Moció de suport als encausats per delicte electoral al Penedès


La Candidatura d'Unitat Popular presenta una moció  per demanar l'absolució dels encausats i les encausades per delicte electoral al Penedès.



 L’abril de 2007, la Plataforma pel Dret de Decidir i la Plataforma Sobirania i Progrés van endegar la campanya Decideixo Decidir que pretenia recollir signatures per tal de demanar que l’Estat espanyol transferís les competències al Parlament de Catalunya a fi que aquest pogués convocar referèndums vinculants. La campanya va finalitzar el 20 de gener de 2009 amb la presentació de les 71.826 signatures que donaven suport a aquesta iniciativa popular.






Per fer més efectiva la recollida de signatures, la campanya va aprofitar actes públics i amb una alta presència ciutadana. Així doncs, es va decidir d’aprofitar les eleccions generals a les Corts espanyoles del 9 de març de 2008 per dur a terme una acció de recollida massiva de signatures.




Tot i que la recollida de signatures no vulnera la llei electoral, les juntes electorals provincials de Barcelona i Tarragona van prohibir la iniciativa, mentre les de Girona i Lleida la permetien sense problemes.



Tot i conèixer la prohibició de les juntes electorals de Barcelona i Tarragona, centenars de ciutadans del Principat van decidir muntar taules el 9 de març a fi de recollir signatures per a la campanya Decideixo Decidir, entenent que aquest era i és un exercici plenament legítim, democràtic i pacífic que no alterava en cap cas la jornada electoral.






Mentre a ciutats com Reus es van identificar i expulsar de l’espai públic les persones que havien instal•lat una taula, a Vilafranca del Penedès, els Mossos d’Esquadra i la policia municipal, seguint directrius de la junta electoral de Barcelona, van començar a buscar les taules on es recollien signatures per desmuntar-les, i alhora identificar algunes de les persones que es trobaven en aquell moment a les taules recollint signatures.






Tot i que les taules no estaven interferint el procés electoral, ni es demanava el vot cap a cap opció política, ara, gairebé 2 anys després d’aquells fets, el jutjat d’instrucció número 2 de Vilafranca del Penedès ha iniciat els tràmits per encausar per delicte electoral a 12 penedesencs i penedesenques –entre ells Xavier Navarro, regidor de la CUP a l’Ajuntament de Vilafranca que podria ser fins i tot inhabilitat del seu càrrec– que van ser identificats tant pels Mossos d’Esquadra com per la policia municipal de la localitat.






Dins les múltiples mostres de solidaritat amb els encausats i les encausades, a finals de gener de 2010 l’Ajuntament de Vilfranca del Penedès va aprovar per una àmplia majoria, una moció per demanar l’absolució dels 12 encausats i encausades.




 Entenem que, en un temps en què es parla tant de la desafecció envers la política, portar a judici un conjunt de persones per haver participat en una campanya que pretenia facilitar i potenciar la participació dels ciutadans en els afers públics, no és la millor manera d’engrescar la ciutadana en la seva implicació en la política. Creiem que una democràcia consolidada no s’aconsegueix reprimint aquells que reclamen més democràcia, sinó ampliant els instruments de participació, tal com succeeix en altres països d’arreu del món. 



Davant de l’arbitrarietat, la injustícia i la desproporció d’aquests fets, la Candidatura d’Unitat Popular de Valls demanen que el ple adopti els següents acords:




1) Que l’Ajuntament de Valls doni ple suport i es solidaritzi amb les 12 persones encausades.



2) Que l’Ajuntament de Valls demani al jutjat d’instrucció número 2 de Vilafranca del Penedès que arxivi el cas.



3) Que l’Ajuntament de Valls faci arribar aquest acord a:



 - Els imputats i les imputades



- A la Conselleria de Justícia



- Al Ministerio de Justícia



- Al titular del jutjat d’instrucció número 2 de Vilafranca del Penedès



- A l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès