'adults i els pares, si ocupen espais a la zona infantil, prenen espais a altres infants. Ens cal una mica de sentit comú enfront aquest desgavell: o fem més gran la zona infantil o deixem que els pares es responsabilitzin dels seus fills a la zona d'adults.

L'enquesta ens demana que opinem sobre l'ús d'Internet i dels ordinadors, si cal aplicar-hi una restricció diària o setmanal. Nosaltres pensem que només cal limitar-ne l'ús si hi ha més demanda que oferta. Ens sembla absurd limitar-ne l'ús si tenim ordinadors lliures.

Una altra idea que vam aportar a la nostra proposta de reglament va ser l’ampliació dels horaris d’obertura. Molts dels usuaris són estudiants, per tant, creiem que caldria reforçar l’horari d’obertura durant els períodes d’exàmens. També hem constatat que la secció infantil està tancada durant els matins, tan tancada que ni es poden agafar llibres. És necessari tenir una biblioteca amb franges d’atenció durant tot el dia i no en funció dels recursos humans de cada secció.

També se’ns demana que fem propostes per al futur “pla de dinamització de la biblioteca”, ens n’alegrem i molt que se’n recordin, ja que una cosa tan normal com un pla de dinamització sembla un luxe estrany a la nostra biblioteca.

Estem contents de que la pressió de la CUP Crida per Valls hagi fet avançar en la millora de la biblioteca. Esperem que l'enquesta sigui només el primer pas per iniciar el procés que entre tots i totes hem d'acabar de construir.

 

Ester Huguet Rosselló i Xavier Anglès Pujolràs

La CUP-Crida per Valls porta un any pressionant perquè s’obri el debat del funcionament de la biblioteca