La CUP desmunta un any de Govern

Els cupaires han retret la falta d'incidència que ha tingut l'entrada d'ERC a l'equip de Govern. L'augment en partides socials en els pressupostos municipals ha estat molt minso i només ha consolidat un model assistencialista sense buscar models més participatius i de transformació social.

Els cupaires han criticat que, ara per ara, continuen sent les entitats socials de Valls --com Creu Roja, Càrites, la Taulada o la PAH-- les que tracten i detecten l'exclusió social a la ciutat, quan aquesta és una feina que li correspon a l'Ajuntament. També van recordar la greu situació de la RAC (Residència de l'Alt Camp) i les sospites sobre la seva externalització. Una externalització que ja existeix en altres serveis -i que no s’ha aturat o revertit ni amb l’entrada d’ERC al Govern, tot i ser un partit d’esquerres. Fa temps que el Govern intenta d'externalitzar la RAC i en el que portem de legislatura estem veient com se cerca de posar les bases per fer-ho.

 

Una persona, un càrrec, un sou

Els cupaires van retreure al Govern que continuï apostant per dobles càrrecs en administracions supramunicipals. Albert Batet continua de diputat per JxS al Parlament, Jordi Cartanyà està a la Diputació, Òscar Peris és Delegat de Govern a Tarragona o el cas de Martí Barberà que va provocar una modificació del cartipàs municipal quan va quedar-se sense cadira al Congrés espanyol. Sembla que per aquest equip de govern la tasca municipal no és pas prioritària. L'exemple més clar és el d'Òscar Perís a la regidoria de Promoció del turisme, on no sembla que s'avanci gaire.


La paràlisi del POUM, el territori i l'habitatge

La CV-CUP denuncia que ja han passat dos anys des de l'aprovació inicial del POUM, i encara no han estat convocats per la comissió de seguiment tot i recordar la perillositat de paralitzar un projecte d'aquestes característiques. En la mateixa línia han criticat la falta d'acció del Pla Local d'Habitatge, que no se sap si avança. Doncs ara mateix és la PAH qui està detectant i resolent l'emergència habitacional a la nostra ciutat.


Es va destacar especialment que deu anys d'inversions al Barri Antic amb els diners de la Llei de Barris no s'han traduït en una millora substancial de les problemàtiques que pateix la zona. Hi ha hagut una mala gestió i una pèssima planificació de les inversions que no ha servit per retornar al barri la centralitat que no havia d'haver perdut mai. El Govern ha centrat esforços i pressupost a les obres del Museu Casteller, a costa d'altres projectes igual o més necessàries per la ciutat com era la construcció d'un Centre Cívic o la rehabilitació de Ca Padró.


La Cultura i el patrimoni, a la cua

S'ha criticat que l'alcalde continuï deixant anar idees com la creació d'un «Centre d'Interpretació del Calçot» o un «Museu dels Mossos» sense apostar de manera ferma per equipaments molt més necessaris per la ciutat. La situació actual de l'Escola Municipal de Música es considera lamentable. Consideren que és una falta de respecte a la comunitat educativa la paràlisi a l'hora de solucionar de forma definitiva la manca d'espai. La CUP ha tornat a reivindicar que el consistori adquireixi Ca Padró pel seu alt valor patrimonial i s'utilitzi com a equipament. Van recordar que l'ampliació del Museu de Valls continua encallada, i les idees de fer una «Casa de la Festa» o «la Fàbrica cultural» sembla que han quedat en fum.


En referència a la regidoria creada específicament per a la millora de la participació i la transparència, els resultats visibles, de moment, es redueixen a una nova «web de la transparència» i en una enquesta per a la millora del reglament de la Biblioteca municipal.


En definitiva, van titllar l'acció de govern d'aquest darrer any de continuista, i es va retreure a ERC la poca incidència que ha tingut la seva participació en el govern convergent.

Després d'un any de govern CiU-ERC, des del 27S, la Crida per Valls-CUP ha fet una roda de premsa on els tres regidors han valorat de manera negativa la tasca duta a terme pel govern municipal.