L’Ajuntament de Valls es compromet amb el comerç just i la banca ètica

El consistori també mostra el seu suport al professorat de l’IES Palau de Sant Andreu de la Barca

El ple municipal celebrat aquest dilluns, dia 28 de maig, ha aprovat amb els vots favorables de tots els grups municipals excepte el PP una moció presentada per la Crida per Valls-CUP d’adhesió a la campanya «La Revolució de les Butxaques Públiques». Aquesta campanya, organitzada per SETEM Catalunya amb el suport de FETS-Finançament Ètic i Solidari, Fiare Banca Ètica i la Xarxa d’Economia Solidària, entre d’altres, emplaça les administracions públiques a sumar-se al consum responsable des de la gestió de la compra pública ètica i responsable. En paraules del regidor Jordi Robert, «el compliment d’aquests acords hauria de ser un primer pas per començar a transformar l’Ajuntament de Valls». Pel que fa als acords de la moció, aquests demanaven, per exemple, incorporar clàusules que valoressin positivament aquells proveïdors de béns o serveis que aposten pel comerç just o apostar de forma clara per la banca ètica des de l’Ajuntament de Valls.

Una altra de les mocions aprovades pel ple municipal ha estat la presentada conjuntament pels grups municipals de la Crida per Valls-CUP, CiU i ERC en suport al professorat de l’IES Palau de Sant Andreu de la Barca. Durant la seva intervenció, la regidora Ester Huguet ha posat èmfasi en valors de l’escola catalana com el respecte, l’empatia, la diversitat o l’esperit crític i ha criticat els intents de desacreditar el model educatiu públic català. En paraules de la cupaire, «la judicialització del problema continua sent un atac contra la llibertat d’expressió» i «la fractura social es crea quan, en comptes de voler acceptar diferències i crear debat crític, es divulguen i es publiquen els noms, cognoms i fotografies del professorat afectat». Algun dels acords de la moció presentada incloïen demanar l’immediat arxiu del procediment judicial obert contra el professorat d’El Palau o exigir que s’aturi la campanya de criminalització dels docents i l’ofensiva contra l’ensenyament públic català.

Per altra banda, el grup municipal de la Crida per Valls-CUP ha aprofitat la moció presentada per ERC a favor de la ratificació del conveni 189 de l’OIT i per la dignificació del treball de la llar i les cures per criticar la precarització que pateixen les treballadores de la Fundació Vilaniu o de la Residència Alt Camp. Durant la seva intervenció, el regidor Jordi Robert ha afirmat que «és hipòcrita demanar coses a l’estat quan a nivell local no s’està fent gaire cosa» i que és una llàstima que el grup proposant de la moció no hagi estat capaç de concretar cap mesura a nivell local, especialment tenint en compte que és el grup responsable d’aquestes àrees a l’Ajuntament de Valls. Tot i així, el vot ha estat afirmatiu.

Per últim, al punt de precs i preguntes la regidora Paloma Vicente ha preguntat quan es convocaria una reunió per parlar de les línies estratègiques del Barri Antic, promesa per l’alcalde de Valls ara fa més de dos anys. Per la seva banda, la regidora Ester Huguet ha demanat una major transversalitat en el treball de les diverses àrees de l’Ajuntament que permeti que no es repeteixin situacions com la viscuda a la presentació de la memòria del Pla d’Inclusió i Cohesió Social, on només es va explicar el desplegament de la memòria de serveis socials sense tenir en compte la resta d’àrees que treballen per la cohesió social.

En paraules del regidor Jordi Robert, «el compliment d’aquests acords hauria de ser un primer pas per començar a transformar l’Ajuntament de Valls».