La CUP critica que el govern hagi descartat la masoveria urbana

Demanen una major implicació en el desenvolupament del Pla Local d’Habitatge

La Crida per Valls-CUP critica i lamenta profundament que el govern de Valls hagi descartat la implementació de la masoveria urbana. La formació considera que aquesta mesura, inclosa al Pla Local d’Habitatge, seria una de les solucions per millorar la situació d’alguns habitatges que necessiten reformes o manteniment i, a la vegada, permetria l’accés a persones amb dificultats d’accés a l’habitatge. Els cupaires lamenten que l’equip de govern hagi descartat aquesta mesura sense haver-ne fet cap prova pilot com havia anunciat que es faria.

La formació independentista considera que el desplegament que s’ha fet del Pla Local d’Habitatge ha estat del tot insuficient per millorar les condicions dels habitatges al Barri Antic i per permetre l’accés a l’habitatge a aquelles persones amb dificultats. De totes les mesures incorporades al Pla Local d’Habitatge, el regidor d’ERC Jordi Cartanyà ja va comunicar a la Crida per Valls-CUP que, de moment, descartaven l’aplicació de la masoveria urbana «per falta de viabilitat». En aquest sentit, la formació vol mostrar la seva sorpresa davant una afirmació que es fa sense haver tirat endavant cap prova pilot.

De fet, la candidatura rupturista considera que les opcions per tirar endavant la masoveria urbana a Valls són moltes i variades. El rol de l’administració en els contractes de masoveria urbana pot anar des d’un paper de facilitador fins a una implicació directa actuant com a impulsor, passant per un rol de col·laboració amb els propietaris i els masovers. A la vegada, les mesures de foment de la masoveria urbana que l’Ajuntament de Valls podria aplicar van des de la difusió a l’assistència tècnica, la mediació o les mesures fiscals, entre altres.

La Crida per Valls-CUP vol recordar que ja existeixen altres Ajuntaments que estan promocionant la masoveria urbana, des de diferents rols i amb diferents graus d’implicació. Per exemple, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i l’Ajuntament de Sant Cugat han estat pioners en la redacció de programes i reglaments de masoveria urbana i en la seva promoció. Per altra banda podem trobar el cas de Manresa, on Càritas ha actuat d’interlocutor entre propietaris i masovers, amb el suport de l’Ajuntament, i ha engegat un projecte de masoveria urbana a principis d’aquest mes d’abril. També es poden trobar exemples de masoveria urbana a Sant Adrià de Besòs, Castellbisbal, Terrassa o Olot.

La candidatura rupturista també planteja la possibilitat d’una implicació més directa de l’Ajuntament de Valls en els contractes de masoveria urbana, actuant com a promotors d’aquesta tipologia d’accés a l’habitatge mitjançant plans d’ocupació destinats a la millora i manteniment d’habitatges, amb precedents d’aquesta pràctica com el de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

Per últim, la CUP demana al govern municipal una major implicació en les mesures incloses al Pla Local d’Habitatge. Tal com van exposar al ple d’aprovació dels pressupostos per aquest any 2017, les actuacions que s’han fet fins ara s’han demostrat fracassades i «toca actuar de manera decidida per millorar la situació».

En aquest sentit, la formació vol mostrar la seva sorpresa davant una afirmació que es fa sense haver tirat endavant cap prova pilot.