La CUP proposarà al Ple municipal controlar la qualitat de l'aire a Valls

Un estudi de la UPC va detectar compostos tòxics per sobre dels nivells permesos en diversos municipis del Camp

 

 

 

Valls, 01/10/2014. La CUP ha presentat una moció al Ple municipal d'aquest divendres “pel control de la contaminació atmosfèrica” a la ciutat de Valls, “amb l'objectiu final d'elaborar un mapa d'impacte de la indústria química i petroquímica del Camp de Tarragona.” La moció, que es va presentar fa dos mesos, s'ha intentat negociar amb el govern, però la CUP encara no coneix les seves intencions.

Al juliol es va presentar a Valls un estudi realitzat per la Universitat Politècnica de Catalunya a iniciativa de la Plataforma Cel Net i finançat per Ajuntaments afectats, sobre la qualitat de l'aire al voltant del Polígon Nord de Tarragona, que va registrar “la superació dels nivells de qualitat d’alguns compostos tòxics” en diversos municipis, “declarats tots com a potencials cancerigens per organismes de referència com la Organització Mundial de la Salut.”

En la justificació de la moció es destaca el deficient sistema de vigilància de la Generalitat, que compta només amb tres punts de control al voltant del Polígon Nord i que analitza només un dels 160 compostos orgànics volàtils detectats per l’estudi i que diàriament respiren els veïns afectats.

Segons les conclusions de la Plataforma Cel Net, és indispensable un canvi normatiu i dels criteris d’avaluació de la qualitat de l’aire i ampliar les observacions i l'anàlisi a més municipis de la Vall del Francolí. Per la CUP això és perfectament assumible pels ajuntaments, ja que l'aparell captador de compostos utilitzat en l'estudi té un cost aproximat de dos mil euros. També demana signar “un conveni amb el Laboratori del centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya per a processar-ne les dades i analitzar-ne els resultats.”

La CUP recorda que ja hi va haver un punt de control de la Xarxa de Vigilància i Protecció de la Contaminació Atmosfèrica al polígon de Valls, arran de les repetides queixes dels veïns per episodis de contaminació atmosfèrica. La CUP també destaca que els responsables de l'estudi han explicat que el control permanent de l'aire té com a resultat l'augment de la previsió i control de les empreses contaminants i per tant una major protecció de la salut de la població.

Els acords de la moció insten la Generalitat “a regular aquells contaminants que actualment no es contemplen en els programes d’avaluació de la contaminació de la Xarxa de Vigilància de Prevenció de la Contaminació de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de reduir immediatament les emissions localitzades i difuses dels compostos químics.” També s'insta la Generalitat a crear un equip de control extern i transparent, que no sols controli la contaminació atmosfèrica, sinó també la contaminació del sòl i de l’aigua, i la contaminació acústica i lumínica. Així com que els informes d’aquest equip de control es facin públics.”